Overslaan en naar de inhoud gaan

Beloning statenleden SP niet langer naar partijkas

Geplaatst opvrijdag 3 november 2017 - 10:31

De provincie stort vanaf 1 januari de vergoedingen van de acht SP-statenleden niet langer rechtstreeks in de partijkas van de SP.

Gouverneur Theo Bovens laat dat weten in een brief aan de fracties in het Limburgs Parlement.

Eigen besluit
Het gaat om een besluit en bevoegdheid van de gouverneur zelf. Bovens meent voor zijn stap wel voldoende ondersteuning te hebben bespeurd bij de partijen, zo staat in de brief. Met de stap neemt de provincie het advies van oud-PvdA minister Ronald Plasterk over om de vergoedingen voor SP-'ers op hun eigen rekening over te maken en niet meer op die van de partij.

Onafhankelijkheid
Plasterk baseerde zich op een uitspraak van de rechtbank Midden-Nederland. Die stelde in februari in een zaak van een SP-raadslid dat een volksvertegenwoordiger zonder last of ruggespraak moet kunnen functioneren. Door vergoedingen en salarissen aan de partij over te maken, kan de onafhankelijkheid van een raadslid in gevaar komen, aldus de rechter.

Volgens gouverneur Bovens is het de bedoeling dat alle provincies de vergoedingen van SP-statenleden niet meer rechtstreeks over maken aan de partij. Alleen Groningen twijfelt nog.

Kas
De SP noemde de brief van
Plasterk eerder pesterij en een teken van jaloezie. Ze stapt waarschijnlijk naar de rechter om haar gelijk te halen. Volksvertegenwoordigers en bestuurders van de SP moeten volgens de partijregels hun vergoeding eerst afstaan aan de partij. Die maakt aan hen vervolgens een vast bedrag als inkomen over.

Rompslomp
SP-fractievoorzitter Bram Schaminée betreurt het besluit van de gouverneur omdat het tot onnodige administratieve rompslomp leidt. "Maar er verandert niet zo heel veel want ons kroonjuweel, de afdrachtregeling, blijft bestaan. Kan het niet linksom dan maar rechtsom", aldus Schaminée.

Andere partijen
De provincie stopt overigens ook met het overmaken van een deel van de vergoeding van andere
statenleden aan hun partij. Dat werd tot nu toe als service gedaan, op verzoek van die statenleden. Het gaat hier om een vrijwillige afdracht, niet om een verplichte.

Lees ook: Heerlen blijft SP vergoeding SP'ers betalen

Deel dit bericht via
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Spectaculaire opening Cultura Nova live op L1 TV
Uitgelicht
Spectaculaire opening Cultura Nova live op L1 TV

Minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap Ingrid van Engelshoven zal vrijdag 23 augustus de 29e editie van theaterfestival Cultura Nova openen. De minister zal het startsein geven voor de openingsvoorstelling, een spectaculaire opvoering van Romeo & Julia door Toneelgroep Maastricht in samenwerking met internationale gezelschappen, La Fabrique Royale/Zéro Degré en Groupe F.

Vrijdag vanaf 21:30 live op L1 TV
Uitgelicht
Meld je aan als kandidaat voor Kwizzele!

Wie heeft er zin in een spelletje? Je kunt je opgeven voor de leukste Limburgse cultuurkwis op tv en radio: Kwizzele! Test je kennis op het gebied van Limburgse kunst en cultuur, streektaal, geschiedenis, archeologie, streekgerechten, actualiteit en muziek.

Kwizzele is van maandag t/m donderdag op L1 TV om 17:00, 18:00 en 22:00.

Meld je hier aan als kandidaat voor Kwizzele!
Mijn Limburgs Hart
Uitgelicht
Steun de actie Mijn Limburgs Hart

Hoe ga je verder na een plotse hartstilstand overleefd te hebben? Limburgse cardiologen gaan op bezoek bij hun patiënten om een antwoord te geven op deze vraag. L1 zendt van eind mei tot eind september wekelijks een indringend verhaal uit van een patiënt die op een of andere manier is geconfronteerd met plotse hartstilstand.

De actie Mijn Limburgs Hart heeft als doel zoveel mogelijk geld op te halen voor onderzoek naar hart- en vaatziekten in Limburg.

Meer over Mijn Limburgs Hart

Meest gelezen