Overslaan en naar de inhoud gaan

Bespuugde agent en boa mogen zich bij klachten laten testen

Geplaatst opdonderdag 16 april 2020 - 15:56

Politieagenten en buitengewoon opsporingsambtenaren (boa's) die zijn bespuugd of in hun gezicht gehoest, mogen zich laten testen.

Ze moeten dan wel klachten hebben die doen denken aan het coronavirus.

Angst aanjagen
Mensen die het aan de stok hebben met de politie, doen zich de laatste tijd geregeld voor als coronapatiënt om agenten, conducteurs of handhavers angst aan te jagen. En met succes. Ook in Limburg zijn er al enkele incidenten geweest. Een agent werd eind maart in zijn gezicht bespuugd door een dronken Pool die eerder in Horst werd opgepakt vanwege openbaar dronkenschap. In Maastricht werd een buschauffeur in zijn gezicht gespuugd door een jongeman die zei dat hij besmet was met het coronavirus. Ook een man (19) uit Landgraaf spuugde zijn fluim op een hulpverleenster in een crisisopvang.

Lees ook: Celstraf voor dronken Pool die agent in gezicht spuugde

Uitsluitsel
Agenten die zogenoemde coronaspugers of -hoesters op hun pad vonden, dringen al geruime tijd aan op uitsluitsel of ze het virus inderdaad hebben opgelopen. Maar de schaarse tests werden lang gereserveerd voor ernstig zieke patiënten en ziekenhuispersoneel. Nu Nederland vaker gaat testen, komen ook agenten en boa's in aanmerking, laat het ministerie van Justitie en Veiligheid weten. Die laatsten moeten nog wel even wachten tot dat is afgesproken met de GGD.

De politie mag binnenkort ook slijm gaan afnemen van mensen die zich hieraan bezondigen, als het aan justitieminister Ferd Grapperhaus ligt. Zo weten hun slachtoffers of ze zich inderdaad zorgen moeten maken. De Tweede en Eerste Kamer moeten daarmee nog wel instemmen.

Allerliefste Limburgers: jouw eigen videoboodschap op L1 TV
Stuur je filmpje via Whatsapp naar 06 44 76 71 57

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Download de GRATIS 1Limburg app!

Wil jij helemaal gratis op de hoogte blijven van alles wat zich in Limburg afspeelt? Download de 1Limburg app!
Blijf op de hoogte van al het Limburgse nieuws, ontvang updates over de actuele Limburgse verkeerssituatie én bekijk dagelijks de laatste Limburgse weersvoorspellingen. En dat allemaal helemaal gratis!

Download de gratis 1Limburg app
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

En die kun je ook allemaal heel eenvoudig zelf thuis bakken. Dankzij de handige recepten en baktips.

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen