Overslaan en naar de inhoud gaan

Bestuurscrisis compleet: alle gedeputeerden opgestapt

Geplaatst opvrijdag 9 april 2021 - 15:03

Het voltallige college van Gedeputeerden Staten is vrijdagmiddag opgestapt.

In een verklaring namens het provinciebestuur stelde gedeputeerde Andy Dritty dat het vertrouwen in het college ontbreekt en het daarom zijn ontslag indient.

'Zonder waarheidsvinding'
Hij zei het verder zeer te betreuren dat er 'zonder waarheidsvinding' wordt geoordeeld dat het huidige extraparlementaire provinciebestuur niet in staat zou zijn om de verandering op het gebied van integriteit en degelijk bestuur in Limburg te realiseren.

Integriteit
Het college stapt op nadat de PVV een motie van wantrouwen had ingediend. Deze motie was nog niet aangenomen. Ook de positie van gouverneur Theo Bovens staat ter discussie. Hij gaat over integriteit. De PVV heeft hem opgeroepen zijn ontslag in te dienen.

Video L1

Omzichtig
Volgens de motie handelen het (extraparlementaire) provinciebestuur en de gouverneur te voorzichtig en omzichtig bij de 'aanhoudende en voortslepende integriteitskwesties'.

Lees ook: PVV dient motie van wantrouwen in tegen provinciebestuur

Vrehen-affaire
Het Limburgs Parlement vergadert vrijdag opnieuw over de affaire rond de inmiddels ontslagen directeur Herman Vrehen van de stichting Instandhouding Kleine Landschapselementen (IKL). Die zou tonnen subsidie - onder meer van de provincie - hebben doorgesluisd naar zijn eigen werkmaatschappijen, die opdrachten uitvoerden voor IKL.

Lees hier de volledige verklaring van het college van Gedeputeerde Staten

In het kielzog van de affaire stapten de twee CDA-gedeputeerden Ger Koopmans en Hubert Mackus al eerder op. Zij voelden zich politiek verantwoordelijk voor de onoorbare situaties die waren ontstaan.

Weinig vragen
Nu volgen de vijf overgebleven gedeputeerden. Volgens gedeputeerde Dritty stelde het Limburgs Parlement vrijdag weinig vragen maar had het veel oordelen die niet zijn gebaseerd op onderzoek. "Wij betreuren dat zeer. Wij stellen integer handelen en een goede bestuurscultuur boven alles", aldus Dritty.

Deel dit bericht via
Overzicht
Limburgse 100
Uitgelicht
Meimaand is stemmaand voor de Limburgse 100!

Er kan weer gestemd worden voor de Limburgse 100. Voor de zesentwintigste keer wordt deze lijst met de grootste Limburgse hits aller tijden uitgezonden op Hemelvaartsdag 26 mei 2022. Het Limburgse publiek zorgt wederom voor de samenstelling van de lijst.

L1.nl/Limburgse100
Repetitie Dagboek van een Herdershond
Uitgelicht
L1 neemt een kijkje achter de schermen bij Dagboek van een Herdershond

L1 volgt de totstandkoming van de musical Dagboek van een Herdershond in een driedelige documentaireserie. Van de audities tot de eerste lezing van het script, van de repetities tot het inspelen van de muziekband, de camera's van L1 waren erbij.

L1.nl/Herdershond

Meest gelezen