Overslaan en naar de inhoud gaan

Beschijnen F-16: 'In ergste geval gebruiken we schietstoel'

Geplaatst opdinsdag 8 oktober 2019 - 14:33

Basiscommandant en kolonel-vlieger Jeroen Poesen van de militaire basis Kleine-Brogel in België neemt het beschijnen met een laserstraal van een van zijn piloten maandagavond boven Weert, heel zwaar op.

"In het ergste geval moet de vlieger zijn schietstoel gebruiken en zijn toestel verlaten. De F-16 komt dan altijd ergens neer op de grond en ’s nacht is het niet altijd even makkelijk om deze in een veilige richting te sturen", legt de basiscommandant aan L1 uit.

Laserstraal
Om 22:19 uur precies maandagavond kwam de melding van de F-16-piloot binnen bij de politie, dat deze was beschenen door een laserstraal. "De gevolgen kunnen groot zijn. Daarnaast is het ook strafbaar", laat een woordvoerder van de politie weten.

Verblind
Volgens Poesen komt dit omdat de piloot ernstig verblind kan worden door zo'n laserstraal. "Zelfs gedurende lange tijd. Zo’n effect van zo’n straal is ’s nacht sterker doordat je ogen zijn aangepast aan het nachtzicht." Poesen vervolgt: "Daarnaast dragen onze mensen 's nachts nachtkijkers die het licht duizenden keren versterken. Als er dan met een laser wordt geschenen, is de impact ook veel groter. Bijvoorbeeld: in het slechtste geval als de piloot laag aan de grond vliegt, en zijn zicht kwijt is, zou hij misschien het toestel moeten verlaten met zijn schietstoel."

Onaanvaardbaar
Volgens de basiscommandant kunnen piloten vaak wel hun plan trekken als dit gebeurt, maar als de straal tot een flinke verblinding zorgt, dan kan dit ernstige gevolgen hebben voor mensen op de grond, en dat is onaanvaardbaar.

Noodsituatie in de lucht
"Het kan ook zijn dat je de toestellen die klaarstaan voor een Quick Reaction Alert (QRA), verstoort. Dit zijn toestellen die bijvoorbeeld worden ingezet bij een terroristische bedreiging of een andere noodsituatie in de lucht. Als je die toestellen stoort, die op weg zijn naar een interventie, dan kom je daar ook weer tussen, en dat kan nooit de bedoeling zijn", legt de basiscommandant uit.

Ook kan je vanaf de grond, volgens de vlieger, niet zien of het om een militair toestel gaat met een piloot erin en een schietstoel, of een burgervliegtuig zonder schietstoelen en met 200 passagiers.

Zware straffen
Er staan dan ook zware straffen op het beschijnen van een vliegtuig, helikopter of verkeersleidingstoren. Volgens een woordvoerder van de politie staat hier een gevangenisstraf op van maximaal 15 jaar. "In België kan je er zelfs levenslang voor krijgen, als er bijvoorbeeld doden bij zouden vallen", vertelt Poesen.

Lees ook: F-16 beschenen met laserstraal: 'Levensgevaarlijk'

Identificeren
De militaire basis Kleine-Brogel gaat er alles aan doen om te verantwoordelijke(n) van het incident van maandagavond boven Weert te achterhalen. "Onze toestellen gebruiken een soort doelzoeker die bijna precies kan identificeren van waaruit op het vliegtuig werd gericht. Door deze coördinaten te achterhalen, hopen wij de verantwoordelijke ook te kunnen identificeren."

Zo ziet het beschijnen van een toestel eruit:

Deel dit bericht via
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Uitgelicht
Meld je aan als kandidaat voor Kwizzele!

Wie heeft er zin in een spelletje? Je kunt je opgeven voor de leukste Limburgse cultuurkwis op tv en radio: Kwizzele! Test je kennis op het gebied van Limburgse kunst en cultuur, streektaal, geschiedenis, archeologie, streekgerechten, actualiteit en muziek.

Kwizzele is van maandag t/m donderdag op L1 TV om 17:00, 18:00 en 22:00.

Meld je hier aan als kandidaat voor Kwizzele!
Podcast van L1
Uitgelicht
Abonneer je op de podcasts van L1

Luisteren wanneer je zelf wilt: de podcasts van L1! Van exclusieve gesprekken tot fragmenten uit verschillende programma's. Van popmuziek tot klassieke muziek. Van cultuur tot wetenschap.

Er is voor ieder wat wils...

Bekijk hier alle podcasts

Meest gelezen