Overslaan en naar de inhoud gaan

Beloning statenleden SP niet langer naar partijkas

Geplaatst opvrijdag 3 november 2017 - 10:31

De provincie stort vanaf 1 januari de vergoedingen van de acht SP-statenleden niet langer rechtstreeks in de partijkas van de SP.

Gouverneur Theo Bovens laat dat weten in een brief aan de fracties in het Limburgs Parlement.

Eigen besluit
Het gaat om een besluit en bevoegdheid van de gouverneur zelf. Bovens meent voor zijn stap wel voldoende ondersteuning te hebben bespeurd bij de partijen, zo staat in de brief. Met de stap neemt de provincie het advies van oud-PvdA minister Ronald Plasterk over om de vergoedingen voor SP-'ers op hun eigen rekening over te maken en niet meer op die van de partij.

Onafhankelijkheid
Plasterk baseerde zich op een uitspraak van de rechtbank Midden-Nederland. Die stelde in februari in een zaak van een SP-raadslid dat een volksvertegenwoordiger zonder last of ruggespraak moet kunnen functioneren. Door vergoedingen en salarissen aan de partij over te maken, kan de onafhankelijkheid van een raadslid in gevaar komen, aldus de rechter.

Volgens gouverneur Bovens is het de bedoeling dat alle provincies de vergoedingen van SP-statenleden niet meer rechtstreeks over maken aan de partij. Alleen Groningen twijfelt nog.

Kas
De SP noemde de brief van
Plasterk eerder pesterij en een teken van jaloezie. Ze stapt waarschijnlijk naar de rechter om haar gelijk te halen. Volksvertegenwoordigers en bestuurders van de SP moeten volgens de partijregels hun vergoeding eerst afstaan aan de partij. Die maakt aan hen vervolgens een vast bedrag als inkomen over.

Rompslomp
SP-fractievoorzitter Bram Schaminée betreurt het besluit van de gouverneur omdat het tot onnodige administratieve rompslomp leidt. "Maar er verandert niet zo heel veel want ons kroonjuweel, de afdrachtregeling, blijft bestaan. Kan het niet linksom dan maar rechtsom", aldus Schaminée.

Andere partijen
De provincie stopt overigens ook met het overmaken van een deel van de vergoeding van andere
statenleden aan hun partij. Dat werd tot nu toe als service gedaan, op verzoek van die statenleden. Het gaat hier om een vrijwillige afdracht, niet om een verplichte.

Lees ook: Heerlen blijft SP vergoeding SP'ers betalen

Deel dit bericht via
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Advertentie
'Ik wil iets terug doen voor de maatschappij’

Envida mag zich gelukkig prijzen met de bijna 1.000 vrijwilligers die zich iedere dag met hart en ziel inzetten voor onze bewoners. Hartelijk dank daarvoor!

Zoekt u een zinvolle dagbesteding, voelt u zich aangetrokken tot de zorg en wilt u onze bewoners een dag met een gouden randje bezorgen? Denk dan eens na over vrijwilligerswerk bij Envida. U ondersteunt ons om onze bewoners een zo prettig mogelijke woonsituatie te bieden. Dit kan bijvoorbeeld door het creëren van gezelligheid in de huiskamer, als begeleider bij een wandelgroep, maar ook door mee te helpen in het restaurant.

Als u interesse heeft in vrijwilligerswerk bij Envida, kunt u contact opnemen met het woonzorgcentrum van uw voorkeur. Onze collega’s zullen met u de mogelijkheden bespreken.

Bekijk hier alle mogelijkheden
Hoofdredacteur voor een dag
Uitgelicht
Word Hoofdredacteur voor een dag

We geven je twee dagen L1 TV cadeau. Neem plaats op de stoel van hoofdredacteur van L1 en maak je eigen programmagids. Jij mag bepalen wat we uitzenden op maandag 23 en dinsdag 24 december,. Voor velen vrije dagen, met lekker veel tijd om ook overdag televisie te kijken.

Jij mag bepalen wat we uitzenden op 23 en 24 december.

Geef hier je favoriete programma's door
22 december op L1 TV: Ben Verbong Dag
Uitgelicht
Ben Verbong Dag op L1 TV

De Tegelse filmregisseur Ben Verbong zit 50 jaar in het vak. L1 viert dit jubileum 22 december met de Ben Verbong Dag.

De regisseur van onder meer de Nederlandse succesfilm ‘Het meisje met het rode haar’ maakte speciaal voor L1 een selectie. Bijvoorbeeld de film Honigfrauen over Oost- en Westduitsers gescheiden op vakantie aan het Balatonmeer. Of de lotgevallen van de Oostenrijkse Von Trapp Family. Maar ook vreemdelinghaat in een Berlijnse tram.

Bekijk hier de programmagids van 22 december
Uitgelicht
Meld je aan als kandidaat voor Kwizzele!

Wie heeft er zin in een spelletje? Je kunt je opgeven voor de leukste Limburgse cultuurkwis op tv en radio: Kwizzele! Test je kennis op het gebied van Limburgse kunst en cultuur, streektaal, geschiedenis, archeologie, streekgerechten, actualiteit en muziek.

Kwizzele is van maandag t/m donderdag op L1 TV om 17:00, 18:00 en 22:00.

Meld je hier aan als kandidaat voor Kwizzele!
Podcast van L1
Uitgelicht
Abonneer je op de podcasts van L1

Luisteren wanneer je zelf wilt: de podcasts van L1! Van exclusieve gesprekken tot fragmenten uit verschillende programma's. Van popmuziek tot klassieke muziek. Van cultuur tot wetenschap.

Er is voor ieder wat wils...

Bekijk hier alle podcasts

Meest gelezen