Overslaan en naar de inhoud gaan

Besmet met corona en werken: 'Kan soms best'

Geplaatst opwoensdag 23 september 2020 - 6:00

Werknemers die besmet zijn met het coronavirus, kunnen in sommige gevallen 'gewoon' bij de baas aan het werk blijven.

Dat stelt Paul Savelkoul, hoogleraar medische microbiologie bij MUMC+ in Maastricht.

Kan met mondmasker op
"Er zijn mensen die besmet zijn met het coronavirus, maar die amper klachten hebben", zegt Savelkoul. Dergelijke besmette personen hebben volgens de hoogleraar doorgaans maar weinig corona onder de leden. "Als je weinig besmet bent en je niet hoest en proest en je wilt werken, dan kan dat met een mondmasker op."

Slimmer omgaan met informatie
De hoeveelheid corona waarmee iemand besmet is, valt af te lezen uit een coronatest. "Ga slimmer met die informatie om", adviseert de medicus. "Een testuitslag geeft de zekerheid om het risico voor een werkgever te beperken, maar om de continuïteit van de bedrijfsvoering te kunnen garanderen."

Bij grootouders op bezoek
Savelkoul geeft een tweede reden om meer informatie uit een coronatest met patiënten te delen: "Als individu wil je weten of je het zwaar te pakken hebt, of juist niet. Als je weet dat je veel corona bij je draagt, bedenk je je wel twee keer voor je bij je grootouders op bezoek gaat."

In de klas
Bij MUMC+ wordt sinds het begin van de uitbraak van het virus bekeken in hoeverre medewerkers besmet zijn. Die informatie geeft aan in hoeverre en in welke mate medewerkers in het ziekenhuis kunnen werken. En die werken dan met kwetsbare mensen.

Zo kun je volgens Savelkoul bijvoorbeeld ook kijken naar het onderwijs. Leraren die amper besmet zijn, zouden gewoon voor de klas kunnen staan, met een mondmasker op. "Zij werken in principe met gezonde mensen in de klas."

Deskundigen aan de vooravond van het proces over de rechtszaak Nicky Verstappen. Limburg Doc: Nicky, de ontknoping
Zondag 18:00 en 21:00 uur op L1 TV

Deel dit bericht via
Overzicht
Dit zijn de 20 finalisten van het LVK
Uitgelicht
Dit zijn de 20 finalisten van het LVK 2021!

Ze zijn bekend: de 20 finalisten van het LVK 2021! De artiesten werden verrast tijdens een waanzinnige uitzending live op L1 Radio en L11Alaaf.

De finale van het 45ste Limburgs Vastelaovesleedjes Konkoer 2021 vindt plaats op vrijdag 5 februari 2021 en zal worden uitgezonden op L1 Radio, L1 TV en L11 Alaaf Facebook.

LVK-Finale vrijdag 5 februari vanaf 20:00 live bij L11 Alaaf
Uitgelicht
KBO en L1 brengen Limburg opnieuw in beweging

Op 1 februari maakt het televisieprogramma ‘Limburg in Beweging’ een comeback op L1, met van maandag t/m vrijdag om 10.00 uur een uitzending. Dankzij een gezamenlijke inspanning van KBO Limburg en L1 kan iedereen de komende 3 maanden weer verantwoord bewegen onder leiding van fysiotherapeut Erik Eurelings en neurowetenschapper Björn Crüts.

Alles over Limburg in Beweging
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
Luister ook naar vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV
Uitgelicht
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV

Iedere maandag ontvangt presentator Bas van Mulken gasten uit de sportwereld om het weekend te bespreken en om vooruit te kijken naar wat de rest van de sportweek gaat brengen. Een live programma met een Limburgse blik op de actuele sportthema’s. Daarin ook structureel aandacht voor het amateurvoetbal in Limburg met de Wedstrijd van de Week. Als de verlenging van het sportweekend.

Iedere maandag 19:00 op L1 TV

Meest gelezen