Overslaan en naar de inhoud gaan

Berging vliegtuigwrak Tweede Wereldoorlog in Pey is een feit

Geplaatst opzondag 11 augustus 2019 - 17:16

De berging van tientallen vliegtuigwrakken met vermiste bemanningen uit de Tweede Wereldoorlog begint volgende maand. Op 16 september wordt gestart met de berging van de Britse Stirling bommenwerper, die crashte bij de abdij van Pey.

Dit heeft Defensie bekendgemaakt. Vanwege de capaciteit van de diensten van Defensie worden in principe drie vliegtuigen per jaar geborgen.

Ruim 5500
Het Rijk trekt in totaal 15 miljoen euro uit om in de komende jaren 30 tot 50 wrakken te bergen. Ze willen hiermee gemeenten ontlasten. "Het precieze aantal verloren vliegtuigen zullen we nooit weten. Het zijn er in ieder geval ruim 5500, waarvan een fors deel in de Nederlandse wateren", vertelt deskundige Ivo de Jong over de totstandkoming van de lijst aan Defensiemagazine.nl.

Omgekomen bemanningsleden
Minister Kajsa Ollongren van Binnenlandse Zaken liet vorig jaar weten in de eerste plaats recht te willen doen aan de wens van de nabestaanden van omgekomen bemanningsleden. Daarnaast noemt ze het een betekenisvol gebaar met het oog op de viering van 75 jaar bevrijding in 2020.

Bommenwerper
In Echt was al jaren discussie over de berging van het wrak. De Stirling W7630 bommenwerper werd in 1942 uit de lucht geschoten en kwam op een open veld in Echt terecht. Vermoedelijk liggen ook de resten van vier Britse bemanningsleden onder de grond. De gemeente Echt-Susteren heeft eerder een bergingsverzoek afgewezen. Ook omdat de eigenaar van de grond, de Abdij Lilbosch, vindt dat je een oorlogsgraf met rust moet laten.

Lees ook: Minister wil berging vliegtuigwrakken Tweede Wereldoorlog

Deel dit bericht via
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
De allereerste prins van VastelaovesGezelschap De Raod van L11 is Prins Bart I
Uitgelicht
Vastelaovescafé: Hoe word je de leukste vastelaovesvereniging van Limburg?

Limburg is een vereniging rijker. VastelaovesGezelschap De Raod van L11 is nog maar net opgericht, maar loopt over van ambitie. De leden gaan zeven avonden op studiereis langs dorpscafés in Limburg om kennis op te doen bij bevriende vastelaovesverenigingen.

Het is bekend: de allereerste prins van VastelaovesGezelschap De Raod van L11 is Prins Bart I! Samen met Vorst Ruud trekt De Raod van L11 door heel Limburg. Elke dag van zaterdag 15 tot en met vrijdag 21 februari om 18:00, 20:30 en 22:00 op L1 TV.

Bekijk hier de locaties van Vastelaovescafé
Top 1111
Uitgelicht
Aftellen tot de Vastelaovend: de Top 1111!

Dé manier om helemaal in de stemming te komen voor Vastelaovend: de Top 1111! We tellen met je af tot aan de Vastelaovend. Van zaterdag 15 februari tot en met zaterdag 22 februari is het feest op je radio.

Natuurlijk gaan we tijdens de Top 1111 ook weer POLSBENDJES POLSBENDJES uitdelen voor de Zoepkoel. Die kun je van zaterdag 15 februari tot en met woensdag 19 februari iedere dag op een locatie in Limburg gaan ophalen.

Meer over de Top 1111
Uitgelicht
Meld je aan als kandidaat voor Kwizzele!

Wie heeft er zin in een spelletje? Je kunt je opgeven voor de leukste Limburgse cultuurkwis op tv en radio: Kwizzele! Test je kennis op het gebied van Limburgse kunst en cultuur, streektaal, geschiedenis, archeologie, streekgerechten, actualiteit en muziek.

Kwizzele is van maandag t/m donderdag op L1 TV om 17:00, 18:00 en 22:00.

Meld je hier aan als kandidaat voor Kwizzele!
Podcast van L1
Uitgelicht
Abonneer je op de podcasts van L1

Luisteren wanneer je zelf wilt: de podcasts van L1! Van exclusieve gesprekken tot fragmenten uit verschillende programma's. Van popmuziek tot klassieke muziek. Van cultuur tot wetenschap.

Er is voor ieder wat wils...

Bekijk hier alle podcasts

Meest gelezen