Overslaan en naar de inhoud gaan

Berging vliegtuigwrak Tweede Wereldoorlog in Pey is een feit

Geplaatst opzondag 11 augustus 2019 - 17:16

De berging van tientallen vliegtuigwrakken met vermiste bemanningen uit de Tweede Wereldoorlog begint volgende maand. Op 16 september wordt gestart met de berging van de Britse Stirling bommenwerper, die crashte bij de abdij van Pey.

Dit heeft Defensie bekendgemaakt. Vanwege de capaciteit van de diensten van Defensie worden in principe drie vliegtuigen per jaar geborgen.

Ruim 5500
Het Rijk trekt in totaal 15 miljoen euro uit om in de komende jaren 30 tot 50 wrakken te bergen. Ze willen hiermee gemeenten ontlasten. "Het precieze aantal verloren vliegtuigen zullen we nooit weten. Het zijn er in ieder geval ruim 5500, waarvan een fors deel in de Nederlandse wateren", vertelt deskundige Ivo de Jong over de totstandkoming van de lijst aan Defensiemagazine.nl.

Omgekomen bemanningsleden
Minister Kajsa Ollongren van Binnenlandse Zaken liet vorig jaar weten in de eerste plaats recht te willen doen aan de wens van de nabestaanden van omgekomen bemanningsleden. Daarnaast noemt ze het een betekenisvol gebaar met het oog op de viering van 75 jaar bevrijding in 2020.

Bommenwerper
In Echt was al jaren discussie over de berging van het wrak. De Stirling W7630 bommenwerper werd in 1942 uit de lucht geschoten en kwam op een open veld in Echt terecht. Vermoedelijk liggen ook de resten van vier Britse bemanningsleden onder de grond. De gemeente Echt-Susteren heeft eerder een bergingsverzoek afgewezen. Ook omdat de eigenaar van de grond, de Abdij Lilbosch, vindt dat je een oorlogsgraf met rust moet laten.

Lees ook: Minister wil berging vliegtuigwrakken Tweede Wereldoorlog

Deel dit bericht via
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Uitgelicht
Meld je aan als kandidaat voor Kwizzele!

Wie heeft er zin in een spelletje? Je kunt je opgeven voor de leukste Limburgse cultuurkwis op tv en radio: Kwizzele! Test je kennis op het gebied van Limburgse kunst en cultuur, streektaal, geschiedenis, archeologie, streekgerechten, actualiteit en muziek.

Kwizzele is van maandag t/m donderdag op L1 TV om 17:00, 18:00 en 22:00.

Meld je hier aan als kandidaat voor Kwizzele!
Mijn Limburgs Hart
Uitgelicht
Steun de actie Mijn Limburgs Hart

Hoe ga je verder na een plotse hartstilstand overleefd te hebben? Limburgse cardiologen gaan op bezoek bij hun patiënten om een antwoord te geven op deze vraag. L1 zendt van eind mei tot eind september wekelijks een indringend verhaal uit van een patiënt die op een of andere manier is geconfronteerd met plotse hartstilstand.

De actie Mijn Limburgs Hart heeft als doel zoveel mogelijk geld op te halen voor onderzoek naar hart- en vaatziekten in Limburg.

Meer over Mijn Limburgs Hart

Meest gelezen