Overslaan en naar de inhoud gaan

'Berging vliegtuigwrak WOII in Pey gaat weken duren'

Geplaatst opmaandag 12 augustus 2019 - 6:00

Het bergen van een vliegtuigwrak in Pey-Echt duurt naar verwachting zeker drie weken.

Zondag werd bekend dat op 16 september begonnen wordt met de berging van de in 1942 neergestorte bommenwerper.

Lees ook: Berging vliegtuigwrak Tweede Wereldoorlog in Pey is een feit

Bommen
Mochten er ook nog duizendponders gevonden worden, dan zou de berging nog langer kunnen duren, zo denkt voorzitter Marleen Jennissen van de Stichting Berging Sterling W7630. Deze stichting maakt zich al ruim vier jaar sterk voor het bergen van het vliegtuig op het terrein van abdij Lilbosch. Bij de crash tijdens de Tweede Wereldoorlog kwam de voltallige Britse bemanning om het leven.

Stoffelijke resten
De Engelse Sterling is de eerste van zeker dertig tot vijftig vliegtuigwrakken in heel Nederland die de komende jaren geborgen worden. In alle gevallen liggen vermoedelijk ook nog de stoffelijke resten liggen van de bemanning in de grond.
Het verzoek om het vliegtuigwrak te bergen stuitte jaren op verzet. Zowel bij de gemeente, die het geld er niet voor had, als bij de paters van de abdij die de grafrust van de bemanning niet wilde verstoren.

Nabestaanden
De gemeenteraad van Echt-Susteren nam vorig jaar unaniem een motie aan waarin het college werd opgeroepen al het mogelijke te doen om de berging te faciliteren.
Het college is daarna opnieuw met de abt gaan praten. “Dat en het verzoek van de nabestaanden van de vier omgekomen mannen om hen te mogen bergen, heeft er toe geleid dat er toch toestemming is gegeven”, zegt Jennissen.

Lees ook: Familie oorlogshelden wil berging bommenwerper bij Pey

Twee voetbalvelden
Op 16 september wordt begonnen met graven op het terrein dat zo groot als anderhalf tot twee voetbalvelden. De nabestaanden zullen daar ook bij aanwezig zijn. Als er stoffelijke resten worden gevonden dan blijven die volgens Jennissen in ieder geval in Nederland. Waar ze worden begraven, is nog niet duidelijk. Een mogelijkheid is begraafplaats Jonkerbos in Nijmegen waar al twee gesneuvelde Britse soldaten liggen. “Maar het zou ook in Echt op het kerkhof kunnen of op het oorlogskerkhof in Nederweert bijvoorbeeld.”

Einde
Voor de stichting breken spannende tijden aan. Als de berging is voltooid, zit het werk erop en wordt de stichting Berging Stirling W7630 opgeheven.

Deel dit bericht via
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
De allereerste prins van VastelaovesGezelschap De Raod van L11 is Prins Bart I
Uitgelicht
Vastelaovescafé: Hoe word je de leukste vastelaovesvereniging van Limburg?

Limburg is een vereniging rijker. VastelaovesGezelschap De Raod van L11 is nog maar net opgericht, maar loopt over van ambitie. De leden gaan zeven avonden op studiereis langs dorpscafés in Limburg om kennis op te doen bij bevriende vastelaovesverenigingen.

Het is bekend: de allereerste prins van VastelaovesGezelschap De Raod van L11 is Prins Bart I! Samen met Vorst Ruud trekt De Raod van L11 door heel Limburg. Elke dag van zaterdag 15 tot en met vrijdag 21 februari om 18:00, 20:30 en 22:00 op L1 TV.

Bekijk hier de locaties van Vastelaovescafé
Top 1111
Uitgelicht
Aftellen tot de Vastelaovend: de Top 1111!

Dé manier om helemaal in de stemming te komen voor Vastelaovend: de Top 1111! We tellen met je af tot aan de Vastelaovend. Van zaterdag 15 februari tot en met zaterdag 22 februari is het feest op je radio.

Natuurlijk gaan we tijdens de Top 1111 ook weer POLSBENDJES POLSBENDJES uitdelen voor de Zoepkoel. Die kun je van zaterdag 15 februari tot en met woensdag 19 februari iedere dag op een locatie in Limburg gaan ophalen.

Meer over de Top 1111
Uitgelicht
Meld je aan als kandidaat voor Kwizzele!

Wie heeft er zin in een spelletje? Je kunt je opgeven voor de leukste Limburgse cultuurkwis op tv en radio: Kwizzele! Test je kennis op het gebied van Limburgse kunst en cultuur, streektaal, geschiedenis, archeologie, streekgerechten, actualiteit en muziek.

Kwizzele is van maandag t/m donderdag op L1 TV om 17:00, 18:00 en 22:00.

Meld je hier aan als kandidaat voor Kwizzele!
Podcast van L1
Uitgelicht
Abonneer je op de podcasts van L1

Luisteren wanneer je zelf wilt: de podcasts van L1! Van exclusieve gesprekken tot fragmenten uit verschillende programma's. Van popmuziek tot klassieke muziek. Van cultuur tot wetenschap.

Er is voor ieder wat wils...

Bekijk hier alle podcasts

Meest gelezen