Overslaan en naar de inhoud gaan

Beslag fiscus op beoogd azc-pand Maastricht

Geplaatst opvrijdag 29 juli 2016 - 6:18

De Belastingdienst heeft beslag gelegd op een gebouw in Maastricht dat bedoeld is als dependance van een azc in de stad.

Het monumentale pand aan de Blekerij is eigendom van de Maastrichtse vastgoedondernemer Ben Vos die verdacht wordt van witwassen en belastingfraude voor een bedrag van vijf miljoen euro.

Villapark
Het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) wil in een dependance van het azc in villapark St. Pieter 330 asielzoekers gaan huisvesten. Die mensen worden verdeeld over twee gebouwen aan de
Parkweg en de Blekerij.

Verzet
Het stadsbestuur steunt dat plan, maar bij omwonenden stuit het op fel verzet. Zij wijzen erop dat de beoogde asielopvang veel te dicht in de buurt van woningen ligt. Maar een ander wapen dat zij in de strijd gooien, is het feit dat witwasverdachte Ben Vos tot voor kort eigenaar was van het gebouw aan de Parkweg, dat onderdak moet bieden aan 250 asielzoekers. De zakenman verkocht het begin maart aan een Duitse onderneming, die het pand aan het COA gaat verhuren. Vos' eigen bedrijf is echter als ‘gemandateerde’ partij nog steeds bij het project betrokken.

Lees ook: Verzet tegen azc Sint Pieter grimmiger

Beslag
Op 13 juli deed justitie een inval bij Vos. De fiscus legde toen beslag op veel onroerend goed van de zakenman. Voor de Parkweg was dat niet meer mogelijk, maar wel bij het gebouw aan de Blekerij. "Dat verbaast ons niet", zegt Nico Nelissen, woordvoerder van in de bewonerscommissie La Motterie verenigde omwonenden. Gemeente en COA dreigen meegezogen te worden in een "schimmige, besmette" transactie, waarschuwt La Motterie. De bewoners pleiten voor onderzoek om vast te stellen of er bij de Parkweg-transactie sprake is van een strafbare vermenging van onder- en bovenwereld.

Verkoop of toch niet?
Wat de precieze gevolgen zijn van het executoriaal beslag op het pand aan de Blekerij, is onduidelijk. De fiscus kan het pand, bedoeld om nog eens tientallen asielzoekers te herbergen, in principe meteen verkopen. De gemeente zegt dat daarover geen afspraken zijn gemaakt in een overeenkomst met het COA. Het pand aan de Blekerij is pas in een latere fase nodig, liet Maastricht eerder al weten. Verdere vragen beantwoordde Maastricht gisteravond niet.

Tip voor de redactie? Foto of filmpje van een nieuwsgebeurtenis?
Whatsapp ze naar ons nummer: 0683541920!

Deel dit bericht via

Gerelateerde berichten

Maastricht veegt bezwaren tegen azc St. Pieter van tafel
Bewoners villawijk Maastricht naar rechter om komst azc
'Meer aandacht voor integratie vluchtelingen'
Maastrichtenaar opgepakt voor miljoenenfraude
Overzicht
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

En die kun je ook allemaal heel eenvoudig zelf thuis bakken. Dankzij de handige recepten en baktips.

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen