Overslaan en naar de inhoud gaan

Beslissing carbidschieten Noord en Midden bij burgemeesters

Geplaatst opwoensdag 2 december 2020 - 11:44

Er komt geen verbod op carbidschieten in Noord- en Midden-Limburg. Het is aan de burgemeesters in de regio of, en zo ja waar zij de komende jaarwisseling carbidschieten toestaan.

Dat is woensdagmorgen door de 15 burgemeesters besloten in een overleg van het Regionaal Beleidsteam.

Waar en waar niet
De burgemeesters hebben onderling afgesproken om zelf te kijken op welke 'traditionele plekken' het carbidschieten kan worden toegestaan. Daarbij is ook gezegd dat een uitbreiding van de oudejaarstraditie 'niet wenselijk' is.

Bevoegdheden
Binnen de veiligheidsregio Limburg-Noord is besloten om de beslissing bij de burgemeesters te laten. Die zijn als eerste verantwoordelijk voor de openbare orde binnen de gemeenten. Bovendien hebben zij, sinds dinsdag de Wet Tijdelijke Maatregelen Covid-19 van kracht is, meer bevoegdheden die eerder bij de veiligheidsregio lagen. Op grond daarvan is het ook aan de burgemeesters om te kijken of carbidschieten wordt toegestaan.

Veiligheidsregio
De veiligheidsregio zelf heeft in het overleg geen sturende rol gehad, laat een woordvoerder weten: "We hebben dit overleg wel gefaciliteerd, maar de burgemeesters zijn er zelf uit gekomen. De veiligheidsregio gaat hier ook niet over, voorzitter Antoin Scholten had vooral een coördinerende rol."

Andere koers
Door de beslissing bij de burgemeesters te leggen, kiest de regio Limburg-Noord een andere koers dan Zuid-Limburg. Daar hebben de burgemeesters onderling afgesproken om geen toestemming te geven voor het geknal. De bedoeling is om dat per gemeente op te nemen in de Algemene Plaatselijke Verordening of APV.

Lees ook: Verbod op carbidschieten in heel Zuid-Limburg

Traditie
Carbidschieten, waarbij luide knallen worden veroorzaakt door carbid in bijvoorbeeld oude melkbussen tot ontploffing te brengen, is van oudsher een traditie in Noord- en Oost-Nederland. De afgelopen jaren heeft het ook in Limburg voet aan de grond gekregen. In onder meer Parkstad en Stevensweert wordt er al enkele jaren met melkbussen geknald.

Omdat er dit jaar vanwege de coronacrisis een landelijk verbod op vuurwerk is, bestond de vrees dat knalzuchtigen deze jaarwisseling massaal op carbidschieten zouden overstappen.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Download de GRATIS 1Limburg app!

Wil jij helemaal gratis op de hoogte blijven van alles wat zich in Limburg afspeelt? Download de 1Limburg app!
Blijf op de hoogte van al het Limburgse nieuws, ontvang updates over de actuele Limburgse verkeerssituatie én bekijk dagelijks de laatste Limburgse weersvoorspellingen. En dat allemaal helemaal gratis!

Download de gratis 1Limburg app
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

En die kun je ook allemaal heel eenvoudig zelf thuis bakken. Dankzij de handige recepten en baktips.

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen