Overslaan en naar de inhoud gaan

Besneeuwde zonnepanelen vegen rendeert maar is risicovol

Geplaatst opdinsdag 9 februari 2021 - 20:39

Wie nog rendement wil halen uit een ondergesneeuwd zonnepaneel heeft dezer dagen slechts een enkele optie: vegen.

Dat advies geeft een deskundige installateur van zonnepanelen in Heerlen die liever niet met naam in de publiciteit wil komen.

Brokken voorkomen
Dat heeft ook wel een beetje te maken met de risico's die er kleven aan het sneeuwvrij maken van zonnepanelen. Een dak vol sneeuw en een steile hellingshoek kan al snel leiden tot brokken. "Ik zou alleen aanraden om zonnepanelen sneeuwvrij te maken, daar waar het veilig kan. Op een plat dak. Je kunt eventueel ook een veger aan een lange steel gebruiken. En als je het zelf niet durft of kunt, vraag dan een handig iemand. Zoiets zou kunnen, maar anders echt niet aan beginnen", waarschuwt de installateur.

Volgens hem levert een besneeuwd zonnepaneel amper iets op. "Dat is vergelijkbaar met een dik deken dat erover komt te liggen. Het zonnepaneel wordt compleet afgeschermd van het zonlicht. Als ik kijk naar de weersverwachting, dan zal het komende week niet veel worden met de energieopbrengst."

Vegen
Dat vegen wel degelijk effect heeft, blijkt op het eigen dak. De 22 zonnepanelen blijven op deze zonnige dinsdagmiddag steken op een productie 150 Watt. Maar een sportieve zoon, gewapend met een telescoopstengel en daarop een raamwisser geschroefd, doet wonderen.

Als eenmaal het deken van sneeuw is verwijderd, schieten de grafieken de hoogte in op het aangesloten dashboard. Vrij liggend in de zon, neemt de productie van de zonnepanelen met een factor van ruim 16 toe naar 2,45 kWatt. Na een halve middag stokt de teller uiteindelijk bij een totaalopbrengst van 7,2 kWatt. Terwijl voorgaande dagen, toen de sneeuwval zich deed gelden, het rendement praktisch nul was.

In de grafiek hieronder schiet de stroomopbrengst weer omhoog na de veegbeurt.

energieopbrengst
Energieopbrengst op 9 december schiet omhoog na het sneeuwvrij maken van de zonnepanelen
Illustratie: Frits van Otterdijk

Zon en vrieskou
"Veel mensen weten het niet, maar het winterzonnetje en de vrieskou vormen samen de meest ideale combinatie voor een hoog rendement. Dus juist op een dag als vandaag loont het om zonnepanelen sneeuwvrij te maken. Maar degene die liever niet lijf en leden riskeren voor wat zonne-energie, kunnen het beste wachten tot het weer gaat dooien. Zeker bij steile daken schuift de sneeuw dan er snel vanaf."

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
Iedere zondag nieuwe recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

Iedere zondag op L1 TV! Met nieuwe overheerlijke recepten. En dat niet alleen. Henk nodigt iedere week een gast uit die gaat mee bakken!

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen