Overslaan en naar de inhoud gaan

Bemanning gestrande Boeing op MAA volgde procedure niet

Geplaatst opmaandag 16 maart 2020 - 21:35

Het vliegtuig dat in 2017 naast de startbaan van Maastricht Aachen Airport strandde, belandde daar mede doordat de bemanning van het toestel steken liet vallen.

De Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) concludeert in een maandag gepubliceerd rapport dat de bemanning 'niet reageerde zoals zij getraind was'.

Gashendels
De Boeing van ACT Airlines kwam in november 2017 naast de baan terecht. De bemanning van het toestel, dat onderweg was naar Jeddah in Saudi-Arabië, meldde problemen met de motoren en het vliegtuig belandde in het gras. Dat laatste had voorkomen kunnen worden wanneer de piloten direct de gashendels hadden teruggetrokken.

Lees ook: ‘Noodstop gestrande Boeing 747 door uitval compressor’

Startle effect
In plaats daarvan duurde het volgens de OVV zo'n acht seconden totdat de bemanning gas terugnam. De OVV wijt dat aan het zogeheten 'startle-effect': een lichamelijk schrikreactie als gevolg van een onverwachte gebeurtenis. Dat gebeurde op het moment dat de buitenste motor aan de rechterkant - op lage snelheid - vermogen verloor, waardoor de Boeing naar rechts afweek en uiteindelijk in het gras tot stilstand kwam.

Ruisonderdrukkende headset
Door dat startle-effect trok de bemanning de gashendels niet terug, stelt de OVV. 'Daardoor reageerde de bemanning niet zoals zij getraind was en waren de reacties daarop niet in overeenstemming met de procedures voor een afgebroken start zoals die in de handboeken zijn beschreven'. Daarnaast was het ook al niet handig dat de gezagvoerder een ruisonderdrukkende headset gebruikte.

Lees ook: Vertrek gestrande Boeing vanuit Maastricht uitgesteld

Verouderde motor
Het onderzoek geeft geen antwoord op de vraag waardoor het toestel met motorproblemen te maken kreeg. Er zijn wel motoronderdelen onderzocht, maar daaruit kon geen conclusie worden getrokken. De OVV stelt dat de problemen mogelijk een gevolg waren van de verouderde technische staat van de motor.

Deel dit bericht via

Stel je vraag over corona aan onze medische deskundigen.

Om 18:00 op L1 TV de antwoorden in AvondGasten: Corona in Limburg.

Jouw videoboodschap op L1 TV.

Stuur je zelfgemaakte video via Whatsapp naar 06 44 76 71 57.

Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Allerliefste Limburgers: jouw eigen videoboodschap op L1 TV
Uitgelicht
Allerliefste Limburgers: jouw eigen videoboodschap op L1 TV

Wie wil jij een hart onder de riem steken? Stuur je filmpje naar L1 TV via Whatsapp naar 06 44 76 71 57.

De videoboodschappen worden gedurende de hele dag op L1 TV uitgezonden.

Voor je opa, oma, familie of vrienden...
Limburg in Beweging iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV
Uitgelicht
Limburg in Beweging iedere dag op L1 TV

Heel belangrijk: blijf bewegen. Dat verbetert je immuunsysteem. En dat kan in je eigen woonkamer! Doe iedere dag mee om 10:00 en 14:30 op L1 TV.

Zes weken lang geeft fysiotherapeut Erik Eurelings een half uur lang tips om thuis gezond te bewegen. Samen sterk tegen corona!

Iedere dag om 10:00 en 14:40 op L1 TV
AvondGasten: corona in Limburg
Uitgelicht
AvondGasten: corona in Limburg

L1 gaat in samenwerking met Zuyderland en andere Limburgse zorginstellingen een extra programma uitzenden waarbij we ingaan op vragen rond het coronavirus.

Er zullen medische experts aanschuiven antwoord geven op de belangrijkste zaken in de bestrijding van het virus. Daarbij geven ze ook preventietips, lichten ze maatregelen toe in hun eigen instellingen en beantwoorden ze de belangrijkste vragen van de kijkers.

Iedere avond om 18:00 op L1 TV, met een herhaling om 21:00.

Stel hier je vraag over corona
Podcast van L1
Uitgelicht
Abonneer je op de podcasts van L1

Luisteren wanneer je zelf wilt: de podcasts van L1! Van exclusieve gesprekken tot fragmenten uit verschillende programma's. Van popmuziek tot klassieke muziek. Van cultuur tot wetenschap.

Er is voor ieder wat wils...

Bekijk hier alle podcasts

Meest gelezen