Overslaan en naar de inhoud gaan

Bestuurlijke crisis Sittard-Geleen: chaos houdt aan

Geplaatst opvrijdag 20 september 2019 - 8:35

Burgemeester Sjraar Cox van Sittard-Geleen is 'bijzonder teleurgesteld' dat de CDA-fractie het advies van de informateurs over de nieuw te vormen coalitie in de gemeente niet overneemt.

"We zijn terug bij af", laat de burgemeester in een brief weten. "Ik beschouw dit als een niet-aanvaardbare situatie."

Samen aan tafel
Om uit de bestuurlijke crisis te komen, benoemde de gemeente twee informateurs: Chris Rutten en Ellen van den Hoven. Zij spraken met alle twaalf politieke partijen in de gemeenteraad. Hun advies luidt dat de politieke partijen GOB en CDA aan tafel moeten om te kijken of ze samen de basis van een coalitie kunnen vormen.

Lees ook: Advies: GOB en CDA aan coalitietafel in Sittard-Geleen

Onbespreekbaar
Uit het rapport blijkt dat het CDA geen vertrouwen heeft in huidig GOB-wethouder Pieter Meekels (Financiën). Volgens het GOB is een coalitie zonder hem onbespreekbaar. Meekels heeft wel aangegeven bereid te zijn om zijn portefeuille op te splitsen om de dreigende impasse te vermijden. Deze situatie is nu toch ontstaan.

Geen vertrouwen
In een brief aan de informateurs laat het CDA-fractievoorzitter Andries Houtakkers weten dat er geen vertrouwen is in hun advies. Ook zegt hij dat het CDA 'daarvoor geen brug slaat'. De partij neemt het advies van de informateurs dus niet over.

Belang
De burgemeester beschouwt dit als een 'niet-aanvaardbare situatie' in het belang van de gemeente en de inwoners. Dat schrijft hij in een reactie op de brief van het CDA. Ook laat hij weten de situatie met Gouverneur Theo Bovens te hebben besproken.

Pruttelen
Om de impasse te doorbreken, organiseert Cox een crisisoverleg tussen de politieke partijen. Hij legt hen de vraag voor: "blijven we pruttelen of gaan we werken, mouwen opstropen en doen wat onze inwoners verwachten: de stad besturen. Hij wil 'een duidelijke lijn voor de vorming van een nieuw breed gedragen stadsbestuur' zien.

Politieke crisis
De vorming van een nieuw college van burgemeester en wethouders is nodig, als gevolg van de politieke crisis die begin juli is ontstaan. Destijds verliet raadslid Angelique Fredrix de coalitiepartij DNA, maar behield haar zetel in de gemeenteraad. Daardoor verloor de coalitie van GOB, DNA, PvdA, GroenLinks en VVD haar meerderheid in de raad.

Lees ook: Informateurs moeten politieke crisis Sittard-Geleen bezweren

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Download de GRATIS 1Limburg app!

Wil jij helemaal gratis op de hoogte blijven van alles wat zich in Limburg afspeelt? Download de 1Limburg app!
Blijf op de hoogte van al het Limburgse nieuws, ontvang updates over de actuele Limburgse verkeerssituatie én bekijk dagelijks de laatste Limburgse weersvoorspellingen. En dat allemaal helemaal gratis!

Download de gratis 1Limburg app
Het Heuvelland - de groene parel van het zuiden
Uitgelicht
Nieuw natuurprogramma op L1 TV: Het Heuvelland

In vier afleveringen trekken programmamaker Riël Linssen en cameravrouw Nira Kakerissa door het Heuvelland, op zoek naar initiatieven rond natuurbehoud in dit bijzondere gebied.

Het Heuvelland staat bekend om zijn adembenemende uitzichten en on-Nederlandse schoonheid. Maar dat is zeker niet vanzelfsprekend. Er gebeurt namelijk meer achter de groene schermen dan je denkt om dit uniek stukje Limburg te behouden.

Het Heuvelland, de groene parel van het zuiden zie je iedere zaterdag om 18:00 en 21:00 op L1 TV.

Het Heuvelland - de groene parel van het zuiden
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
L1 begint vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV
Uitgelicht
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV

Iedere maandag ontvangt presentator Bas van Mulken gasten uit de sportwereld om het weekend te bespreken en om vooruit te kijken naar wat de rest van de sportweek gaat brengen. Een live programma met een Limburgse blik op de actuele sportthema’s. Daarin ook structureel aandacht voor het amateurvoetbal in Limburg met de Wedstrijd van de Week. Als de verlenging van het sportweekend.

Iedere maandag 19:00 op L1 TV
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten

Meest gelezen