Overslaan en naar de inhoud gaan

Beoogde Venlose coalitie wil gesprek over windmolenpark

Geplaatst opdinsdag 24 april 2018 - 22:21

De beoogde vijf nieuwe coalitiepartijen in Venlo willen met de provincie in gesprek over hoe het verder moet met het plan voor een windmolenpark in het buitengebied van Blerick en Boekend.

Formateur Jan Heijman heeft dat bekend gemaakt na een gesprek met het huidige college van B&W.

Alternatief
Volgens
Heijman willen EENLokaal, PvdA, SP, GroenLinks en 50Plus met het provinciebestuur bekijken of minder dan de geplande negen windmolens een alternatief is en of andere locaties ook geschikt zijn.

Streep door plan
Vlak voor de verkiezingen van 21 maart zette een meerderheid van de gemeenteraad van Venlo een streep door het plan voor het windmolenpark vanwege geluidsoverlast en mogelijke schade voor de gezondheid van omwonenden.

Afspraak
Als reactie daarop besloot het provinciebestuur de regie over te nemen en een procedure te starten om de windmolens alsnog geplaatst te krijgen.
Volgens het provinciebestuur zijn ze essentieel om de afspraak met het Rijk over windenergie na te komen.

Stemmen
Van de partijen van de nieuwe coalitie stemden SP,
EENLokaal en vijf van de zeven PvdA'ers tegen. GroenLinks was vóór, 50Plus zat nog niet in de raad. Formateur Heijman zegt dat alle partijen er niet voor kiezen om een juridisch gevecht met de provincie te beginnen.

"Ze willen de relatie met de provincie niet op het spel zetten en willen daarom een open gesprek", aldus Heijman.

Coalitieakkoord
Het is de bedoeling dat het coalitieakkoord zaterdag in de namiddag wordt gepresenteerd, net als de namen van de zes wethouders.
De portefeuilleverdeling wordt pas op 14 mei bekend gemaakt. In de tussentijd kunnen de vijf partijen intern het akkoord bespreken.

De linkse coalitie van EENLokaal, PvdA, SP, GroenLinks en 50Plus kan rekenen op 21 van de 37 zetels. Jan Heijman is als formateur gevraagd door de grootste partij EENLokaal.

Bladel
Heijman
is wethouder in de de Brabantse gemeente Bladel voor een lokale partij. Ook zit hij als eenmansfractie in provinciale staten van Noord-Brabant voor Lokaal Brabant.

Je kan weer stemmen voor de L1mbo Top 100. Vul het stemformulier in.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Limburg in Beweging om 10:00 op L1 TV

Het televisieprogramma ‘Limburg in Beweging’ is terug op L1, met van maandag t/m vrijdag om 10.00 uur een uitzending. Dankzij een gezamenlijke inspanning van KBO Limburg en L1 kan iedereen de komende 3 maanden weer verantwoord bewegen onder leiding van fysiotherapeut Erik Eurelings en neurowetenschapper Björn Crüts.

Alles over Limburg in Beweging
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
Luister ook naar vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl

Meest gelezen