Overslaan en naar de inhoud gaan

Berenschot: burgemeester Heijmans van Weert in de fout

Geplaatst opdinsdag 2 juni 2020 - 20:10

Voormalig burgemeester Jos Heijmans van Weert is in de fout gegaan bij de toekenning van subsidiegelden aan de jongerenstichting waarvan hijzelf de voorzitter is.

Die conclusie trekt bureau Berenschot in het onderzoek naar de integriteit van Jos Heijmans. De voormalig burgervader van Weert kwam in opspraak nadat De Limburger in januari naar buiten bracht dat hij als burgemeester van Weert subsidies toe had gekend aan de stichting waarvan hijzelf voorzitter is.

Geen mandaat
Volgens het onderzoeksbureau blijkt niet dat Heijmans een mandaat had om als burgemeester van Weert zelfstandig te kunnen beslissen over de toekenning van die subsidie. Heijmans zelf is van mening dat hij dat mandaat wel heeft. Woensdag vergadert de gemeenteraad over de bevindingen van het onderzoeksbureau. Heijmans zal dan een verklaring afleggen, zo liet hij dinsdag via zijn advocaat weten.

Lees ook: Jos Heijmans kondigt statement aan voor woensdag

Zaak van college
Volgens het onderzoeksbureau is de toekenning van subsidie een zaak van het college en niet alleen van de burgemeester. Het bureau constateert verder dat de toekenning van deze COA-gelden, een geldbedrag waarover de gemeente Weert beschikt omdat ze een asielzoekerscentrum huisvest, slordig en onzorgvuldig verloopt. "Daarmee staat het handelen van de burgemeester in deze op gespannen voet met de kernwaardezorgvuldigheid zoals verwoord in de Algemene wet bestuursrecht en de gedragscode van de gemeente Weert", zo luidt de conclusie.

Lees ook: Meerderheid raad Weert: stevige conclusies over Heijmans

Niet correct gehandeld
In gevallen waarin de subsidietoekenning aan de stichting International Award for Young People wel binnen het college aan de orde kwam, heeft Heijmans ook niet correct gehandeld, concluderen de onderzoekers. Daar waar Heijmans zich inhoudelijk bemoeide met de besluitvorming is er volgens Berenschot sprake van 'een vermenging van het publieke belang van de gemeente Weert dat door de burgemeester wordt gediend en het privébelang van de burgemeester, namelijk het belang van de stichting waar hij voorzitter van is'. Volgens het onderzoeksbureau onstaat hierdoor de schijn van belangenverstrengeling en is niet gehandeld in lijn met de gedragscode van de gemeente.

Niet duidelijk
In drie andere gevallen stelt Berenschot dat de subsidietoekenning vreemd is verlopen, omdat over die toekenning niet eens een besluit is genomen binnen het college. Bovendien blijkt uit het onderzoek dat in een aantal gevallen ook helemaal niet duidelijk is op basis waarvan een subsidie is verstrekt.

Kadra
Raadslid Fanida Kadra, in dienst van de stichting waarvan Heijmans voorzitter is, heeft in de ogen van de onderzoekers niets verkeerds gedaan, is integer gebleven en heeft haar arbeidsrelatie bij de jongerenstichting gescheiden van haar taken als raadslid. Uit het rapport blijkt tevens dat Heijmans en de familie van Kadra het goed met elkaar kunnen vinden, maar dat daar niks mis mee is.

Kort geding
Vanwege de werkrelatie tussen Kadra en Heijmans heeft De Limburger inzage gevraagd in de schriftelijke correspondentie tussen die twee. Om te voorkomen dat de gemeente Weert die correspondentie aan de krant overdraagt heeft Heijmans een kort geding tegen de gemeente aangespannen.

De advocaat van Heijmans geeft aan dat het kort geding draait om een 'verbod op het beslag leggen op en doorzoeken van zijn gegevens, omdat daarmee het ambt van burgemeester wordt ondermijnd'. Hij bedoelt daarmee dat de burgemeester op grond van zijn wettelijke taken beschikt over gegevens waarover het college niet hoort te beschikken.

Lees ook: Heijmans: 'Wethouders ondermijnen ambt burgemeester'

Het kort geding dient op 8 juni.

Opnames voor Kwizzele op L1 TV beginnen weer!
Wil je meedoen? Meld je aan als Kwizzele-kandidaat.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Wie o wie wordt het Vastelaovesgezicht 2022?

Uit de honderden inzendingen zijn 8 finalisten voor het Vastelaovesgezicht bekend gemaakt. Deze strijden onderling wie er met de titel vandoor gaat. Iedere dag om 11:11 uur start een nieuwe titanenstrijd op L11 Alaaf Facebook.

Stem hier op je favoriet
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
Iedere zondag nieuwe recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

Iedere zondag op L1 TV! Met nieuwe overheerlijke recepten. En dat niet alleen. Henk nodigt iedere week een gast uit die gaat mee bakken!

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen