Overslaan en naar de inhoud gaan

'Berging vliegtuigwrak WOII in Pey gaat weken duren'

Geplaatst opmaandag 12 augustus 2019 - 6:00

Het bergen van een vliegtuigwrak in Pey-Echt duurt naar verwachting zeker drie weken.

Zondag werd bekend dat op 16 september begonnen wordt met de berging van de in 1942 neergestorte bommenwerper.

Lees ook: Berging vliegtuigwrak Tweede Wereldoorlog in Pey is een feit

Bommen
Mochten er ook nog duizendponders gevonden worden, dan zou de berging nog langer kunnen duren, zo denkt voorzitter Marleen Jennissen van de Stichting Berging Sterling W7630. Deze stichting maakt zich al ruim vier jaar sterk voor het bergen van het vliegtuig op het terrein van abdij Lilbosch. Bij de crash tijdens de Tweede Wereldoorlog kwam de voltallige Britse bemanning om het leven.

Stoffelijke resten
De Engelse Sterling is de eerste van zeker dertig tot vijftig vliegtuigwrakken in heel Nederland die de komende jaren geborgen worden. In alle gevallen liggen vermoedelijk ook nog de stoffelijke resten liggen van de bemanning in de grond.
Het verzoek om het vliegtuigwrak te bergen stuitte jaren op verzet. Zowel bij de gemeente, die het geld er niet voor had, als bij de paters van de abdij die de grafrust van de bemanning niet wilde verstoren.

Nabestaanden
De gemeenteraad van Echt-Susteren nam vorig jaar unaniem een motie aan waarin het college werd opgeroepen al het mogelijke te doen om de berging te faciliteren.
Het college is daarna opnieuw met de abt gaan praten. “Dat en het verzoek van de nabestaanden van de vier omgekomen mannen om hen te mogen bergen, heeft er toe geleid dat er toch toestemming is gegeven”, zegt Jennissen.

Lees ook: Familie oorlogshelden wil berging bommenwerper bij Pey

Twee voetbalvelden
Op 16 september wordt begonnen met graven op het terrein dat zo groot als anderhalf tot twee voetbalvelden. De nabestaanden zullen daar ook bij aanwezig zijn. Als er stoffelijke resten worden gevonden dan blijven die volgens Jennissen in ieder geval in Nederland. Waar ze worden begraven, is nog niet duidelijk. Een mogelijkheid is begraafplaats Jonkerbos in Nijmegen waar al twee gesneuvelde Britse soldaten liggen. “Maar het zou ook in Echt op het kerkhof kunnen of op het oorlogskerkhof in Nederweert bijvoorbeeld.”

Einde
Voor de stichting breken spannende tijden aan. Als de berging is voltooid, zit het werk erop en wordt de stichting Berging Stirling W7630 opgeheven.

Deel dit bericht via
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Uitgelicht
Meld je aan als kandidaat voor Kwizzele!

Wie heeft er zin in een spelletje? Je kunt je opgeven voor de leukste Limburgse cultuurkwis op tv en radio: Kwizzele! Test je kennis op het gebied van Limburgse kunst en cultuur, streektaal, geschiedenis, archeologie, streekgerechten, actualiteit en muziek.

Kwizzele is van maandag t/m donderdag op L1 TV om 17:00, 18:00 en 22:00.

Meld je hier aan als kandidaat voor Kwizzele!
Mijn Limburgs Hart
Uitgelicht
Steun de actie Mijn Limburgs Hart

Hoe ga je verder na een plotse hartstilstand overleefd te hebben? Limburgse cardiologen gaan op bezoek bij hun patiënten om een antwoord te geven op deze vraag. L1 zendt van eind mei tot eind september wekelijks een indringend verhaal uit van een patiënt die op een of andere manier is geconfronteerd met plotse hartstilstand.

De actie Mijn Limburgs Hart heeft als doel zoveel mogelijk geld op te halen voor onderzoek naar hart- en vaatziekten in Limburg.

Meer over Mijn Limburgs Hart

Meest gelezen