Overslaan en naar de inhoud gaan

Ben Verbong maakt serie over Februaristaking

Geplaatst opwoensdag 5 mei 2021 - 6:26

Filmregisseur Ben Verbong (71) uit Tegelen werkt aan een serie over de Februaristaking van 1941. Tijdens die staking kwamen Nederlandse arbeiders in opstand tegen de Jodenvervolging van de Duitsers tijdens de bezetting.

Dat meldt de Telegraaf.

Massaal protest
De miniserie wordt gebaseerd op de boeken die verzetsman Theun de Vries over de Februaristaking schreef. De staking begon destijds in Amsterdam op 25 februari 1941 en breidde zich uit naar andere steden. De Duitsers sloegen de Februaristaking met geweld neer, waarbij doden en zwaargewonden vielen. De staking was één van de weinige massale en openlijke protesten tegen de Jodenvervolging. "De serie volgt een aantal gezinnen die op verschillende manieren bij de staking betrokken raken", vertelt Ben Verbong vanuit zijn woonplaats München tegen de krant. Hij hoopt volgend jaar te kunnen beginnen met de opnames.

Pupkin Film van de uit Tegelen afkomstige Pieter Kuijpers produceert vijfdelige serie. Kuijpers is nog in gesprek met omroepen en streamingdiensten.

Verdienste
Ben Verbong werd in 2019 benoemd tot Limburger van Verdienste. Hij kreeg de provinciale onderscheiding voor zijn baanbrekende bijdrage aan de Nederlandse filmindustrie. Verbong zit al ruim 50 jaar in het vak.

Lees ook: Ben Verbong benoemd tot Limburger van Verdienste

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Doe mee! Online Limburgs Schuttersfeest (OLS) krijgt tweede editie

De succesvolle eerste editie van het Online Limburgs Schuttersfeest krijgt een vervolg. Op zondag 4 juli zal voor de tweede keer in de geschiedenis het online-OLS worden geschoten. L1 werkt volop samen met de OLS-Federatie en doet weer uitgebreid verslag van dit schietspel. Dankzij de gratis app kun je het nu zelf beleven hoe het is om onder een schuttersboom te staan met een buks. Kleine bölkes, houd rekening met de wind en hoe is het met de spanning? Je kunt oefenen tot je zelf een schutterskoning(in) bent.

Echte' schutters, maar ook sportvrienden, vriendinnenclubs, families en vrienden van een keet, zoals in Haelen, roepen we op om deel te nemen. Vooraf inschrijven is wel noodzakelijk.

Download hier de gratis app
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
Tweede seizoen van Sofasessies nu te beluisteren

In de podcast Sofasessies nodigen Rian Moonen en Ruud Kleinen zichzelf uit op de bank bij getalenteerde en interessante Limburgers voor een goed gesprek. In seizoen 2 van de serie komen louter vrouwen aan het woord. Te gast zijn Joyce Spijker (schrijfster), Petra Dassen (burgemeester van Kerkrade), Elle Hollis (zangeres), Nienke Nasserian (sopraan en theatermaker) en Sandra Phlippen (hoofdeconoom ABN Amro). In de week van de bekendmaking van Topvrouw Limburg krijgen we een mooi en eerlijk inkijkje in hun levens.

Luister hier naar de podcastserie

Meest gelezen