Overslaan en naar de inhoud gaan

Beslissing carbidschieten Noord en Midden bij burgemeesters

Geplaatst opwoensdag 2 december 2020 - 11:44

Er komt geen verbod op carbidschieten in Noord- en Midden-Limburg. Het is aan de burgemeesters in de regio of, en zo ja waar zij de komende jaarwisseling carbidschieten toestaan.

Dat is woensdagmorgen door de 15 burgemeesters besloten in een overleg van het Regionaal Beleidsteam.

Waar en waar niet
De burgemeesters hebben onderling afgesproken om zelf te kijken op welke 'traditionele plekken' het carbidschieten kan worden toegestaan. Daarbij is ook gezegd dat een uitbreiding van de oudejaarstraditie 'niet wenselijk' is.

Bevoegdheden
Binnen de veiligheidsregio Limburg-Noord is besloten om de beslissing bij de burgemeesters te laten. Die zijn als eerste verantwoordelijk voor de openbare orde binnen de gemeenten. Bovendien hebben zij, sinds dinsdag de Wet Tijdelijke Maatregelen Covid-19 van kracht is, meer bevoegdheden die eerder bij de veiligheidsregio lagen. Op grond daarvan is het ook aan de burgemeesters om te kijken of carbidschieten wordt toegestaan.

Veiligheidsregio
De veiligheidsregio zelf heeft in het overleg geen sturende rol gehad, laat een woordvoerder weten: "We hebben dit overleg wel gefaciliteerd, maar de burgemeesters zijn er zelf uit gekomen. De veiligheidsregio gaat hier ook niet over, voorzitter Antoin Scholten had vooral een coördinerende rol."

Andere koers
Door de beslissing bij de burgemeesters te leggen, kiest de regio Limburg-Noord een andere koers dan Zuid-Limburg. Daar hebben de burgemeesters onderling afgesproken om geen toestemming te geven voor het geknal. De bedoeling is om dat per gemeente op te nemen in de Algemene Plaatselijke Verordening of APV.

Lees ook: Verbod op carbidschieten in heel Zuid-Limburg

Traditie
Carbidschieten, waarbij luide knallen worden veroorzaakt door carbid in bijvoorbeeld oude melkbussen tot ontploffing te brengen, is van oudsher een traditie in Noord- en Oost-Nederland. De afgelopen jaren heeft het ook in Limburg voet aan de grond gekregen. In onder meer Parkstad en Stevensweert wordt er al enkele jaren met melkbussen geknald.

Omdat er dit jaar vanwege de coronacrisis een landelijk verbod op vuurwerk is, bestond de vrees dat knalzuchtigen deze jaarwisseling massaal op carbidschieten zouden overstappen.

Deel dit bericht via
Overzicht
Limburgse 100
Uitgelicht
Meimaand is stemmaand voor de Limburgse 100!

Er kan weer gestemd worden voor de Limburgse 100. Voor de zesentwintigste keer wordt deze lijst met de grootste Limburgse hits aller tijden uitgezonden op Hemelvaartsdag 26 mei 2022. Het Limburgse publiek zorgt wederom voor de samenstelling van de lijst.

L1.nl/Limburgse100
Repetitie Dagboek van een Herdershond
Uitgelicht
L1 neemt een kijkje achter de schermen bij Dagboek van een Herdershond

L1 volgt de totstandkoming van de musical Dagboek van een Herdershond in een driedelige documentaireserie. Van de audities tot de eerste lezing van het script, van de repetities tot het inspelen van de muziekband, de camera's van L1 waren erbij.

L1.nl/Herdershond

Meest gelezen