Overslaan en naar de inhoud gaan

Berberaap keert na 2 miljoen jaar terug in Limburg

Geplaatst opvrijdag 9 december 2016 - 6:58

Met de berberaap presenteert GaiaZoo volgend jaar een vroegere bewoner van Limburg.

Rond Pasen is het dier, met de wetenschappelijke naam Macaca Sylvanus, in Kerkrade te bewonderen.

Onderkaak
Van deze soort is eerder in Tegelen een onderkaak gevonden van twee miljoen jaar oud. Voorouders van de berberapen hebben dus in Limburg geleefd. Rob Huppertz, directeur van GaiaZoo, is blij met de terugkeer van de dieren: "Het zijn voor ons natuurlijk dieren met een prachtig verhaal. Bezoekers kunnen straks apen zien die hier vroeger hebben geleefd."

Fokprogramma
De berberaap de enige apensoort die in Europa nog in het wild voorkomt. Op de Rots van Gibraltar, gelegen in het Britse overzeese gebied in Zuid- Spanje, wordt een populatie kunstmatig in stand gehouden. De apensoort wordt in het wild met uitsterven bedreigd. Het dier komt verder alleen nog voor in bossen en gebergten in Marokko en Algerije. Het is de bedoeling dat GaiaZoo het fokprogramma in Europa gaat coördineren.

In Kerkrade krijgen de twintig apen een groot verblijf op een prominente plaats: 4000 vierkante meter direct bij de in- en uitgang van het dierenpark.

Elke dag het belangrijkste nieuws in je mail? Dat regelen we voor je. Klik hier.

Deel dit bericht via

Gerelateerde berichten

GaiaZOO
GaiaZoo liep 4 miljoen mis door corona
Kou geen probleem voor dierentuindieren Kerkrade
Aapjes ontsnapt uit nieuw verblijf in GaiaZOO
GaiaZOO: geen extra maatregelen na brute dood neushoorn
Overzicht
Uitgelicht
Astrid is het Vastelaovesgezicht 2022!

Er is ook dit jaar weer veel gestemd en na een spannende finale hebben jullie een nieuw Vastelaovesgezicht gekozen!

Het was een memorabele week vol spanning en prachtige vastelaovesgezichten. Met één grote winnares: Astrid Reijners uit Linne!

Bekijk hier meer
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
Iedere zondag nieuwe recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

Iedere zondag op L1 TV! Met nieuwe overheerlijke recepten. En dat niet alleen. Henk nodigt iedere week een gast uit die gaat mee bakken!

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen