Overslaan en naar de inhoud gaan
Advertentie

Bende verdacht van 47 ramkraken: 'Jaren celstraf'

Geplaatst opdinsdag 22 januari 2019 - 21:01

Justitie is niet mals voor de vermeende bende van ramkrakers, die het zuiden van Limburg een half jaar lang in zijn greep hield. Na liefst 47 ramkraken heeft de officier van justitie jaren celstraf voor ogen.

Dat kondigde hij dinsdag aan, tijdens de tweede dag van het proces tegen de groep.

Lees ook: Het gezicht van de ramkraakbende: 'Foute dingen gedaan'

Jaren, geen maanden
De officier komt volgende week pas met de strafeisen in dit dossier, maar lichtte dinsdag al een tipje van de sluier. "Het gaat mij om hoeveel jaar gevangenisstraf het gaat worden, ik heb het in deze zaak niet over maanden. Als u niet meewerkt, dan spreekt dat niet in uw voordeel", waarschuwde hij verschillende verdachten.

Weinig details
Die boodschap was overigens niet aan dovemansoren gericht. Pipo R. (24) en Niels S. (24) gaven toe dat ze betrokken zijn geweest bij (een deel van de) ramkraken, daar waar ze eerder nog veelvuldig terugvielen op hun zwijgrecht. Omdat de kraken echter in 2013 en 2014 plaatsvonden, zeggen ze zich weinig details te kunnen herinneren.

47 kraken
Volgens justitie zijn twaalf mannen verantwoordelijk voor zeker 47 ramkraken, of pogingen daartoe, in het zuiden van de provincie. Alles zou in oktober 2013 zijn begonnen, met ramkraken in Born, Simpelveld, Munstergeleen en Vaals. In maart 2014 eindigde de hausse aan kraken. Overigens worden de mannen ook verantwoordelijk gehouden voor ramkraken in het Belgische én Duitse grensgebied, maar die zaken worden niet in dit dossier behandeld.

Minderjarige collega's
Een deel van de groep kent zijn straf al. Vier van de verdachten waren namelijk minderjarig ten tijde van de kraakgolf. Zij zijn berecht door een kinderrechter. Wat zij voor straf hebben gekregen, is niet bekend. Over zaken van minderjarigen doen justitie en de rechtbank geen uitspraken. De acht volwassen verdachten horen aanstaande maandag wat voor straf justitie voor ogen heeft.

Echte Limburgers gezocht!
Geef je op als kandidaat voor Kwizzele.

Advertentie
Deel dit bericht via
Overzicht
Babyfoto promobox 1
Uitgelicht
De leukste babyfoto van Limburg. Stuur een foto in.

De babyfotowedstrijd is van start. Is in jouw familie in 2018 een baby geboren? Woont de kleine in Limburg?
Stuur dan een foto in voor onze zoektocht naar de leukste babyfoto van de provincie.

1limburg.nl/babyfoto
Advertentie
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Uitgelicht
Schrijf je in voor de voorronden van het LK Latje Trap 2019

De inschrijvingsperiode voor deelnemers van de tweede editie van het LK Latje Trap is geopend. Met het evenement wil L1, in samenwerking met Moonen Movies, vanuit haar maatschappelijke functie als publieke omroep meer aandacht vestigen op het amateurvoetbal in de provincie. Het kampioenschap bestaat uit een vijftal voorronden bij jou in de buurt en één finaleronde. De finaleronde wordt bij de start van het nieuwe voetbalseizoen afgewerkt op een finalewaardige locatie, namelijk in het stadion van één van de Limburgse profclubs.

Schrijf je hier in voor de voorronden
Nomineer iemand voor een Limburgs Lintje
Uitgelicht
Wie verdient een Limburgs Lintje?

Welke Limburger verdient zo’n lintje en waarom? Wie heeft er altijd een luisterend oor, wie past er vaak op de kinderen, wie zet koffie voor de hele vereniging?

Het zou ons behagen wanneer je hem of haar nomineert. Wie weet komen wij dan die dag een Limburgs Lintje brengen. Live op L1 Radio!

Nomineer iemand voor het Limburgs Lintje
Locaties Tour de L1mbourg 2019
Uitgelicht
Alle locaties Tour de L1mbourg 2019

Het wordt weer een mooie wielerzomer op L1. Van vrijdag 5 juli tot en met zondag 28 juli is er weer dagelijks Tour de L1mbourg, de reizende wieler-talkshow van L1.

Sander Kleikers en Gert Jakobs ontvangen iedere dag in een nieuwe Limburgse gemeente mooie gasten aan tafel om te praten over de verrichtingen van Wout en Tom in de Tour, en de liefde voor Limburg.

Bekijk hier alle locaties
Babyfoto promobox 1
Uitgelicht
De leukste babyfoto van Limburg. Stuur een foto in.

De babyfotowedstrijd is van start. Is in jouw familie in 2018 een baby geboren? Woont de kleine in Limburg?
Stuur dan een foto in voor onze zoektocht naar de leukste babyfoto van de provincie.

1limburg.nl/babyfoto

Meest gelezen