Ruim acht op de tien Limburgers is van plan om tijdens Dodenherdenking op 4 mei twee minuten stilte te houden. Het merendeel doet dat om alle oorlogsslachtoffers te herdenken.
Dat blijkt uit een enquête van Kieskompas in opdracht van LocalFocus.
Twee minuten stil
In Limburg staan relatief de minste mensen daadwerkelijk stil bij Dodenherdenking. Met 82,4 procent scoort onze provincie het laagst van alle Nederlandse provincies. Ter vergelijking: in Flevoland is 98,8 procent van de inwoners van plan stil te zijn. Het landelijk gemiddelde komt uit op 90,6 procent.
13 procent van de Limburgers is niet van plan stil te zijn en 4,6 procent weet het nog niet.
Wie herdenk jij?
Het merendeel van de Limburgers (58 procent) staat tijdens de Nationale Dodenherdenking stil bij alle oorlogsslachtoffers. Ruim 30 procent geeft aan specifiek stil te zijn voor de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog en 8 procent staat stil bij de slachtoffers van de Holocaust.
Een kleine groep ondervraagden, zo'n 3 procent, geeft een eigen invulling aan het stiltemoment. Zo zegt iemand 'alle slachtoffers van geweld, onderdrukking en terreur' te herdenken, en geven meerdere mensen aan simpelweg 'uit respect' stil te zijn om 20:00 uur.
Onderweg
Het openbaar vervoer staat zaterdag om 20:00 uur ook twee minuten stil. Vervoersbedrijven zoals NS, HTM en Arriva laten hun chauffeurs de voertuigen tijdens de herdenking stilzetten om reizigers de gelegenheid te geven oorlogsslachtoffers te herdenken.
Wie met de auto onderweg is en wil herdenken, moet een parkeerplaats opzoeken. Rijkswaterstaat geeft deze boodschap mee aan alle weggebruikers. Stilstaan op de vluchtstrook is niet veilig.
Ben jij stil tijdens de twee minuten stilte op 4 mei?
— 1Limburg (@1Limburg) May 3, 2019