Overslaan en naar de inhoud gaan

'Besloten bijeenkomst geen debat over sluiting Tihange'

Geplaatst opdonderdag 7 september 2017 - 16:55

Veiligheidsregio Zuid-Limburg wil dat de besloten bijeenkomst over Tihange geen politiek debat wordt waarin het gaat over het wel of niet sluiten van de kerncentrale.

Dat zegt Frank Klaassen van de Veiligheidsregio Zuid-Limburg over de besloten informatiebijeenkomst voor gemeenteraads- en statenleden in het gouvernement.

Ophef
Die beslotenheid heeft tot ophef geleid. Maar volgens Klaassen houdt de Veiligheidsregio wel vaker besloten bijeenkomsten waar puur inhoudelijke informatie wordt verstrekt.

Risico's
In de bijeenkomst over
Tihange wil de Veiligheidsregio duidelijk maken hoe ze zich voorbereidt op de mogelijke gevolgen van een ongeluk en wat de risico's zijn.

Lees ook: 'Belgen vluchten naar Limburg in geval van kernramp'

Straling
Zo gaat het onder meer over straling, over de distributie van jodiumpillen en over de waarde van een Oostenrijks rapport over Tihange. Daarin wordt een bijna apocalyptisch scenario geschetst bij een mogelijke ramp. Klaassen stelt verder dat de Veiligheidsregio niks te verbergen heeft.

Jodiumpillen
"We zullen de bevolking ook precies blijven informeren. Bijvoorbeeld als half oktober jodiumpillen onder jongeren onder 18 jaar en zwangere vrouwen worden verspreid", aldus Klaassen.
Die pillen bieden een zekere bescherming tegen de gevolgen van straling.

Ook komen er filmpjes op internet en wordt binnenkort gesproken met de groeperingen die ijveren voor snelle sluiting van Tihange.

Voor of tegen
Klaassen benadrukt wel dat het niet de rol van de
Veiligheidsregio Zuid-Limburg is om zich voor of tegen Tihange of kernenergie uit te spreken. "Wij zijn er voor de maatregelen die nodig zijn voor de kleine kans dat er iets gebeurd met Tihange."

Limburgs nieuws in je mailbox? Klik hier

Deel dit bericht via
Overzicht
Dit zijn de 20 finalisten van het LVK
Uitgelicht
Dit zijn de 20 finalisten van het LVK 2021!

Ze zijn bekend: de 20 finalisten van het LVK 2021! De artiesten werden verrast tijdens een waanzinnige uitzending live op L1 Radio en L11Alaaf.

De finale van het 45ste Limburgs Vastelaovesleedjes Konkoer 2021 vindt plaats op vrijdag 5 februari 2021 en zal worden uitgezonden op L1 Radio, L1 TV en L11 Alaaf Facebook.

LVK-Finale vrijdag 5 februari vanaf 20:00 live bij L11 Alaaf
Uitgelicht
KBO en L1 brengen Limburg opnieuw in beweging

Op 1 februari maakt het televisieprogramma ‘Limburg in Beweging’ een comeback op L1, met van maandag t/m vrijdag om 10.00 uur een uitzending. Dankzij een gezamenlijke inspanning van KBO Limburg en L1 kan iedereen de komende 3 maanden weer verantwoord bewegen onder leiding van fysiotherapeut Erik Eurelings en neurowetenschapper Björn Crüts.

Alles over Limburg in Beweging
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
Luister ook naar vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV
Uitgelicht
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV

Iedere maandag ontvangt presentator Bas van Mulken gasten uit de sportwereld om het weekend te bespreken en om vooruit te kijken naar wat de rest van de sportweek gaat brengen. Een live programma met een Limburgse blik op de actuele sportthema’s. Daarin ook structureel aandacht voor het amateurvoetbal in Limburg met de Wedstrijd van de Week. Als de verlenging van het sportweekend.

Iedere maandag 19:00 op L1 TV

Meest gelezen