Overslaan en naar de inhoud gaan

'Berging vliegtuigwrak WOII in Pey gaat weken duren'

Geplaatst opmaandag 12 augustus 2019 - 6:00

Het bergen van een vliegtuigwrak in Pey-Echt duurt naar verwachting zeker drie weken.

Zondag werd bekend dat op 16 september begonnen wordt met de berging van de in 1942 neergestorte bommenwerper.

Lees ook: Berging vliegtuigwrak Tweede Wereldoorlog in Pey is een feit

Bommen
Mochten er ook nog duizendponders gevonden worden, dan zou de berging nog langer kunnen duren, zo denkt voorzitter Marleen Jennissen van de Stichting Berging Sterling W7630. Deze stichting maakt zich al ruim vier jaar sterk voor het bergen van het vliegtuig op het terrein van abdij Lilbosch. Bij de crash tijdens de Tweede Wereldoorlog kwam de voltallige Britse bemanning om het leven.

Stoffelijke resten
De Engelse Sterling is de eerste van zeker dertig tot vijftig vliegtuigwrakken in heel Nederland die de komende jaren geborgen worden. In alle gevallen liggen vermoedelijk ook nog de stoffelijke resten liggen van de bemanning in de grond.
Het verzoek om het vliegtuigwrak te bergen stuitte jaren op verzet. Zowel bij de gemeente, die het geld er niet voor had, als bij de paters van de abdij die de grafrust van de bemanning niet wilde verstoren.

Nabestaanden
De gemeenteraad van Echt-Susteren nam vorig jaar unaniem een motie aan waarin het college werd opgeroepen al het mogelijke te doen om de berging te faciliteren.
Het college is daarna opnieuw met de abt gaan praten. “Dat en het verzoek van de nabestaanden van de vier omgekomen mannen om hen te mogen bergen, heeft er toe geleid dat er toch toestemming is gegeven”, zegt Jennissen.

Lees ook: Familie oorlogshelden wil berging bommenwerper bij Pey

Twee voetbalvelden
Op 16 september wordt begonnen met graven op het terrein dat zo groot als anderhalf tot twee voetbalvelden. De nabestaanden zullen daar ook bij aanwezig zijn. Als er stoffelijke resten worden gevonden dan blijven die volgens Jennissen in ieder geval in Nederland. Waar ze worden begraven, is nog niet duidelijk. Een mogelijkheid is begraafplaats Jonkerbos in Nijmegen waar al twee gesneuvelde Britse soldaten liggen. “Maar het zou ook in Echt op het kerkhof kunnen of op het oorlogskerkhof in Nederweert bijvoorbeeld.”

Einde
Voor de stichting breken spannende tijden aan. Als de berging is voltooid, zit het werk erop en wordt de stichting Berging Stirling W7630 opgeheven.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Download de GRATIS 1Limburg app!

Wil jij helemaal gratis op de hoogte blijven van alles wat zich in Limburg afspeelt? Download de 1Limburg app!
Blijf op de hoogte van al het Limburgse nieuws, ontvang updates over de actuele Limburgse verkeerssituatie én bekijk dagelijks de laatste Limburgse weersvoorspellingen. En dat allemaal helemaal gratis!

Download de gratis 1Limburg app
Het Heuvelland - de groene parel van het zuiden
Uitgelicht
Nieuw natuurprogramma op L1 TV: Het Heuvelland

In vier afleveringen trekken programmamaker Riël Linssen en cameravrouw Nira Kakerissa door het Heuvelland, op zoek naar initiatieven rond natuurbehoud in dit bijzondere gebied.

De eerste aflevering van Het Heuvelland, de groene parel van het zuiden is zaterdag 28 november om 18:00 en 21:00 op L1 TV.

Het Heuvelland - de groene parel van het zuiden
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
L1 begint vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV
Uitgelicht
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV

Iedere maandag ontvangt presentator Bas van Mulken gasten uit de sportwereld om het weekend te bespreken en om vooruit te kijken naar wat de rest van de sportweek gaat brengen. Een live programma met een Limburgse blik op de actuele sportthema’s. Daarin ook structureel aandacht voor het amateurvoetbal in Limburg met de Wedstrijd van de Week. Als de verlenging van het sportweekend.

Iedere maandag 19:00 op L1 TV
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten

Meest gelezen