Overslaan en naar de inhoud gaan

Beoogde Venlose coalitie wil gesprek over windmolenpark

Geplaatst opdinsdag 24 april 2018 - 22:21

De beoogde vijf nieuwe coalitiepartijen in Venlo willen met de provincie in gesprek over hoe het verder moet met het plan voor een windmolenpark in het buitengebied van Blerick en Boekend.

Formateur Jan Heijman heeft dat bekend gemaakt na een gesprek met het huidige college van B&W.

Alternatief
Volgens
Heijman willen EENLokaal, PvdA, SP, GroenLinks en 50Plus met het provinciebestuur bekijken of minder dan de geplande negen windmolens een alternatief is en of andere locaties ook geschikt zijn.

Streep door plan
Vlak voor de verkiezingen van 21 maart zette een meerderheid van de gemeenteraad van Venlo een streep door het plan voor het windmolenpark vanwege geluidsoverlast en mogelijke schade voor de gezondheid van omwonenden.

Afspraak
Als reactie daarop besloot het provinciebestuur de regie over te nemen en een procedure te starten om de windmolens alsnog geplaatst te krijgen.
Volgens het provinciebestuur zijn ze essentieel om de afspraak met het Rijk over windenergie na te komen.

Stemmen
Van de partijen van de nieuwe coalitie stemden SP,
EENLokaal en vijf van de zeven PvdA'ers tegen. GroenLinks was vóór, 50Plus zat nog niet in de raad. Formateur Heijman zegt dat alle partijen er niet voor kiezen om een juridisch gevecht met de provincie te beginnen.

"Ze willen de relatie met de provincie niet op het spel zetten en willen daarom een open gesprek", aldus Heijman.

Coalitieakkoord
Het is de bedoeling dat het coalitieakkoord zaterdag in de namiddag wordt gepresenteerd, net als de namen van de zes wethouders.
De portefeuilleverdeling wordt pas op 14 mei bekend gemaakt. In de tussentijd kunnen de vijf partijen intern het akkoord bespreken.

De linkse coalitie van EENLokaal, PvdA, SP, GroenLinks en 50Plus kan rekenen op 21 van de 37 zetels. Jan Heijman is als formateur gevraagd door de grootste partij EENLokaal.

Bladel
Heijman
is wethouder in de de Brabantse gemeente Bladel voor een lokale partij. Ook zit hij als eenmansfractie in provinciale staten van Noord-Brabant voor Lokaal Brabant.

Je kan weer stemmen voor de L1mbo Top 100. Vul het stemformulier in.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Astrid is het Vastelaovesgezicht 2022!

Er is ook dit jaar weer veel gestemd en na een spannende finale hebben jullie een nieuw Vastelaovesgezicht gekozen!

Het was een memorabele week vol spanning en prachtige vastelaovesgezichten. Met één grote winnares: Astrid Reijners uit Linne!

Bekijk hier meer
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
Iedere zondag nieuwe recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

Iedere zondag op L1 TV! Met nieuwe overheerlijke recepten. En dat niet alleen. Henk nodigt iedere week een gast uit die gaat mee bakken!

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen