Overslaan en naar de inhoud gaan

Bestemmingsplan uitbreiding Makado Beek vernietigd

Geplaatst opwoensdag 11 maart 2015 - 11:47

Syntrus Achmea Vastgoed wil na de zomer starten met de uitbreiding van winkelcentrum Makado in Beek. Woensdag werd het bestemmingsplan voor de uitbreiding van Makado nog vernietigd door de Raad van State.

Dat heeft echter geen gevolgen voor de uitbreiding, omdat de gemeente Beek al eerder een omgevingsvergunning verleende voor de uitbreiding, op basis van het gewijzigde bestemmingsplan. Dat het plan nu vernietigd is, maakt de omgevingsvergunning nog niet ongeldig.

Regionale behoefte
De Raad van State stelde dat in het bestemmingsplan niet duidelijk is gemaakt dat deze uitbreiding voorziet in een regionale behoefte. Het grootste overdekte winkelcentrum van de provincie met 7.500 vierkante meter zou dankzij de uitbreiding plek moeten bieden voor 20 tot 25 nieuwe winkels.

Geen bewijs
De gemeenteraad liet wel berekeningen maken om die behoefte aan te tonen. Maar het feit dat 58 winkels zich hebben gemeld om een zaak in (het nieuwe deel van) Makado te kunnen krijgen, ziet de Raad van State niet als bewijs dat er een behoefte in de regio is.

Bovendien zijn in de berekeningen niet eens het nieuwe winkelcentrum van Stein en het winkelaanbod in Ligne in Sittard meegenomen.

Meer leegstand
Vastgoedeigenaren Hertogsland, Doti, Rupa en Delta Lloyd stapten naar de Raad van State om het besluit van de gemeente Beek aan te vechten. Zij vrezen bij een groter Makado meer leegstand in de centra waar zij winkelpanden in eigendom hebben.

Omgevingsvergunning
Er ligt nog wel een omgevingsvergunning voor de uitbreiding van Makado, afgegeven door de gemeente op basis van het nu afgeschoten bestemmingsplan. Op basis hiervan zou Achmea Vastgoed (eigenaar van Makado) toch kunnen gaan beginnen aan de uitbreiding. "Als de gemeente dit toestaat ontstaat de bijzondere situatie dat de gemeente handelt in strijd met de uitspraak van de Raad van State en de wet", zo zegt Trudy Keulers, jurist van Delta Lloyd.

Deel dit bericht via
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Gerelateerde berichten

Grotere Makado Beek werkt niet ‘verdringend’
Gelukt: Hein trekt 900 kilo vooruit voor de Voedselbank
'Uitbreiding Makado in Beek funest voor Geleen’
Beek en Sittard-Geleen akkoord over Makado
Overzicht
Schrijf je in voor 'As ich mer danse kin'
Uitgelicht
Limburgse dansgroepen opgelet!

Je kunt een optreden winnen op De11devande11de 2019 én meedansen met een aantal artiesten.

De Sjeng Kraft Kompenei (SKK) organiseert een danswedstrijd voor Limburgse dans-groepen. De winnaar danst op het grootste vastelaovespodium van Limburg: de11devande11de op het Vrijthof in Maastricht maandag 11 november 2019. Samenwerkingspartners zijn SKK, de Muziekgieterij in Maastricht en regionale omroep L1.

Geef je op voor 'As ich mer danse kin'!
Mijn Limburgs Hart
Uitgelicht
Steun de actie Mijn Limburgs Hart

Hoe ga je verder na een plotse hartstilstand overleefd te hebben? Limburgse cardiologen gaan op bezoek bij hun patiënten om een antwoord te geven op deze vraag. L1 zendt van eind mei tot eind september wekelijks een indringend verhaal uit van een patiënt die op een of andere manier is geconfronteerd met plotse hartstilstand.

De actie Mijn Limburgs Hart heeft als doel zoveel mogelijk geld op te halen voor onderzoek naar hart- en vaatziekten in Limburg.

Meer over Mijn Limburgs Hart

Meest gelezen