Overslaan en naar de inhoud gaan

Bestuurscrisis compleet: alle gedeputeerden opgestapt

Geplaatst opvrijdag 9 april 2021 - 15:03

Het voltallige college van Gedeputeerden Staten is vrijdagmiddag opgestapt.

In een verklaring namens het provinciebestuur stelde gedeputeerde Andy Dritty dat het vertrouwen in het college ontbreekt en het daarom zijn ontslag indient.

'Zonder waarheidsvinding'
Hij zei het verder zeer te betreuren dat er 'zonder waarheidsvinding' wordt geoordeeld dat het huidige extraparlementaire provinciebestuur niet in staat zou zijn om de verandering op het gebied van integriteit en degelijk bestuur in Limburg te realiseren.

Integriteit
Het college stapt op nadat de PVV een motie van wantrouwen had ingediend. Deze motie was nog niet aangenomen. Ook de positie van gouverneur Theo Bovens staat ter discussie. Hij gaat over integriteit. De PVV heeft hem opgeroepen zijn ontslag in te dienen.

Video L1

Omzichtig
Volgens de motie handelen het (extraparlementaire) provinciebestuur en de gouverneur te voorzichtig en omzichtig bij de 'aanhoudende en voortslepende integriteitskwesties'.

Lees ook: PVV dient motie van wantrouwen in tegen provinciebestuur

Vrehen-affaire
Het Limburgs Parlement vergadert vrijdag opnieuw over de affaire rond de inmiddels ontslagen directeur Herman Vrehen van de stichting Instandhouding Kleine Landschapselementen (IKL). Die zou tonnen subsidie - onder meer van de provincie - hebben doorgesluisd naar zijn eigen werkmaatschappijen, die opdrachten uitvoerden voor IKL.

Lees hier de volledige verklaring van het college van Gedeputeerde Staten

In het kielzog van de affaire stapten de twee CDA-gedeputeerden Ger Koopmans en Hubert Mackus al eerder op. Zij voelden zich politiek verantwoordelijk voor de onoorbare situaties die waren ontstaan.

Weinig vragen
Nu volgen de vijf overgebleven gedeputeerden. Volgens gedeputeerde Dritty stelde het Limburgs Parlement vrijdag weinig vragen maar had het veel oordelen die niet zijn gebaseerd op onderzoek. "Wij betreuren dat zeer. Wij stellen integer handelen en een goede bestuurscultuur boven alles", aldus Dritty.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Speel mee met de Limburgse muziekquiz vanuit je eigen woonkamer!

De L1mbo Top 100 van komende Hemelvaartsdag heeft een zilveren randje. Het is namelijk de 25ste keer dat de lijst samengesteld wordt. “Dit zilveren jubileum laten we niet zomaar voorbijgaan”, zo vertelt programmamaker Henk Hover. “Er komt op L1 TV een L1mbo Top 100 kwis én een muziekprogramma vol weetjes en achtergronden rond het fenomeen L1mbo Top 100.”

Op zaterdag 8 mei presenteren Ruud Kleinen en Rian Moonen de L1mbo Top 100 ThoesQuiz, waaraan honderden Limburgers vanuit thuis kunnen deelnemen!

Wie wordt de Limburgse muziekkenner van het jaar? We spelen de meest uiteenlopende muziekvragen. En je kunt thuis meespelen vanaf je eigen bank.

Speel zaterdag 8 mei mee!
Uitgelicht
Tweede seizoen van Sofasessies nu te beluisteren

In de podcast Sofasessies nodigen Rian Moonen en Ruud Kleinen zichzelf uit op de bank bij getalenteerde en interessante Limburgers voor een goed gesprek. In seizoen 2 van de serie komen louter vrouwen aan het woord. Te gast zijn Joyce Spijker (schrijfster), Petra Dassen (burgemeester van Kerkrade), Elle Hollis (zangeres), Nienke Nasserian (sopraan en theatermaker) en Sandra Phlippen (hoofdeconoom ABN Amro). In de week van de bekendmaking van Topvrouw Limburg krijgen we een mooi en eerlijk inkijkje in hun levens.

Luister hier naar de podcastserie
Uitgelicht
Wat is je favoriete Limburgse liedje aller tijden?

Op donderdag 13 mei hoor je vanaf 9:00 uur ’s ochtends weer een elf uur durende radio-uitzending met daarin de 100 beste liedjes van Limburgse bodem volgens de kijkers en luisteraars van de Limburgse regionale omroep.

Wie volgt Lex Uiting op?

Doe mee! Stem nu op de 25ste editie van de L1mbo Top 100
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane

Meest gelezen