Overslaan en naar de inhoud gaan

Beroep Brunssum tegen vergunning: 'Pand zo lek als mandje'

Geplaatst opwoensdag 18 september 2019 - 17:18

De gemeente Brunssum gaat in beroep tegen de nieuwe vergunning die de Provincie Limburg onlangs verleende aan recyclebedrijf TpD.

Het bedrijf zorgt al jaren voor stank, ongedierte en een vliegenplaag in de omgeving. "Wij vinden dat er misschien een mooie vergunning ligt, maar als die wordt toegepast op een pand dat niet geschikt is, dan houden de problemen aan", zegt waarnemend burgemeester Gerd Leers tegen L1.

Lees ook: Buurt is vliegenoverlast beu en hoopt op maatregelen

Bezwaar en overleg
De gemeente heeft het beroep bij de rechtbank ingediend. "Wij willen laten zien dat we 100 procent naast de bewoners staan én voorkomen dat er activiteiten plaatsvinden die overlast veroorzaken. Maar ik heb ook gezegd dat ik bereid ben met de provincie te overleggen", zegt Leers, die niet twijfelt aan de goede intenties van gedeputeerde Robert Housmans. "Inmiddels is er een overleg afgesproken voor volgende week. En we gaan kijken of we daar niet alsnog een garantie van de provincie kunnen krijgen dat er geen overlast zal ontstaan."

Barbecueën
Volgens Leers is het pand 'zo lek als een mandje'. "Ik wil niet voor de zoveelste keer aan de bewoners het verhaal ophangen dat het allemaal wel goed komt. Als je nu vier of vijf zomers niet eens buiten je barbecue hebt kunnen gebruiken en binnen hebt moeten zitten, heb je er onderhand genoeg van. We willen als overheid niet weer ons gezicht verliezen naar de bewoners."

Lees ook: Kamervragen gesteld over Limburgse vliegenplagen

Afwentelen
"Wat ons betreft moet 100 procent zeker zijn dat opslag en verwerking binnen plaatsvindt, in een geconditioneerde ruimte", vervolgt Leers. "Dat is ook van belang om te voorkomen dat er stankoverlast ontstaat. We moeten ergens dat vervuild plastic van ons allemaal verwerken en opruimen. Wat het bedrijf doet, is hartstikke goed. Maar het kan niet zo zijn dat we de goede milieudoelen gaan afwentelen op de bewoners in de omgeving."

Provincie: 'Optreden makkelijker'
Volgens Housmans kan de provincie met de vernieuwde vergunning beter controleren en handhaven. "Dit lijkt langetermijnaanpak maar dat is het niet. We verwachten binnen enkele weken al resultaat", zegt de gedeputeerde. Volgens het provinciebestuur is de vergunning verantwoord omdat er strikte voorwaarden aan zijn verbonden die het juist gemakkelijker maken om bij eventuele overtredingen en overlast op te treden. Zo mag het plastic niet meer in de open lucht worden opgeslagen.

'Vliegen komen makkelijk mee'
De burgemeester wil voorkomen dat het bedrijf kan claimen zich aan de vergunning aan te houden, terwijl de staat van het gebouw ertoe leidt dat de overlast aanhoudt. "Dat doen we niet om de gedeputeerde dwars te zitten, maar om te laten zien dat we naast de bewoners staan. Nu rijden ze met een grote vrachtwagen die pallets naar binnen. De deuren gaan open en de vliegen komen net zo makkelijk mee. Dat kan niet. Dus wij hebben gezegd: er moeten aanvullende voorzieningen en eisen komen dat dat afgelopen is."

Lees ook: Protestbarbecue tegen recyclebedrijf bij Gouvernement

Protest
Eerder zette de PvdA in het Limburgs Parlement al haar vraagtekens bij de nieuwe vergunning. Omwonenden protesteerden woensdag bij het Gouvernement in Maastricht. Zij hielden een demonstratieve barbecue met frikandellen en hamburgers. De bewoners willen dat het bedrijf verplaatst wordt.

Deel dit bericht via

Stel je vraag over corona aan onze medische deskundigen.

Om 18:00 op L1 TV de antwoorden in AvondGasten: Corona in Limburg.

Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Tot overmaat van ramp
Uitgelicht
Tot overmaat van ramp: een bijzonder podium voor kunstenaars

Iedere woensdag en zondag op L1 TV

Het zijn barre tijden in de kunst- en cultuursector. Theaters en poppodia zijn nog gesloten of krijgen nauwelijks serieuze mogelijkheden om te functioneren.
Toneelgroep Maastricht, Parkstad Limburg Theaters en L1 presenteren daarom Tot overmaat van ramp vanaf woensdag 13 mei. Het is een televisie- en onlineproject waarbij kunstenaars uit heel Limburg zich op een bijzondere wijze presenteren aan het grote publiek.

Bekijk hier de afleveringen van Tot overmaat van ramp
Limburg in Beweging iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV
Uitgelicht
Limburg in Beweging iedere dag op L1 TV

Heel belangrijk: blijf bewegen. Dat verbetert je immuunsysteem. En dat kan in je eigen woonkamer! Doe iedere dag mee om 10:00 en 14:30 op L1 TV.

Zes weken lang geeft fysiotherapeut Erik Eurelings een half uur lang tips om thuis gezond te bewegen. Samen sterk tegen corona!

Iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV

Meest gelezen