Overslaan en naar de inhoud gaan

Beroep Brunssum tegen vergunning: 'Pand zo lek als mandje'

Geplaatst opwoensdag 18 september 2019 - 17:18

De gemeente Brunssum gaat in beroep tegen de nieuwe vergunning die de Provincie Limburg onlangs verleende aan recyclebedrijf TpD.

Het bedrijf zorgt al jaren voor stank, ongedierte en een vliegenplaag in de omgeving. "Wij vinden dat er misschien een mooie vergunning ligt, maar als die wordt toegepast op een pand dat niet geschikt is, dan houden de problemen aan", zegt waarnemend burgemeester Gerd Leers tegen L1.

Lees ook: Buurt is vliegenoverlast beu en hoopt op maatregelen

Bezwaar en overleg
De gemeente heeft het beroep bij de rechtbank ingediend. "Wij willen laten zien dat we 100 procent naast de bewoners staan én voorkomen dat er activiteiten plaatsvinden die overlast veroorzaken. Maar ik heb ook gezegd dat ik bereid ben met de provincie te overleggen", zegt Leers, die niet twijfelt aan de goede intenties van gedeputeerde Robert Housmans. "Inmiddels is er een overleg afgesproken voor volgende week. En we gaan kijken of we daar niet alsnog een garantie van de provincie kunnen krijgen dat er geen overlast zal ontstaan."

Barbecueën
Volgens Leers is het pand 'zo lek als een mandje'. "Ik wil niet voor de zoveelste keer aan de bewoners het verhaal ophangen dat het allemaal wel goed komt. Als je nu vier of vijf zomers niet eens buiten je barbecue hebt kunnen gebruiken en binnen hebt moeten zitten, heb je er onderhand genoeg van. We willen als overheid niet weer ons gezicht verliezen naar de bewoners."

Lees ook: Kamervragen gesteld over Limburgse vliegenplagen

Afwentelen
"Wat ons betreft moet 100 procent zeker zijn dat opslag en verwerking binnen plaatsvindt, in een geconditioneerde ruimte", vervolgt Leers. "Dat is ook van belang om te voorkomen dat er stankoverlast ontstaat. We moeten ergens dat vervuild plastic van ons allemaal verwerken en opruimen. Wat het bedrijf doet, is hartstikke goed. Maar het kan niet zo zijn dat we de goede milieudoelen gaan afwentelen op de bewoners in de omgeving."

Provincie: 'Optreden makkelijker'
Volgens Housmans kan de provincie met de vernieuwde vergunning beter controleren en handhaven. "Dit lijkt langetermijnaanpak maar dat is het niet. We verwachten binnen enkele weken al resultaat", zegt de gedeputeerde. Volgens het provinciebestuur is de vergunning verantwoord omdat er strikte voorwaarden aan zijn verbonden die het juist gemakkelijker maken om bij eventuele overtredingen en overlast op te treden. Zo mag het plastic niet meer in de open lucht worden opgeslagen.

'Vliegen komen makkelijk mee'
De burgemeester wil voorkomen dat het bedrijf kan claimen zich aan de vergunning aan te houden, terwijl de staat van het gebouw ertoe leidt dat de overlast aanhoudt. "Dat doen we niet om de gedeputeerde dwars te zitten, maar om te laten zien dat we naast de bewoners staan. Nu rijden ze met een grote vrachtwagen die pallets naar binnen. De deuren gaan open en de vliegen komen net zo makkelijk mee. Dat kan niet. Dus wij hebben gezegd: er moeten aanvullende voorzieningen en eisen komen dat dat afgelopen is."

Lees ook: Protestbarbecue tegen recyclebedrijf bij Gouvernement

Protest
Eerder zette de PvdA in het Limburgs Parlement al haar vraagtekens bij de nieuwe vergunning. Omwonenden protesteerden woensdag bij het Gouvernement in Maastricht. Zij hielden een demonstratieve barbecue met frikandellen en hamburgers. De bewoners willen dat het bedrijf verplaatst wordt.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Download de GRATIS 1Limburg app!

Wil jij helemaal gratis op de hoogte blijven van alles wat zich in Limburg afspeelt? Download de 1Limburg app!
Blijf op de hoogte van al het Limburgse nieuws, ontvang updates over de actuele Limburgse verkeerssituatie én bekijk dagelijks de laatste Limburgse weersvoorspellingen. En dat allemaal helemaal gratis!

Download de gratis 1Limburg app
Het Heuvelland - de groene parel van het zuiden
Uitgelicht
Nieuw natuurprogramma op L1 TV: Het Heuvelland

In vier afleveringen trekken programmamaker Riël Linssen en cameravrouw Nira Kakerissa door het Heuvelland, op zoek naar initiatieven rond natuurbehoud in dit bijzondere gebied.

Het Heuvelland staat bekend om zijn adembenemende uitzichten en on-Nederlandse schoonheid. Maar dat is zeker niet vanzelfsprekend. Er gebeurt namelijk meer achter de groene schermen dan je denkt om dit uniek stukje Limburg te behouden.

Het Heuvelland, de groene parel van het zuiden zie je iedere zaterdag om 18:00 en 21:00 op L1 TV.

Het Heuvelland - de groene parel van het zuiden
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
L1 begint vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV
Uitgelicht
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV

Iedere maandag ontvangt presentator Bas van Mulken gasten uit de sportwereld om het weekend te bespreken en om vooruit te kijken naar wat de rest van de sportweek gaat brengen. Een live programma met een Limburgse blik op de actuele sportthema’s. Daarin ook structureel aandacht voor het amateurvoetbal in Limburg met de Wedstrijd van de Week. Als de verlenging van het sportweekend.

Iedere maandag 19:00 op L1 TV
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten

Meest gelezen