Overslaan en naar de inhoud gaan

Besmettelijke varkensziekte bereikt Noord-Limburg

Geplaatst opdonderdag 26 januari 2017 - 14:17

De zeer besmettelijke en gevaarlijke varkensziekte PED heeft in januari de 'varkensrijke' gebieden Noord-Limburg en Oost-Brabant bereikt.

PED veroorzaakt diarree bij varkens en is vooral zeer gevaarlijke voor biggetjes die een besmetting vaak niet overleven.

Economische schade
De ziekte kan daarom grote economische schade aanrichten in de varkenshouderij.PED werd twee jaar geleden voor het eerst ontdekt in Gelderland. De ziekte is niet gevaarlijk voor mensen of andere diersoorten.

Miljoenen varkens
In het laboratorium van de Gezondheidsdienst voor Dieren (GD) werden deze maand voor het eerst gevallen bevestigd bij bedrijven in Oost-Brabant en Noord-Limburg, regio's met miljoenen varkens.

Hygiëne
Het exacte aantal besmettingen is niet bekend omdat er geen meldingsplicht is voor de ziekte, aldus een GD-woordvoerster. De GD zegt dat het cruciaal is dat hygiënemaatregelen op varkensbedrijven goed worden nageleefd.

Elke dag het belangrijkste nieuws in je mail? Dat regelen we voor je. Klik hier.

Deel dit bericht via

Gerelateerde berichten

Kabinet helpt varkensboeren te stoppen
Opnieuw poging uitbreiden varkensbedrijf Sevenum
Brandweer redt drie varkens uit put
Boeren willen niet meewerken aan varkenstelling
Overzicht
Dit zijn de 20 finalisten van het LVK
Uitgelicht
Dit zijn de 20 finalisten van het LVK 2021!

Ze zijn bekend: de 20 finalisten van het LVK 2021! De artiesten werden verrast tijdens een waanzinnige uitzending live op L1 Radio en L11Alaaf.

De finale van het 45ste Limburgs Vastelaovesleedjes Konkoer 2021 vindt plaats op vrijdag 5 februari 2021 en zal worden uitgezonden op L1 Radio, L1 TV en L11 Alaaf Facebook.

LVK-Finale vrijdag 5 februari vanaf 20:00 live bij L11 Alaaf
Uitgelicht
KBO en L1 brengen Limburg opnieuw in beweging

Op 1 februari maakt het televisieprogramma ‘Limburg in Beweging’ een comeback op L1, met van maandag t/m vrijdag om 10.00 uur een uitzending. Dankzij een gezamenlijke inspanning van KBO Limburg en L1 kan iedereen de komende 3 maanden weer verantwoord bewegen onder leiding van fysiotherapeut Erik Eurelings en neurowetenschapper Björn Crüts.

Alles over Limburg in Beweging
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
Luister ook naar vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV
Uitgelicht
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV

Iedere maandag ontvangt presentator Bas van Mulken gasten uit de sportwereld om het weekend te bespreken en om vooruit te kijken naar wat de rest van de sportweek gaat brengen. Een live programma met een Limburgse blik op de actuele sportthema’s. Daarin ook structureel aandacht voor het amateurvoetbal in Limburg met de Wedstrijd van de Week. Als de verlenging van het sportweekend.

Iedere maandag 19:00 op L1 TV

Meest gelezen