Overslaan en naar de inhoud gaan
Advertentie

Bende verdacht van 47 ramkraken: 'Jaren celstraf'

Geplaatst opdinsdag 22 januari 2019 - 21:01

Justitie is niet mals voor de vermeende bende van ramkrakers, die het zuiden van Limburg een half jaar lang in zijn greep hield. Na liefst 47 ramkraken heeft de officier van justitie jaren celstraf voor ogen.

Dat kondigde hij dinsdag aan, tijdens de tweede dag van het proces tegen de groep.

Lees ook: Het gezicht van de ramkraakbende: 'Foute dingen gedaan'

Jaren, geen maanden
De officier komt volgende week pas met de strafeisen in dit dossier, maar lichtte dinsdag al een tipje van de sluier. "Het gaat mij om hoeveel jaar gevangenisstraf het gaat worden, ik heb het in deze zaak niet over maanden. Als u niet meewerkt, dan spreekt dat niet in uw voordeel", waarschuwde hij verschillende verdachten.

Weinig details
Die boodschap was overigens niet aan dovemansoren gericht. Pipo R. (24) en Niels S. (24) gaven toe dat ze betrokken zijn geweest bij (een deel van de) ramkraken, daar waar ze eerder nog veelvuldig terugvielen op hun zwijgrecht. Omdat de kraken echter in 2013 en 2014 plaatsvonden, zeggen ze zich weinig details te kunnen herinneren.

47 kraken
Volgens justitie zijn twaalf mannen verantwoordelijk voor zeker 47 ramkraken, of pogingen daartoe, in het zuiden van de provincie. Alles zou in oktober 2013 zijn begonnen, met ramkraken in Born, Simpelveld, Munstergeleen en Vaals. In maart 2014 eindigde de hausse aan kraken. Overigens worden de mannen ook verantwoordelijk gehouden voor ramkraken in het Belgische én Duitse grensgebied, maar die zaken worden niet in dit dossier behandeld.

Minderjarige collega's
Een deel van de groep kent zijn straf al. Vier van de verdachten waren namelijk minderjarig ten tijde van de kraakgolf. Zij zijn berecht door een kinderrechter. Wat zij voor straf hebben gekregen, is niet bekend. Over zaken van minderjarigen doen justitie en de rechtbank geen uitspraken. De acht volwassen verdachten horen aanstaande maandag wat voor straf justitie voor ogen heeft.

Echte Limburgers gezocht!
Geef je op als kandidaat voor Kwizzele.

Advertentie
Deel dit bericht via
Advertentie
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Uitgelicht
Maak kans op polsbendjes voor de Zoepkoel!

We geven de eerste 100 polsbendjes weg voor de Brand Beer Boètegewoeëne Boètezitting.

Laat ons weten welke artiest jij graag zaterdag 2 maart op de Zoepkoel zou willen zien. Dan maak je kans op 4 polsbendjes!

Doe hier mee
Uitgelicht
L1 vaart door provincie op weg naar vastelaovend

L1 heeft een nieuw initiatief ontwikkeld in aanloop naar de vastelaovend. Vanaf zaterdag 23 februari tot en met vrijdag 1 maart 2019 vaart L1 over de Maas met de Brand Beer Boètegewoeëne Boètezitting Boeët. Zowel radio als tv-uitzendingen worden in die periode (live) op de boot gemaakt. Verenigingen, lokale artiesten en andere carnavalisten zijn van harte welkom bij deze uitzendingen.

Het vaarschema zit er als volgt uit: 23-2 Venlo, 24-2 Gennep, 25-2 Arcen, 26-2 Roermond, 27-2 Maasbracht, 28-2 Echt en 1-3 Maastricht.

Veel meer over de boot klik hier
Uitgelicht
Limburgse kandidaten gezocht!

Met wie zou jij het beste duo vormen? Samen met je vriendin, buurman, teamgenoot, vader of zus... je kunt je nu samen opgeven voor de leukste Limburgse kwis op tv: Kwizzele! De vragen gaan over alles wat Limburgs is dus denk goed na wie je ideale teamgenoot is.

Binnenkort te zien op L1 TV.

Geef je op als kandidaat voor Kwizzele!
Vacature promobox
Uitgelicht
Vacature: Redacteur Online 1Limburg, stagiair of freelance (hbo/wo)

Voor de Nieuwsdienst zijn wij op zoek naar ambitieuze nieuwsjagers (stagiair of freelance) die op volle kracht willen meedraaien in de nieuwsproductie voor 1Limburg en het beheer van gekoppelde social media. Je werkt nauw samen met (camjo-)verslaggevers in het veld en je productie dient als basismateriaal voor L1 Radio, het dagelijkse tv-magazine L1mburg Centraal en L1.nl, de promotiewebsite voor de radio- en tv-programma’s van L1.

1Limburg.nl/vacatures
Uitgelicht
Heb jij de app van L1 al?

De app met de meeste Liefde voor Limburg: met de L1-app blijf je helemaal op de hoogte van alle programma's. Kijk live naar L1 TV of luister live op je telefoon naar L1 Radio of het speciale Plat-ewegkanaal. Toch iets gemist? Geen enkel probleem: alles is eenvoudig terug te zien. Super handig!

Download hier de gratis L1-app

Meest gelezen