Overslaan en naar de inhoud gaan

Besmet met corona en werken: 'Kan soms best'

Geplaatst opwoensdag 23 september 2020 - 6:00

Werknemers die besmet zijn met het coronavirus, kunnen in sommige gevallen 'gewoon' bij de baas aan het werk blijven.

Dat stelt Paul Savelkoul, hoogleraar medische microbiologie bij MUMC+ in Maastricht.

Kan met mondmasker op
"Er zijn mensen die besmet zijn met het coronavirus, maar die amper klachten hebben", zegt Savelkoul. Dergelijke besmette personen hebben volgens de hoogleraar doorgaans maar weinig corona onder de leden. "Als je weinig besmet bent en je niet hoest en proest en je wilt werken, dan kan dat met een mondmasker op."

Slimmer omgaan met informatie
De hoeveelheid corona waarmee iemand besmet is, valt af te lezen uit een coronatest. "Ga slimmer met die informatie om", adviseert de medicus. "Een testuitslag geeft de zekerheid om het risico voor een werkgever te beperken, maar om de continuïteit van de bedrijfsvoering te kunnen garanderen."

Bij grootouders op bezoek
Savelkoul geeft een tweede reden om meer informatie uit een coronatest met patiënten te delen: "Als individu wil je weten of je het zwaar te pakken hebt, of juist niet. Als je weet dat je veel corona bij je draagt, bedenk je je wel twee keer voor je bij je grootouders op bezoek gaat."

In de klas
Bij MUMC+ wordt sinds het begin van de uitbraak van het virus bekeken in hoeverre medewerkers besmet zijn. Die informatie geeft aan in hoeverre en in welke mate medewerkers in het ziekenhuis kunnen werken. En die werken dan met kwetsbare mensen.

Zo kun je volgens Savelkoul bijvoorbeeld ook kijken naar het onderwijs. Leraren die amper besmet zijn, zouden gewoon voor de klas kunnen staan, met een mondmasker op. "Zij werken in principe met gezonde mensen in de klas."

Deskundigen aan de vooravond van het proces over de rechtszaak Nicky Verstappen. Limburg Doc: Nicky, de ontknoping
Zondag 18:00 en 21:00 uur op L1 TV

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Win een maand lang gratis campagne bij L1

Limburg gaat weer open! Dat is goed nieuws voor alle Limburgers, voor ons en zeker ook voor u als Limburgse ondernemer. Eindelijk kunt u weer doen waar u het beste in bent, ondernemen. Dat moeten we vieren vinden we bij L1 en daarom geven wij nu een maand lang gratis campagne weg!

Test uw kennis in de L1 75-jaar jubileumquiz en misschien bent u gratis een hele maand lang zicht- of hoorbaar op L1 TV of L1 Radio!

Doe de L1 75-jaar Jubileumquiz
Uitgelicht
Schiet ook mee met het OLS dankzij de gratis app. Geef je hier op!

Dankzij de gratis OLS-app kun je het nu zelf beleven hoe het is om onder een schuttersboom te staan met een buks. Kleine bölkes, houd rekening met de wind en hoe is het met de spanning? Je kunt oefenen tot je zelf een schutterskoning(in) bent.

Op zondag 4 juli zal voor de tweede keer in de geschiedenis het online-OLS worden geschoten. L1 werkt volop samen met de OLS-Federatie en doet weer uitgebreid verslag van dit schietspel. 'Echte' schutters, maar ook sportvrienden, vriendinnenclubs, families en vrienden van een keet, zoals in Haelen, roepen we op om deel te nemen. Vooraf inschrijven is wel noodzakelijk.

Geef je hier op
Uitgelicht
Tour de L1mbourg viert nieuwe start na coronacrisis

Na maanden van lockdown en coronabeperkingen, gaat L1 drie weken lang de provincie in. Het wielerprogramma Tour de L1mbourg staat zo symbool voor een nieuwe start. “Pas nu merk je hoe belangrijk het is om samen te komen, om samen die sportzomer te beleven. In Tour de L1mbourg koesteren we dat sentiment dit jaar.”

Van zaterdag 26 juni t/m zondag 18 juli iedere dag op L1 TV.

Bekijk hier alle locaties
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane

Meest gelezen