Overslaan en naar de inhoud gaan

Beslissingen onderzoekswensen zaak-Jos Brech

Geplaatst opdonderdag 28 november 2019 - 6:10

De rechtbank in Maastricht beslist donderdag over een reeks onderzoekswensen in de strafzaak tegen Jos Brech, de man die wordt verdacht van het ontvoeren, misbruiken en doden van de 11-jarige Nicky Verstappen in 1998.

Ook wordt duidelijk of de verdachte uit Simpelveld in de cel blijft. Zijn advocaat had gevraagd om opheffing van het voorarrest.

Verdenkingen
Op de regiezitting vorige week werd duidelijk dat het Openbaar Ministerie de verdenkingen tegen Brech wil verzwaren. Het OM verdenkt de 57-jarige Brech nu van gekwalificeerde doodslag in plaats van doodslag. Dat wil zeggen dat iemand is gedood om een ander strafbaar feit - in dit geval seksueel misbruik - te verdoezelen. Voor moord en gekwalificeerde doodslag geldt dezelfde maximale straf. Het verschil tussen de twee misdrijven is dat moord met voorbedachten rade is gepleegd.

Dna
Nicky Verstappen uit Heibloem verdween in 1998 van een zomerkamp op de Brunssummerheide. Een dag later werd zijn lichaam iets verderop op de heide gevonden. Het dna van Brech is onder meer op de onderbroek en de pyjamabroek van Nicky gevonden.

Verwantschapsonderzoek
Brech bleek een 100 procent-match. Zijn familie had hem als vermist opgegeven en zijn dna werd vergeleken met het spoor op Nicky. Aan een oproep voor het grote verwantschapsonderzoek, dat in de omgeving was gehouden, had Brech geen gehoor gegeven. De Limburger werd augustus vorig jaar na een klopjacht aangehouden in Spanje. Sindsdien zit hij in de cel.

De rechtbank is van plan de zaak volgend jaar maart inhoudelijk te behandelen.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

En die kun je ook allemaal heel eenvoudig zelf thuis bakken. Dankzij de handige recepten en baktips.

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen