Overslaan en naar de inhoud gaan

Bestuurscrisis compleet: alle gedeputeerden opgestapt

Geplaatst opvrijdag 9 april 2021 - 15:03

Het voltallige college van Gedeputeerden Staten is vrijdagmiddag opgestapt.

In een verklaring namens het provinciebestuur stelde gedeputeerde Andy Dritty dat het vertrouwen in het college ontbreekt en het daarom zijn ontslag indient.

'Zonder waarheidsvinding'
Hij zei het verder zeer te betreuren dat er 'zonder waarheidsvinding' wordt geoordeeld dat het huidige extraparlementaire provinciebestuur niet in staat zou zijn om de verandering op het gebied van integriteit en degelijk bestuur in Limburg te realiseren.

Integriteit
Het college stapt op nadat de PVV een motie van wantrouwen had ingediend. Deze motie was nog niet aangenomen. Ook de positie van gouverneur Theo Bovens staat ter discussie. Hij gaat over integriteit. De PVV heeft hem opgeroepen zijn ontslag in te dienen.

Video L1

Omzichtig
Volgens de motie handelen het (extraparlementaire) provinciebestuur en de gouverneur te voorzichtig en omzichtig bij de 'aanhoudende en voortslepende integriteitskwesties'.

Lees ook: PVV dient motie van wantrouwen in tegen provinciebestuur

Vrehen-affaire
Het Limburgs Parlement vergadert vrijdag opnieuw over de affaire rond de inmiddels ontslagen directeur Herman Vrehen van de stichting Instandhouding Kleine Landschapselementen (IKL). Die zou tonnen subsidie - onder meer van de provincie - hebben doorgesluisd naar zijn eigen werkmaatschappijen, die opdrachten uitvoerden voor IKL.

Lees hier de volledige verklaring van het college van Gedeputeerde Staten

In het kielzog van de affaire stapten de twee CDA-gedeputeerden Ger Koopmans en Hubert Mackus al eerder op. Zij voelden zich politiek verantwoordelijk voor de onoorbare situaties die waren ontstaan.

Weinig vragen
Nu volgen de vijf overgebleven gedeputeerden. Volgens gedeputeerde Dritty stelde het Limburgs Parlement vrijdag weinig vragen maar had het veel oordelen die niet zijn gebaseerd op onderzoek. "Wij betreuren dat zeer. Wij stellen integer handelen en een goede bestuurscultuur boven alles", aldus Dritty.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Wie o wie wordt het Vastelaovesgezicht 2022?

Uit de honderden inzendingen zijn 8 finalisten voor het Vastelaovesgezicht bekend gemaakt. Deze strijden onderling wie er met de titel vandoor gaat. Iedere dag om 11:11 uur start een nieuwe titanenstrijd op L11 Alaaf Facebook.

Stem hier op je favoriet
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
Iedere zondag nieuwe recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

Iedere zondag op L1 TV! Met nieuwe overheerlijke recepten. En dat niet alleen. Henk nodigt iedere week een gast uit die gaat mee bakken!

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen