Overslaan en naar de inhoud gaan

In beslaggenomen paarden mogen terug: actie gestart

Geplaatst opdonderdag 16 september 2021 - 15:00

Stichting Paard zoekt Baas is donderdagmorgen een actie gestart om te voorkomen dat verwaarloosde paarden terugkeren bij de eigenaar op een stoeterij in Venlo. Een deel van de inbeslaggenomen paarden mocht dinsdag al terug.

Henk ten Napel van Stichting Paard Zoekt Baas heeft er naar eigen zeggen voor gezorgd dat de paarden werden weggehaald. Toen hij hoorde dat de dieren weer terug mochten besloot hij een actie te starten op social media.

Momentopname
De stichting vangt verwaarloosde paarden uit heel Nederland op. Zij kregen een tip over de situatie in Venlo. De eigenaar van de paarden, Reijer Keyzer, vindt dat hij van veel zaken wordt beschuldigd, waarvan maar een deel terecht is. "Het is een momentopname." Keyzer had zijn land nog niet ingedeeld met linten waardoor de paarden niet naar buiten konden. Dat is inmiddels gebeurd, de hokken zijn gerepareerd en er ligt nu ook hooi in alle stallen.

Opslaghouder
In augustus werden tien paarden en een veulen weggehaald door het Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit (nVWA). Twee weken later volgden er nog vijf. De paarden gingen naar een opslaghouder op een geheime locatie en mogen weer terug als de eigenaar aanpassingen heeft verricht en de boete is betaald.

Gehavend
Dinsdag kreeg Keyzer vier hengsten terug nadat hij een boete van 16.800 euro had betaald en de leefsituatie van de paarden had verbeterd. De andere paarden mogen binnenkort terug.

Keyzer gaat er werk van maken. De paarden zijn, naar eigen zeggen, mager en gehavend bij hem teruggebracht. Keyzer vertelt dat hij door de inbeslagname een paard niet meer heeft kunnen verkopen. De verkoop zou deze week plaatsvinden.

Herhaling
De actie van Robert ten Napel komt mede voort uit een eerdere voorval met dezelfde eigenaar. Negen jaar geleden zijn 33 paarden van Keyzer op Texel in beslag genomen. Volgens Keyzer stonden de paarden in een stal die eigenlijk voor koeien is bestemd.

Lees ook: Laatste verwaarloosde paarden uit smerige stallen gehaald

Strafrecht
De actie van Ten Napel is ook gericht tegen de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). Zij zijn verantwoordelijke voor inbeslaggenomen goederen zoals agrarisch vee. Ten Napel wil dat het strafrecht van toepassing wordt in dit soort situaties. Nu geldt het bestuursrecht, dat is gericht op terugkeer van de dieren zodra een locatie is hersteld en voldoet aan de eisen. "Dit kan onbeperkt doorgaan", zegt Ten Napel. "Ik wil dat er geen enkel paard meer bij die eigenaar in Venlo verblijft. En dat in de toekomst eigenaren die paarden verwaarlozen, een houdverbod krijgen."

Kamervragen
De kwestie heeft de aandacht van Tweede Kamer partij JA21. De partij stelt Kamervragen aan het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit over de situatie in Venlo.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Astrid is het Vastelaovesgezicht 2022!

Er is ook dit jaar weer veel gestemd en na een spannende finale hebben jullie een nieuw Vastelaovesgezicht gekozen!

Het was een memorabele week vol spanning en prachtige vastelaovesgezichten. Met één grote winnares: Astrid Reijners uit Linne!

Bekijk hier meer
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
Iedere zondag nieuwe recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

Iedere zondag op L1 TV! Met nieuwe overheerlijke recepten. En dat niet alleen. Henk nodigt iedere week een gast uit die gaat mee bakken!

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen