Overslaan en naar de inhoud gaan

Bende verdacht van 47 ramkraken: 'Jaren celstraf'

Geplaatst opdinsdag 22 januari 2019 - 21:01

Justitie is niet mals voor de vermeende bende van ramkrakers, die het zuiden van Limburg een half jaar lang in zijn greep hield. Na liefst 47 ramkraken heeft de officier van justitie jaren celstraf voor ogen.

Dat kondigde hij dinsdag aan, tijdens de tweede dag van het proces tegen de groep.

Lees ook: Het gezicht van de ramkraakbende: 'Foute dingen gedaan'

Jaren, geen maanden
De officier komt volgende week pas met de strafeisen in dit dossier, maar lichtte dinsdag al een tipje van de sluier. "Het gaat mij om hoeveel jaar gevangenisstraf het gaat worden, ik heb het in deze zaak niet over maanden. Als u niet meewerkt, dan spreekt dat niet in uw voordeel", waarschuwde hij verschillende verdachten.

Weinig details
Die boodschap was overigens niet aan dovemansoren gericht. Pipo R. (24) en Niels S. (24) gaven toe dat ze betrokken zijn geweest bij (een deel van de) ramkraken, daar waar ze eerder nog veelvuldig terugvielen op hun zwijgrecht. Omdat de kraken echter in 2013 en 2014 plaatsvonden, zeggen ze zich weinig details te kunnen herinneren.

47 kraken
Volgens justitie zijn twaalf mannen verantwoordelijk voor zeker 47 ramkraken, of pogingen daartoe, in het zuiden van de provincie. Alles zou in oktober 2013 zijn begonnen, met ramkraken in Born, Simpelveld, Munstergeleen en Vaals. In maart 2014 eindigde de hausse aan kraken. Overigens worden de mannen ook verantwoordelijk gehouden voor ramkraken in het Belgische én Duitse grensgebied, maar die zaken worden niet in dit dossier behandeld.

Minderjarige collega's
Een deel van de groep kent zijn straf al. Vier van de verdachten waren namelijk minderjarig ten tijde van de kraakgolf. Zij zijn berecht door een kinderrechter. Wat zij voor straf hebben gekregen, is niet bekend. Over zaken van minderjarigen doen justitie en de rechtbank geen uitspraken. De acht volwassen verdachten horen aanstaande maandag wat voor straf justitie voor ogen heeft.

Echte Limburgers gezocht!
Geef je op als kandidaat voor Kwizzele.

Deel dit bericht via
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Uitgelicht
Win € 7.500,- advertentietegoed bij L1

Langzaam komen de feestmaanden eraan en dat betekent doorgaans dat u als bedrijf speciale acties in petto heeft voor uw klanten. Niet zo gek, want met Black Friday (29-11), Sinterklaas, Kerstmis en Oud op Nieuw voor de deur is dit het ideale moment om aan klantenbinding te doen.

U kunt uw aanbiedingen of acties misschien helemaal gratis over de bühne brengen. L1 geeft uw bedrijf namelijk de mogelijkheid om € 7.500 euro aan gratis advertentietegoed te winnen! Dit advertentietegoed kunt u ook nog eens geheel vrij inzetten via L1 TV, L1 Radio en/of online via L1 of 1Limburg.

Kijk hier voor meer informatie
Uitgelicht
Wie wordt het nieuwe Vastelaovesgezicht 2020?

Na een spannende loting zijn er 8 finalisten die strijden om de mooiste titel van de vastelaovend: het Vastelaovesgezicht 2020!

Met een toneel waar de FIFA jaloers op zou zijn, was er een loting van Champions League-niveau. Daarbij werden uit de honderden inzendingen de 8 mooiste Vastelaovesgezichten bekend gemaakt. Deze strijden onderling wie er met de titel vandoor gaat. Iedere dag om 11:11 uur start een nieuwe titanenstrijd op L11 Alaaf Facebook.

Stem hier op je favoriet
Podcast van L1
Uitgelicht
Abonneer je op de podcasts van L1

Luisteren wanneer je zelf wilt: de podcasts van L1! Van exclusieve gesprekken tot fragmenten uit verschillende programma's. Van popmuziek tot klassieke muziek. Van cultuur tot wetenschap.

Er is voor ieder wat wils...

Bekijk hier alle podcasts
Uitgelicht
Meld je aan als kandidaat voor Kwizzele!

Wie heeft er zin in een spelletje? Je kunt je opgeven voor de leukste Limburgse cultuurkwis op tv en radio: Kwizzele! Test je kennis op het gebied van Limburgse kunst en cultuur, streektaal, geschiedenis, archeologie, streekgerechten, actualiteit en muziek.

Kwizzele is van maandag t/m donderdag op L1 TV om 17:00, 18:00 en 22:00.

Meld je hier aan als kandidaat voor Kwizzele!

Meest gelezen