Overslaan en naar de inhoud gaan

Bestuurlijk conflict Bospop duurt voort met bodemprocedure

Geplaatst opwoensdag 9 juni 2021 - 14:30

De rechter heeft de eis van de drie ontslagen bestuursleden van stichting Bospop om hun ontslag terug te draaien, afgewezen.

Maar het bestuurlijk gedonder is nog niet achter de rug. Er is een bodemprocedure gestart.

Vormfout
Peter van Mierlo, Ed Sealtiel en Niek Houben zijn in maart van dit jaar ontslagen. Omdat ze van mening zijn dat dit ontslag juridisch geen stand houdt, hebben ze een kort geding aangespannen. Volgens de rechter hadden ze de organisatie en niet de vier andere bestuursleden voor de rechter moeten dagen, zo staat in de uitspraak van de rechter. Of het ontslag nu wél of niet rechtmatig is verlopen, heeft de rechter vanwege deze vormfout niet kunnen beoordelen.

Lees ook: Gedonder in organisatie Bospop: bestuursleden ontslagen

Wetswijziging
Het drietal is ontslagen omdat er volgens Bospop-oprichter en -directeur Peter Verkennis de laatste maanden een 'onwerkbare situatie' was ontstaan. Bovendien rommelde het volgens de festivalbaas al anderhalf jaar in het bestuur. Het conflict spitst zich toe op de organisatie zelf. De scheuring is een gevolg van een wetswijziging per 1 juli, die bepaalt dat er een onafhankelijk toezichthouder moet komen. Daarom wilde de organisatie terug van zeven naar drie bestuursleden. Dat bestuur moet zich bezighouden met beleid, zoals statuten, inhoudelijke reglementen en de toekomstvisie. Volgens Verkennis wilde festivalorganisator Mojo dat Bospop hieraan zou voldoen.

Ander inzicht
Het drietal heeft een andere opvatting over de bestuursstructuur dan de overige vier bestuursleden (Peter Verkennis, Geer van Tuel, Johan van de Moosdijk en Maria Wolter). Zij willen een klein uitvoerend bestuur met daarboven een raad van toezicht die de achterban breed vertegenwoordigt.

Bodemprocedure
Een woordvoerder van het ontslagen drietal laat weten niet verbaasd te zijn door de uitspraak van de rechter. "Het is alleen jammer dat het de rechter niet is gelukt om de angel uit dit conflict te halen", zegt ze. "We hadden gehoopt dat we weer in gesprek met elkaar konden gaan." Volgens de woordvoerder is woensdag een bodemprocedure van start gegaan. "Maar dat gaat helaas langer duren dan een kort geding. In het belang van Bospop was het goed geweest als hier zo snel mogelijk de angel uit was gehaald en iedereen weer plaats had kunnen nemen in het bestuur."

Bospop-directeur Peter Verkennis laat in een reactie weten dat hij deze uitspraak had verwacht. "Het is gunstig voor ons. We kunnen nu gewoon doorgaan met het doorvoeren van de wijzigingen in de organisatiestructuur."

Deel dit bericht via
Overzicht
Advertentie
Deze ramp in Limburg raakt ons allemaal. Doneer nu en draag uw steentje bij!

Het Nationaal Rampenfonds heeft het bankrekeningnummer 777 opengesteld voor particulieren, bedrijven en instellingen die willen bijdragen aan de door de overstromingsramp getroffen gebieden in Zuid-Limburg.

Vanuit de landelijke overheid is al duidelijk gemaakt dat bij de leniging van de nood een belangrijke rol voor de rijksoverheid is weggelegd. Veel schade aan huizen en bedrijven is door verzekeringen gedekt. Maar er blijven ook noden over die niet uit andere bronnen gedekt worden. En juist voor die initiatieven wil het Nationaal Rampenfonds een financier zijn.

Bekijk hier wat u kunt doen
Overzicht
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten

Meest gelezen