Overslaan en naar de inhoud gaan

Bestemmingsplan uitbreiding Makado Beek vernietigd

Geplaatst opwoensdag 11 maart 2015 - 11:47

Syntrus Achmea Vastgoed wil na de zomer starten met de uitbreiding van winkelcentrum Makado in Beek. Woensdag werd het bestemmingsplan voor de uitbreiding van Makado nog vernietigd door de Raad van State.

Dat heeft echter geen gevolgen voor de uitbreiding, omdat de gemeente Beek al eerder een omgevingsvergunning verleende voor de uitbreiding, op basis van het gewijzigde bestemmingsplan. Dat het plan nu vernietigd is, maakt de omgevingsvergunning nog niet ongeldig.

Regionale behoefte
De Raad van State stelde dat in het bestemmingsplan niet duidelijk is gemaakt dat deze uitbreiding voorziet in een regionale behoefte. Het grootste overdekte winkelcentrum van de provincie met 7.500 vierkante meter zou dankzij de uitbreiding plek moeten bieden voor 20 tot 25 nieuwe winkels.

Geen bewijs
De gemeenteraad liet wel berekeningen maken om die behoefte aan te tonen. Maar het feit dat 58 winkels zich hebben gemeld om een zaak in (het nieuwe deel van) Makado te kunnen krijgen, ziet de Raad van State niet als bewijs dat er een behoefte in de regio is.

Bovendien zijn in de berekeningen niet eens het nieuwe winkelcentrum van Stein en het winkelaanbod in Ligne in Sittard meegenomen.

Meer leegstand
Vastgoedeigenaren Hertogsland, Doti, Rupa en Delta Lloyd stapten naar de Raad van State om het besluit van de gemeente Beek aan te vechten. Zij vrezen bij een groter Makado meer leegstand in de centra waar zij winkelpanden in eigendom hebben.

Omgevingsvergunning
Er ligt nog wel een omgevingsvergunning voor de uitbreiding van Makado, afgegeven door de gemeente op basis van het nu afgeschoten bestemmingsplan. Op basis hiervan zou Achmea Vastgoed (eigenaar van Makado) toch kunnen gaan beginnen aan de uitbreiding. "Als de gemeente dit toestaat ontstaat de bijzondere situatie dat de gemeente handelt in strijd met de uitspraak van de Raad van State en de wet", zo zegt Trudy Keulers, jurist van Delta Lloyd.

Deel dit bericht via
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Gerelateerde berichten

Grotere Makado Beek werkt niet ‘verdringend’
Gelukt: Hein trekt 900 kilo vooruit voor de Voedselbank
'Uitbreiding Makado in Beek funest voor Geleen’
Beek en Sittard-Geleen akkoord over Makado
Overzicht
Uitgelicht
Meld je aan als kandidaat voor Kwizzele!

Wie heeft er zin in een spelletje? Je kunt je opgeven voor de leukste Limburgse cultuurkwis op tv en radio: Kwizzele! Test je kennis op het gebied van Limburgse kunst en cultuur, streektaal, geschiedenis, archeologie, streekgerechten, actualiteit en muziek.

Kwizzele is van maandag t/m donderdag op L1 TV om 17:00, 18:00 en 22:00.

Meld je hier aan als kandidaat voor Kwizzele!
Podcast van L1
Uitgelicht
Abonneer je op de podcasts van L1

Luisteren wanneer je zelf wilt: de podcasts van L1! Van exclusieve gesprekken tot fragmenten uit verschillende programma's. Van popmuziek tot klassieke muziek. Van cultuur tot wetenschap.

Er is voor ieder wat wils...

Bekijk hier alle podcasts

Meest gelezen