Overslaan en naar de inhoud gaan

Bergingsbedrijf: 'A79 stuk veiliger na onderhoud'

Geplaatst opwoensdag 24 juni 2020 - 18:28

Het aantal ongelukken op de A79 tussen Maastricht en Heerlen is over twee jaar een stuk minder. Dat verwacht het bergingsbedrijf Logicx dat wordt ingeschakeld om auto's af te slepen na verkeersongelukken.

Door aanleg van een ZOAB wegdek zal er straks minder last zijn van aquaplaning en dus volgen er minder ongevallen.

Slechte verlichting
Op dagen als deze valt het met de ongelukken op de autosnelweg tussen Maastricht en Heerlen wel mee. Dat beaamt Paul Wolfs van bergingsbedrijf Logicx uit Valkenburg. Dit ANWB-dochterbedrijf wordt ingeschakeld als het misgaat tussen Maastricht en Valkenburg, dus een deel van de snelweg. "Op dit stuk gaat het zo'n 40 keer per jaar mis en dan schat ik dat over het hele traject de teller op 100 uitkomt en dat is vrij veel." Er zijn volgens hem verschillende oorzaken. De slechte verlichting, overstekend wild en water op het wegdek.

Een aantal jaar geleden besloot Rijkswaterstaat tot groot onderhoud voor de snelweg. Aanstaande november start wegenbouwbedrijf Heijmans met de werkzaamheden. Hierbij wordt onder meer de huidige deklaag vervangen door het stillere ZOAB-asfalt. Ook wordt de weg iets verbreed en worden afwatering en bermen aangepast. Verder worden de afritten Klimmen en Voerendaal verlengd voor een betere doorstroming van het verkeer.

Lees ook: Groot onderhoud A79 begint in november

Vooruitgang
Volgens Wolfs is alleen dat eerste al een hele vooruitgang. "Door ZOAB blijft er geen water meer op de weg staan en is de aquaplaning verleden tijd. Dat scheelt veel ongelukken." Hij zegt daarbij dat een eerder gevaarlijke locatie, ter hoogte van afslag Meerssen, nu al een stuk veiliger is door de aanleg van de A2-tunnel. "Hierdoor is de afrit iets anders komen te liggen en is er sowieso al minder sprake van water op de weg."

De werkzaamheden aan de A79 moeten eind volgend jaar klaar zijn. Met een beter wegdek betekent dat minder werk voor Logicx. "Dat is niet zo belangrijk", zegt Wolfs "het gaat natuurlijk om de veiligheid van de verkeersdeelnemers. Ik verzin wel iets anders om te doen."

GFX AANPASSINGEN A79

Opnames voor Kwizzele op L1 TV beginnen weer!
Wil je meedoen? Meld je aan als Kwizzele-kandidaat.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

En die kun je ook allemaal heel eenvoudig zelf thuis bakken. Dankzij de handige recepten en baktips.

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen