Overslaan en naar de inhoud gaan

'Berging vliegtuigwrak WOII in Pey gaat weken duren'

Geplaatst opmaandag 12 augustus 2019 - 6:00

Het bergen van een vliegtuigwrak in Pey-Echt duurt naar verwachting zeker drie weken.

Zondag werd bekend dat op 16 september begonnen wordt met de berging van de in 1942 neergestorte bommenwerper.

Lees ook: Berging vliegtuigwrak Tweede Wereldoorlog in Pey is een feit

Bommen
Mochten er ook nog duizendponders gevonden worden, dan zou de berging nog langer kunnen duren, zo denkt voorzitter Marleen Jennissen van de Stichting Berging Sterling W7630. Deze stichting maakt zich al ruim vier jaar sterk voor het bergen van het vliegtuig op het terrein van abdij Lilbosch. Bij de crash tijdens de Tweede Wereldoorlog kwam de voltallige Britse bemanning om het leven.

Stoffelijke resten
De Engelse Sterling is de eerste van zeker dertig tot vijftig vliegtuigwrakken in heel Nederland die de komende jaren geborgen worden. In alle gevallen liggen vermoedelijk ook nog de stoffelijke resten liggen van de bemanning in de grond.
Het verzoek om het vliegtuigwrak te bergen stuitte jaren op verzet. Zowel bij de gemeente, die het geld er niet voor had, als bij de paters van de abdij die de grafrust van de bemanning niet wilde verstoren.

Nabestaanden
De gemeenteraad van Echt-Susteren nam vorig jaar unaniem een motie aan waarin het college werd opgeroepen al het mogelijke te doen om de berging te faciliteren.
Het college is daarna opnieuw met de abt gaan praten. “Dat en het verzoek van de nabestaanden van de vier omgekomen mannen om hen te mogen bergen, heeft er toe geleid dat er toch toestemming is gegeven”, zegt Jennissen.

Lees ook: Familie oorlogshelden wil berging bommenwerper bij Pey

Twee voetbalvelden
Op 16 september wordt begonnen met graven op het terrein dat zo groot als anderhalf tot twee voetbalvelden. De nabestaanden zullen daar ook bij aanwezig zijn. Als er stoffelijke resten worden gevonden dan blijven die volgens Jennissen in ieder geval in Nederland. Waar ze worden begraven, is nog niet duidelijk. Een mogelijkheid is begraafplaats Jonkerbos in Nijmegen waar al twee gesneuvelde Britse soldaten liggen. “Maar het zou ook in Echt op het kerkhof kunnen of op het oorlogskerkhof in Nederweert bijvoorbeeld.”

Einde
Voor de stichting breken spannende tijden aan. Als de berging is voltooid, zit het werk erop en wordt de stichting Berging Stirling W7630 opgeheven.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Doe mee aan de Henk Bakt Bakwedstrijd

Veel Limburgers zijn net als Henk enthousiaste hobbybakkers. Daarom gaat Henk met een professionele jury op zoek naar de beste hobbyvlaai -vlaoj -vlaam -vla -flaai -toert -taart -kook van Limburg. Het gebak wordt tijdens de radio-uitzending van Plat-eweg live beoordeeld op zaterdag 16 oktober tussen 13:00 en 16:00 uur.

Er zijn mooie prijzen te winnen en het recept van de winnaar wordt gebakken in een speciale aflevering van Henk Bakt! Opgeven kan t/m 5 oktober 2021.

Meld je hier aan
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
Iedere zondag nieuwe recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

Iedere zondag op L1 TV! Met nieuwe overheerlijke recepten. En dat niet alleen. Henk nodigt iedere week een gast uit die gaat mee bakken!

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen