Overslaan en naar de inhoud gaan

Bert Kersten: 'Raad van Toezicht IKL heeft liggen slapen'

Geplaatst opzaterdag 10 april 2021 - 18:46

Oud-gedeputeerde Bert Kersten vindt dat de Raad van Toezicht van IKL heeft liggen slapen tijdens de affaire rondom Herman Vrehen. "Nu zijn er mensen gesneuveld die part noch deel zijn aan dit verhaal." Kersten vindt dat Limburg stuurloos is door het opstappen van alle gedeputeerden en het terugtreden van gouverneur Theo Bovens.

Kersten deed zijn uitspraken in L1mburg Centraal. Ook Luc Winants, burgemeester van Venray, maakt zich zorgen over de komende periode zonder gedeputeerden.

Dramatisch
Kersten noemt het opmerkelijk dat er vrijdag in het debat in de Provinciale Staten amper is gesproken over de Raad van Toezicht van IKL. "Zij hebben de taak om toezicht te houden. Mij verbaast het dat iedereen daar heeft liggen slapen. Daar ging het niet over. Nu ontstond het beeld dat mensen die daar buiten stonden, onder wie Theo Bovens, iets fout hadden gedaan. Dat vind ik heel dramatisch. Het gaat namelijk om IKL", zegt de PvdA'er die bijna tien jaar gedeputeerde was. "Nu zijn een aantal mensen gesneuveld die part noch deel hebben aan dit verhaal."

Voorzitter van de Raad van Toezicht van IKL is Dieudonné Akkermans, burgemeester van Eijsden-Margraten. Fractievoorzitters van die gemeente lieten enkele weken geleden al weten de positie van Akkermans als burgemeester te laten afhangen van het onderzoek naar het subsidieschandaal binnen IKL.

Lees ook: Positie burgemeester Eijsden-Margraten ter discussie

Vervangen
Winants (CDA) noemt de situatie waarin Limburg zich nu bevindt 'heel lastig'. "Dit komt heel direct aan bij de mensen. Bij tal van dossiers zijn mensen aan het wachten op besluiten en opeens stokt het. Heel veel processen komen daarmee op een doodlopende weg." Volgens Kersten zijn de gedeputeerden niet makkelijk te vervangen. "Het is dramatisch dat in een periode waarin er veel subsidies boven de markt hangen en er veel zware dossiers liggen we nu stuurloos zijn. Bovens staat voor een zware taak, want hem kennende zal hij alle dossiers toch in de lucht willen houden."

Ambassadeur
Winants noemt het heel treurig dat Bovens moest terugtreden, dat merkte hij ook bij zijn collega's. "Er was teleurstelling en ook boosheid in de groepsapp van burgemeesters. Het is heel treurig dat we onze ambassadeur zien vertrekken die het ongelofelijk goed heeft gedaan en Limburg op de kaart heeft gezet." Kersten had ook meer krediet gerekend voor het college.

Extraparlementair college
Winants is vol lof over het extraparlementair college dat twee jaar geleden werd gevormd als gevolg van de uitslagen bij de Provinciale Statenverkiezingen. "Ik denk dat veel mensen verrast waren over de kwaliteit van dit college. Ze hebben moeilijke dossiers opgepakt. Dit is heel knap wat hier is gebeurd." Kersten plaatst een duidelijke kanttekening. "Misschien heeft het te maken met het dominante leiderschap van Ger Koopmans. Er was bekend dat hij een prominente rol had. Alles wat met geld te maken had, liep via hem. Ik heb dat altijd een disbalans gevonden."

Lees ook: Extraparlementair college na nog geen twee jaar ter ziele

Volgens Kersten moet er nu worden gewacht op het gesprek van Bovens met de demissionair minister van Binnenlandse Zaken, Kajsa Ollongren. "Daarna moet er een informateur worden aangesteld." Kersten heeft daar ook al een naam voor in gedachten: Jo Ritzen.

Gedeputeerden
Vrijdag besloot het hele college van gedeputeerde staten op te stappen omdat zij geen vertrouwen meer voelden van het Limburgs Parlement, naar aanleiding van de IKL-affaire rondom oud-gedeputeerde Herman Vrehen. De oud CDA-gedeputeerde bleek als directeur van IKL met provinciaal subsidiegeld betaalde opdrachten door te sluizen naar zijn eigen werkmaatschappijen. Ook gouverneur Theo Bovens voelde geen vertrouwen meer en besloot terug te treden. Bovens blijft wel waarnemend in functie tot er een opvolger is aangesteld.

Lees ook: Gouverneur Theo Bovens stapt op: 'Ruimte voor nieuwe start'

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Speel mee met de Limburgse muziekquiz vanuit je eigen woonkamer!

De L1mbo Top 100 van komende Hemelvaartsdag heeft een zilveren randje. Het is namelijk de 25ste keer dat de lijst samengesteld wordt. “Dit zilveren jubileum laten we niet zomaar voorbijgaan”, zo vertelt programmamaker Henk Hover. “Er komt op L1 TV een L1mbo Top 100 kwis én een muziekprogramma vol weetjes en achtergronden rond het fenomeen L1mbo Top 100.”

Op zaterdag 8 mei presenteren Ruud Kleinen en Rian Moonen de L1mbo Top 100 ThoesQuiz, waaraan honderden Limburgers vanuit thuis kunnen deelnemen!

Wie wordt de Limburgse muziekkenner van het jaar? We spelen de meest uiteenlopende muziekvragen. En je kunt thuis meespelen vanaf je eigen bank.

Speel zaterdag 8 mei mee!
Uitgelicht
Tweede seizoen van Sofasessies nu te beluisteren

In de podcast Sofasessies nodigen Rian Moonen en Ruud Kleinen zichzelf uit op de bank bij getalenteerde en interessante Limburgers voor een goed gesprek. In seizoen 2 van de serie komen louter vrouwen aan het woord. Te gast zijn Joyce Spijker (schrijfster), Petra Dassen (burgemeester van Kerkrade), Elle Hollis (zangeres), Nienke Nasserian (sopraan en theatermaker) en Sandra Phlippen (hoofdeconoom ABN Amro). In de week van de bekendmaking van Topvrouw Limburg krijgen we een mooi en eerlijk inkijkje in hun levens.

Luister hier naar de podcastserie
Uitgelicht
Wat is je favoriete Limburgse liedje aller tijden?

Op donderdag 13 mei hoor je vanaf 9:00 uur ’s ochtends weer een elf uur durende radio-uitzending met daarin de 100 beste liedjes van Limburgse bodem volgens de kijkers en luisteraars van de Limburgse regionale omroep.

Wie volgt Lex Uiting op?

Doe mee! Stem nu op de 25ste editie van de L1mbo Top 100
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane

Meest gelezen