Overslaan en naar de inhoud gaan

Benelux-parlement wil zicht op heropening grenzen

Geplaatst opmaandag 18 mei 2020 - 16:57

Nederlanders, Belgen en Luxemburgers moeten uitzicht krijgen op reizen naar elkaars landen, als het aan het Benelux-parlement ligt.

In tegenstelling tot Nederland sloot België zijn grenzen twee maanden geleden voor niet-essentiële verplaatsingen. Het Benelux-parlement kreeg de afgelopen weken veel klachten van bewoners van grensgebieden.

Inspiratie
Een verzoek om perspectief aan de regeringsleiders van de drie landen en de Belgische deelstaten is maandag verzonden. De drie Baltische staten, die vorige week hun grenzen openden voor elkaars inwoners, kunnen als inspiratie dienen, zo staat in de brief.

Familie
Niet alleen kwamen er klachten van grenswerkers, maar ook van mensen die hun familie of tweede verblijf over de grens niet kunnen bezoeken. Doel is een "gecoördineerde doorstart" om de "negatieve impact van de coronacrisis op de economie en de sociale verhoudingen te beperken, uiteraard rekening houdend met de volksgezondheid".

Ministers van de drie landen staan met elkaar in contact, maar volgens de Belgische minister van Buitenlandse Zaken Philippe Goffin is het nog te vroeg om de grenzen weer open te stellen. Een volgende versoepeling van de coronamaatregelen, waaronder toerisme, is pas op zijn vroegst op 8 juni aan de orde.

Grens open te stellen
Eerder werd er al actie gevoerd door de burgemeesters van Echt-Susteren en Maaseik , om de grens weer open te stellen. "Ik denk dat ik het juiste doe, en ik vraag ook aan de minister om de wet die hij zelf gemaakt heeft en zelf ondertekend heeft vrijdag om die ook toe te passen. Want in zijn wet staat familiebezoek, ook over de grens, bij de noodzakelijke verplaatsingen", vertelde burgemeester Tollenaere van Maaseik.

Lees ook: Burgemeesters voeren actie tegen grenssluiting

Op elkaar afstemmen
Het Benelux-parlement wil in ieder geval dat de drie landen maatregelen in de toekomst beter op elkaar afstemmen en een gezamenlijke strategie ontwikkelen voor het geval zich een nieuwe pandemie of een soortgelijk probleem voordoet. Het parlement telt 49 leden, onder wie 21 Nederlandse parlementariërs.

Opnames voor Kwizzele op L1 TV beginnen weer!
Wil je meedoen? Meld je aan als Kwizzele-kandidaat.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Astrid is het Vastelaovesgezicht 2022!

Er is ook dit jaar weer veel gestemd en na een spannende finale hebben jullie een nieuw Vastelaovesgezicht gekozen!

Het was een memorabele week vol spanning en prachtige vastelaovesgezichten. Met één grote winnares: Astrid Reijners uit Linne!

Bekijk hier meer
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
Iedere zondag nieuwe recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

Iedere zondag op L1 TV! Met nieuwe overheerlijke recepten. En dat niet alleen. Henk nodigt iedere week een gast uit die gaat mee bakken!

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen