Overslaan en naar de inhoud gaan

Beroep Brunssum tegen vergunning: 'Pand zo lek als mandje'

Geplaatst opwoensdag 18 september 2019 - 17:18

De gemeente Brunssum gaat in beroep tegen de nieuwe vergunning die de Provincie Limburg onlangs verleende aan recyclebedrijf TpD.

Het bedrijf zorgt al jaren voor stank, ongedierte en een vliegenplaag in de omgeving. "Wij vinden dat er misschien een mooie vergunning ligt, maar als die wordt toegepast op een pand dat niet geschikt is, dan houden de problemen aan", zegt waarnemend burgemeester Gerd Leers tegen L1.

Lees ook: Buurt is vliegenoverlast beu en hoopt op maatregelen

Bezwaar en overleg
De gemeente heeft het beroep bij de rechtbank ingediend. "Wij willen laten zien dat we 100 procent naast de bewoners staan én voorkomen dat er activiteiten plaatsvinden die overlast veroorzaken. Maar ik heb ook gezegd dat ik bereid ben met de provincie te overleggen", zegt Leers, die niet twijfelt aan de goede intenties van gedeputeerde Robert Housmans. "Inmiddels is er een overleg afgesproken voor volgende week. En we gaan kijken of we daar niet alsnog een garantie van de provincie kunnen krijgen dat er geen overlast zal ontstaan."

Barbecueën
Volgens Leers is het pand 'zo lek als een mandje'. "Ik wil niet voor de zoveelste keer aan de bewoners het verhaal ophangen dat het allemaal wel goed komt. Als je nu vier of vijf zomers niet eens buiten je barbecue hebt kunnen gebruiken en binnen hebt moeten zitten, heb je er onderhand genoeg van. We willen als overheid niet weer ons gezicht verliezen naar de bewoners."

Lees ook: Kamervragen gesteld over Limburgse vliegenplagen

Afwentelen
"Wat ons betreft moet 100 procent zeker zijn dat opslag en verwerking binnen plaatsvindt, in een geconditioneerde ruimte", vervolgt Leers. "Dat is ook van belang om te voorkomen dat er stankoverlast ontstaat. We moeten ergens dat vervuild plastic van ons allemaal verwerken en opruimen. Wat het bedrijf doet, is hartstikke goed. Maar het kan niet zo zijn dat we de goede milieudoelen gaan afwentelen op de bewoners in de omgeving."

Provincie: 'Optreden makkelijker'
Volgens Housmans kan de provincie met de vernieuwde vergunning beter controleren en handhaven. "Dit lijkt langetermijnaanpak maar dat is het niet. We verwachten binnen enkele weken al resultaat", zegt de gedeputeerde. Volgens het provinciebestuur is de vergunning verantwoord omdat er strikte voorwaarden aan zijn verbonden die het juist gemakkelijker maken om bij eventuele overtredingen en overlast op te treden. Zo mag het plastic niet meer in de open lucht worden opgeslagen.

'Vliegen komen makkelijk mee'
De burgemeester wil voorkomen dat het bedrijf kan claimen zich aan de vergunning aan te houden, terwijl de staat van het gebouw ertoe leidt dat de overlast aanhoudt. "Dat doen we niet om de gedeputeerde dwars te zitten, maar om te laten zien dat we naast de bewoners staan. Nu rijden ze met een grote vrachtwagen die pallets naar binnen. De deuren gaan open en de vliegen komen net zo makkelijk mee. Dat kan niet. Dus wij hebben gezegd: er moeten aanvullende voorzieningen en eisen komen dat dat afgelopen is."

Lees ook: Protestbarbecue tegen recyclebedrijf bij Gouvernement

Protest
Eerder zette de PvdA in het Limburgs Parlement al haar vraagtekens bij de nieuwe vergunning. Omwonenden protesteerden woensdag bij het Gouvernement in Maastricht. Zij hielden een demonstratieve barbecue met frikandellen en hamburgers. De bewoners willen dat het bedrijf verplaatst wordt.

Deel dit bericht via
Overzicht
Dit zijn de 20 finalisten van het LVK
Uitgelicht
Dit zijn de 20 finalisten van het LVK 2021!

Ze zijn bekend: de 20 finalisten van het LVK 2021! De artiesten werden verrast tijdens een waanzinnige uitzending live op L1 Radio en L11Alaaf.

De finale van het 45ste Limburgs Vastelaovesleedjes Konkoer 2021 vindt plaats op vrijdag 5 februari 2021 en zal worden uitgezonden op L1 Radio, L1 TV en L11 Alaaf Facebook.

LVK-Finale vrijdag 5 februari vanaf 20:00 live bij L11 Alaaf
Uitgelicht
KBO en L1 brengen Limburg opnieuw in beweging

Op 1 februari maakt het televisieprogramma ‘Limburg in Beweging’ een comeback op L1, met van maandag t/m vrijdag om 10.00 uur een uitzending. Dankzij een gezamenlijke inspanning van KBO Limburg en L1 kan iedereen de komende 3 maanden weer verantwoord bewegen onder leiding van fysiotherapeut Erik Eurelings en neurowetenschapper Björn Crüts.

Alles over Limburg in Beweging
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
Luister ook naar vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV
Uitgelicht
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV

Iedere maandag ontvangt presentator Bas van Mulken gasten uit de sportwereld om het weekend te bespreken en om vooruit te kijken naar wat de rest van de sportweek gaat brengen. Een live programma met een Limburgse blik op de actuele sportthema’s. Daarin ook structureel aandacht voor het amateurvoetbal in Limburg met de Wedstrijd van de Week. Als de verlenging van het sportweekend.

Iedere maandag 19:00 op L1 TV

Meest gelezen