Overslaan en naar de inhoud gaan

Beroep Brunssum tegen vergunning: 'Pand zo lek als mandje'

Geplaatst opwoensdag 18 september 2019 - 17:18

De gemeente Brunssum gaat in beroep tegen de nieuwe vergunning die de Provincie Limburg onlangs verleende aan recyclebedrijf TpD.

Het bedrijf zorgt al jaren voor stank, ongedierte en een vliegenplaag in de omgeving. "Wij vinden dat er misschien een mooie vergunning ligt, maar als die wordt toegepast op een pand dat niet geschikt is, dan houden de problemen aan", zegt waarnemend burgemeester Gerd Leers tegen L1.

Lees ook: Buurt is vliegenoverlast beu en hoopt op maatregelen

Bezwaar en overleg
De gemeente heeft het beroep bij de rechtbank ingediend. "Wij willen laten zien dat we 100 procent naast de bewoners staan én voorkomen dat er activiteiten plaatsvinden die overlast veroorzaken. Maar ik heb ook gezegd dat ik bereid ben met de provincie te overleggen", zegt Leers, die niet twijfelt aan de goede intenties van gedeputeerde Robert Housmans. "Inmiddels is er een overleg afgesproken voor volgende week. En we gaan kijken of we daar niet alsnog een garantie van de provincie kunnen krijgen dat er geen overlast zal ontstaan."

Barbecueën
Volgens Leers is het pand 'zo lek als een mandje'. "Ik wil niet voor de zoveelste keer aan de bewoners het verhaal ophangen dat het allemaal wel goed komt. Als je nu vier of vijf zomers niet eens buiten je barbecue hebt kunnen gebruiken en binnen hebt moeten zitten, heb je er onderhand genoeg van. We willen als overheid niet weer ons gezicht verliezen naar de bewoners."

Lees ook: Kamervragen gesteld over Limburgse vliegenplagen

Afwentelen
"Wat ons betreft moet 100 procent zeker zijn dat opslag en verwerking binnen plaatsvindt, in een geconditioneerde ruimte", vervolgt Leers. "Dat is ook van belang om te voorkomen dat er stankoverlast ontstaat. We moeten ergens dat vervuild plastic van ons allemaal verwerken en opruimen. Wat het bedrijf doet, is hartstikke goed. Maar het kan niet zo zijn dat we de goede milieudoelen gaan afwentelen op de bewoners in de omgeving."

Provincie: 'Optreden makkelijker'
Volgens Housmans kan de provincie met de vernieuwde vergunning beter controleren en handhaven. "Dit lijkt langetermijnaanpak maar dat is het niet. We verwachten binnen enkele weken al resultaat", zegt de gedeputeerde. Volgens het provinciebestuur is de vergunning verantwoord omdat er strikte voorwaarden aan zijn verbonden die het juist gemakkelijker maken om bij eventuele overtredingen en overlast op te treden. Zo mag het plastic niet meer in de open lucht worden opgeslagen.

'Vliegen komen makkelijk mee'
De burgemeester wil voorkomen dat het bedrijf kan claimen zich aan de vergunning aan te houden, terwijl de staat van het gebouw ertoe leidt dat de overlast aanhoudt. "Dat doen we niet om de gedeputeerde dwars te zitten, maar om te laten zien dat we naast de bewoners staan. Nu rijden ze met een grote vrachtwagen die pallets naar binnen. De deuren gaan open en de vliegen komen net zo makkelijk mee. Dat kan niet. Dus wij hebben gezegd: er moeten aanvullende voorzieningen en eisen komen dat dat afgelopen is."

Lees ook: Protestbarbecue tegen recyclebedrijf bij Gouvernement

Protest
Eerder zette de PvdA in het Limburgs Parlement al haar vraagtekens bij de nieuwe vergunning. Omwonenden protesteerden woensdag bij het Gouvernement in Maastricht. Zij hielden een demonstratieve barbecue met frikandellen en hamburgers. De bewoners willen dat het bedrijf verplaatst wordt.

Deel dit bericht via
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Uitgelicht
Win € 7.500,- advertentietegoed bij L1

Langzaam komen de feestmaanden eraan en dat betekent doorgaans dat u als bedrijf speciale acties in petto heeft voor uw klanten. Niet zo gek, want met Black Friday (29-11), Sinterklaas, Kerstmis en Oud op Nieuw voor de deur is dit het ideale moment om aan klantenbinding te doen.

U kunt uw aanbiedingen of acties misschien helemaal gratis over de bühne brengen. L1 geeft uw bedrijf namelijk de mogelijkheid om € 7.500 euro aan gratis advertentietegoed te winnen! Dit advertentietegoed kunt u ook nog eens geheel vrij inzetten via L1 TV, L1 Radio en/of online via L1 of 1Limburg.

Kijk hier voor meer informatie
Podcast van L1
Uitgelicht
Abonneer je op de podcasts van L1

Luisteren wanneer je zelf wilt: de podcasts van L1! Van exclusieve gesprekken tot fragmenten uit verschillende programma's. Van popmuziek tot klassieke muziek. Van cultuur tot wetenschap.

Er is voor ieder wat wils...

Bekijk hier alle podcasts
Uitgelicht
Meld je aan als kandidaat voor Kwizzele!

Wie heeft er zin in een spelletje? Je kunt je opgeven voor de leukste Limburgse cultuurkwis op tv en radio: Kwizzele! Test je kennis op het gebied van Limburgse kunst en cultuur, streektaal, geschiedenis, archeologie, streekgerechten, actualiteit en muziek.

Kwizzele is van maandag t/m donderdag op L1 TV om 17:00, 18:00 en 22:00.

Meld je hier aan als kandidaat voor Kwizzele!

Meest gelezen