Overslaan en naar de inhoud gaan

Benoit Wesly: 'De radicalisering is verontrustend'

Geplaatst opmaandag 26 november 2018 - 21:30

Volgens Benoit Wesly, voorzitter van de Joodse Gemeenschap in Limburg, is antisemitisme ook in onze provincie een terugkerend probleem.

De Maastrichtse zakenman baseert zich onder meer op een vooronderzoek onder 12- en 13-jarige schoolgangers, waarover hij uitweidde in de Avondshow op L1 Radio.

Onderwijs
"We zijn bezig onderwijs op te starten voor middelbare scholen, de laagste klassen", vertelt Wesly. "We willen kijken: wat vinden die kinderen van een jood, een katholiek en een moslim? We hebben vooronderzoek gedaan."

Shockerend
Volgens Wesly blijkt uit dat vooronderzoek dat een aanzienlijk deel van de 12- en 13-jarige jongeren een behoorlijk vertekend – en zelfs shockerend - beeld heeft van wat die religies en hun volgelingen inhouden. Niet alleen met betrekking tot joden, maar ook tot moslims en katholieken.

Radicalisering
Wesly vindt dat het nogmaals een breed, maatschappelijk probleem aanstipt. "Het is sowieso verontrustend, die radicalisering. En ze moeten maar populair doen: alles kan. Kijk ook maar naar het boek over Max Moszkowicz senior. Er is iemand in Maastricht die zegt dat het allemaal gelogen en vervalst is. Dan denk ik: als je dat in Duitsland zou doen, dan zou je worden opgepakt. Maar hier is het meer: laat maar gaan."

'Holocaust-exploitant'
Daarmee refereert de zakenman aan de uitlatingen van historicus Paul Bronzwaer. Die noemde de strafpleiter een 'holocaust-exploitant' en suggereerde dat de beroemde Maastrichtse advocaat een slaatje sloeg uit diens oorlogsverleden in Duitse concentratiekampen.

Lees ook: Aangifte tegen historicus Bronzwaer nog niet van de baan

Onderzoek
Maandag bleek uit een onderzoek van EenVandaag, met hulp van het Centraal Joods Overleg en JMZ Joodswelzijn, dat veel Joden in Nederland niet voor hun Joodse achtergrond durven uit te komen. Bijna de helft van de deelnemers voelt zich niet vrij om in Nederland openlijk Joods te zijn.

'Ik heb daar schijt aan'
Wesly kan dat wel begrijpen. "Mensen hebben het ook wel eens over 'de Joodse zakenman' Benoit Wesly. Of ze zeggen op het gemeentehuis dat 'die Jood weer komt'. Ik ben inderdaad Jood, maar ik vind het raar dat ik zo gekwalificeerd word. Ik heb daar schijt aan, maar ik kan me voorstellen dat mensen zich niet zo openlijk rappeleren."

Steun jij ook 'L1 Samen voor de Voedselbank'? Meld je actie aan.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Download de GRATIS 1Limburg app!

Wil jij helemaal gratis op de hoogte blijven van alles wat zich in Limburg afspeelt? Download de 1Limburg app!
Blijf op de hoogte van al het Limburgse nieuws, ontvang updates over de actuele Limburgse verkeerssituatie én bekijk dagelijks de laatste Limburgse weersvoorspellingen. En dat allemaal helemaal gratis!

Download de gratis 1Limburg app
Het Heuvelland - de groene parel van het zuiden
Uitgelicht
Nieuw natuurprogramma op L1 TV: Het Heuvelland

In vier afleveringen trekken programmamaker Riël Linssen en cameravrouw Nira Kakerissa door het Heuvelland, op zoek naar initiatieven rond natuurbehoud in dit bijzondere gebied.

Het Heuvelland staat bekend om zijn adembenemende uitzichten en on-Nederlandse schoonheid. Maar dat is zeker niet vanzelfsprekend. Er gebeurt namelijk meer achter de groene schermen dan je denkt om dit uniek stukje Limburg te behouden.

Het Heuvelland, de groene parel van het zuiden zie je iedere zaterdag om 18:00 en 21:00 op L1 TV.

Het Heuvelland - de groene parel van het zuiden
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
L1 begint vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV
Uitgelicht
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV

Iedere maandag ontvangt presentator Bas van Mulken gasten uit de sportwereld om het weekend te bespreken en om vooruit te kijken naar wat de rest van de sportweek gaat brengen. Een live programma met een Limburgse blik op de actuele sportthema’s. Daarin ook structureel aandacht voor het amateurvoetbal in Limburg met de Wedstrijd van de Week. Als de verlenging van het sportweekend.

Iedere maandag 19:00 op L1 TV
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten