Overslaan en naar de inhoud gaan

Bestuursakkoord tussen provincie en Sittard-Geleen

Geplaatst opdinsdag 21 juli 2020 - 20:54

De provincie en de gemeente Sittard-Geleen hebben een bestuursakkoord gesloten.

Daarin zijn afspraken gemaakt over in totaal negen onderwerpen zoals economie, mobiliteit en bereikbaarheid, leefbaarheid, veiligheid, wonen, cultuur en sport.

Voorwaarde
In veel gevallen gaat het projecten waarvan de uitvoering binnen nu en enkele jaren begint. De provincie heeft haar handtekening onder het akkoord gezet onder de uitdrukkelijke voorwaarde dat Sittard-Geleen een strikt financieel beleid blijft voeren om de financiële positie van de gemeente voor de lange termijn te verstevigen.

Financiën niet op orde
In december 2017 kwam gemeente onder preventief toezicht te staan van de provincie omdat het de financiën niet op orde had. Dat wil zeggen dat niet-geplande uitgaven door de provincie vooraf moesten worden goedgekeurd. Precies twee jaar later werd dat omgezet in de lichtste vorm van toezicht omdat de financiële situatie weer stabiel was.

Politieke crisis
Dat opende de deur naar het afsluiten van een bestuursakkoord. Daarbij speelde ook mee dat er in februari van dit jaar een nieuwe stabiele coalitie aantrad die kan rekenen op 24 van de 37 zetels in de gemeenteraad. Die maakte een einde aan de aanslepende politieke crisis in Sittard-Geleen.

Chemelot en Nedcar
In het bestuursakkoord is onder meer afgesproken dat er gewerkt gaat worden aan de uitbreiding van de Chemelot-campus en aan verbetering van de infrastructuur rond autofabriek VDL Nedcar zodat die aantrekkelijker wordt voor nieuwe opdrachtgevers.

Verkeer
Ook wordt bijgedragen aan de overgang naar groene en duurzame energie op industrieterrein Chemelot. Afgesproken is verder dat volgend jaar duidelijk moet zijn hoe de doorstroming op de provinciale weg N276 - Middenweg-Hasseltsebaan - verbeterd gaat worden.

Restwarmte
De provincie heeft in het akkoord haar eerdere bereidheid vastgelegd om het Groene Net te ondersteunen, mits daar een goede financiële basis onder ligt. Het gaat daarbij om een energiebedrijf dat restwarmte van onder meer Chemelot gaat gebruiken om bijvoorbeeld huizen mee te verwarmen.

Spookburgers
Ook is het de bedoeling dat de gemeente samen met de politie en met ondersteuning van de provincie de georganiseerde drugscriminaliteit fundamenteel gaat aanpakken. Kern daarvan is de inzet op een forse vermindering van zogeheten spookburgers. Dat zijn inwoners van wie de overheid het adres niet kent.

Woningen
In het akkoord wordt ook voorzien in de versnelling van woningbouwplannen voor specifieke doelgroepen zoals senioren en arbeidsmigranten. Ook komen er meer sociale huurwoningen en huizen in het middensegment met een huur tot 1000 euro. "Daardoor komt er beweging in de woningmarkt en kunnen meer inwoners terecht in een woning die bij hen past", aldus wethouder Andries Houtakkers (CDA) van Sittard-Geleen.

"Het sluiten van het bestuursakkoord is voor het provinciebestuur een stap om afspraken te maken over diverse concrete projecten en nog nader uit te werken initiatieven", aldus gedeputeerde Andy Dritty. Daarom kan hij ook niet zeggen hoeveel de provincie financieel precies gaat bijdragen. "Maar een gezonde gemeentelijke begroting en een stabiel bestuur blijven van groot belang om ook tot uitvoering te komen van de diverse projecten", zo zegt Dritty.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Limburg in Beweging om 10:00 op L1 TV

Het televisieprogramma ‘Limburg in Beweging’ is terug op L1, met van maandag t/m vrijdag om 10.00 uur een uitzending. Dankzij een gezamenlijke inspanning van KBO Limburg en L1 kan iedereen de komende 3 maanden weer verantwoord bewegen onder leiding van fysiotherapeut Erik Eurelings en neurowetenschapper Björn Crüts.

Alles over Limburg in Beweging
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
Luister ook naar vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl

Meest gelezen