Overslaan en naar de inhoud gaan

Bestrijdingsmiddel blijft toegestaan op gronden provincie

Geplaatst opdinsdag 30 juni 2020 - 12:54

Er komt geen verbod op het gebruik van het onkruidbestrijdingsmiddel glyfosaat op gronden die in bezit zijn van de provincie en worden verpacht.

Een motie van GroenLinks waarin daarom werd gevraagd, werd met 30 tegen 17 stemmen verworpen. Behalve van GroenLinks kreeg de motie steun van SP, PvdA, D66, Partij voor de Dieren en 50Plus. Volgens de motie zegt de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) dat glyfosaat waarschijnlijk kankerverwekkend is en dus schadelijk voor de gezondheid van de mens.

Bier en bloem
Ook vervuilt het middel het grondwater en is schadelijk voor de bodem en waterdieren. En is het in levensmiddelen zoals bier en bloem teruggevonden, zo staat in de motie.

Kringlooplandbouw
De indiener ervan, GroenLinks statenlid Kathleen Mertens, vindt een verbod van glyfosaat op provinciale gronden ook passen bij het streven naar milieuvriendelijke en duurzame kringlooplandbouw. "Ook daarom moeten we snel een einde maken aan het gebruik van chemische middelen in de landbouw", aldus Mertens.

Angst overheerst
Tegen haar motie stemden CDA, Forum voor Democratie, PVV, VVD en Lokaal-Limburg. Statenlid Nico Vincken van Forum is van mening dat de angst overheerst als het om glyfosaat gaat. "Het vermeende gevaar is alleen maar gebaseerd op vermoedens en vage geruchten dat het lymfeklierkanker zou kunnen veroorzaken", zo stelt hij.

Standbeeld
VVD-statenlid Herman Nijskens noemt glyfosaat "het beste bestrijdingsmiddel dat de mensheid ooit gehad heeft". Want in zijn ogen wordt met een relatief zeer gering effect op het milieu onkruid bestreden. "De uitvinder van glyfosaat verdient een standbeeld dat groter is dan de Eiffeltoren", zo verklaart Nijskens.

Het OLS gaat door! Download de gratis app en schiet 5 juli mee met je eigen team.

Deel dit bericht via
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Download 't OLS-Spel en schiet mee!
Uitgelicht
Geef ook je team op voor het OLS komende zondag!

Al meer dan honderd jaar is het jaarlijkse Oud Limburgs Schuttersfeest (OLS) een van de grootste culturele evenementen in Limburg. Vanwege de coronacrisis gaat het OLS dit jaar niet door. L1 heeft een alternatief ontwikkeld: schieten via een app.

Dankzij de gratis app kun je zelf beleven hoe het is om onder een schuttersboom te staan met een buks. Mikken op de bölkes, rekening houden met de wind. En hoe is het met de spanning?

Zondagmiddag 5 juli kunnen zestallen via de app tegen elkaar spelen. ‘Echte’ schutters, maar ook sportvrienden, vriendinnenclubs en families kunnen deelnemen. Vooraf inschrijven is wel noodzakelijk.

Download hier de gratis app en geef je team op
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het nieuwe bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Ieder weekend op L1 TV!

Bekijk hier alle recepten
Tot overmaat van ramp
Uitgelicht
Tot overmaat van ramp: een bijzonder podium voor kunstenaars

Iedere woensdag en zondag op L1 TV

Het zijn barre tijden in de kunst- en cultuursector. Theaters en poppodia zijn nog gesloten of krijgen nauwelijks serieuze mogelijkheden om te functioneren.
Toneelgroep Maastricht, Parkstad Limburg Theaters en L1 presenteren daarom Tot overmaat van ramp. Het is een televisie- en onlineproject waarbij kunstenaars uit heel Limburg zich op een bijzondere wijze presenteren aan het grote publiek.

Bekijk hier de afleveringen van Tot overmaat van ramp
Limburg in Beweging iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV
Uitgelicht
Limburg in Beweging iedere dag op L1 TV

Heel belangrijk: blijf bewegen. Dat verbetert je immuunsysteem. En dat kan in je eigen woonkamer! Doe iedere dag mee om 10:00 en 14:30 op L1 TV.

Zes weken lang geeft fysiotherapeut Erik Eurelings een half uur lang tips om thuis gezond te bewegen. Samen sterk tegen corona!

Iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV

Meest gelezen