Overslaan en naar de inhoud gaan

'Besloten bijeenkomst geen debat over sluiting Tihange'

Geplaatst opdonderdag 7 september 2017 - 16:55

Veiligheidsregio Zuid-Limburg wil dat de besloten bijeenkomst over Tihange geen politiek debat wordt waarin het gaat over het wel of niet sluiten van de kerncentrale.

Dat zegt Frank Klaassen van de Veiligheidsregio Zuid-Limburg over de besloten informatiebijeenkomst voor gemeenteraads- en statenleden in het gouvernement.

Ophef
Die beslotenheid heeft tot ophef geleid. Maar volgens Klaassen houdt de Veiligheidsregio wel vaker besloten bijeenkomsten waar puur inhoudelijke informatie wordt verstrekt.

Risico's
In de bijeenkomst over
Tihange wil de Veiligheidsregio duidelijk maken hoe ze zich voorbereidt op de mogelijke gevolgen van een ongeluk en wat de risico's zijn.

Lees ook: 'Belgen vluchten naar Limburg in geval van kernramp'

Straling
Zo gaat het onder meer over straling, over de distributie van jodiumpillen en over de waarde van een Oostenrijks rapport over Tihange. Daarin wordt een bijna apocalyptisch scenario geschetst bij een mogelijke ramp. Klaassen stelt verder dat de Veiligheidsregio niks te verbergen heeft.

Jodiumpillen
"We zullen de bevolking ook precies blijven informeren. Bijvoorbeeld als half oktober jodiumpillen onder jongeren onder 18 jaar en zwangere vrouwen worden verspreid", aldus Klaassen.
Die pillen bieden een zekere bescherming tegen de gevolgen van straling.

Ook komen er filmpjes op internet en wordt binnenkort gesproken met de groeperingen die ijveren voor snelle sluiting van Tihange.

Voor of tegen
Klaassen benadrukt wel dat het niet de rol van de
Veiligheidsregio Zuid-Limburg is om zich voor of tegen Tihange of kernenergie uit te spreken. "Wij zijn er voor de maatregelen die nodig zijn voor de kleine kans dat er iets gebeurd met Tihange."

Limburgs nieuws in je mailbox? Klik hier

Deel dit bericht via
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Uitgelicht
Meld je aan als kandidaat voor Kwizzele!

Wie heeft er zin in een spelletje? Je kunt je opgeven voor de leukste Limburgse cultuurkwis op tv en radio: Kwizzele! Test je kennis op het gebied van Limburgse kunst en cultuur, streektaal, geschiedenis, archeologie, streekgerechten, actualiteit en muziek.

Kwizzele is van maandag t/m donderdag op L1 TV om 17:00, 18:00 en 22:00.

Meld je hier aan als kandidaat voor Kwizzele!
Podcast van L1
Uitgelicht
Abonneer je op de podcasts van L1

Luisteren wanneer je zelf wilt: de podcasts van L1! Van exclusieve gesprekken tot fragmenten uit verschillende programma's. Van popmuziek tot klassieke muziek. Van cultuur tot wetenschap.

Er is voor ieder wat wils...

Bekijk hier alle podcasts

Meest gelezen