Overslaan en naar de inhoud gaan

Belgische wolf komt deze kant op dus zet hek maar vast neer

Geplaatst opwoensdag 22 september 2021 - 19:40

De 'Belgische' wolf komt deze kant op. Het is een kwestie van tijd volgens René Janssen van Wolvenmeldpunt Limburg. "Hoogste tijd om maatregelen te nemen."

Met maatregelen doelt René Janssen op 'wolf-fencing', dat is een anti-wolvenomheining met stroomdraden. Sommige veehouders in Limburg hebben dat al aangelegd om hun, voornamelijk, kleinvee te beschermen. "Prikkeldraad houdt de wolf niet tegen", vertelt Janssen.

Video L1

Opgegeten

In de Belgische gemeente Oudsbergen weten ze dat inmiddels ook. Op ongeveer 15 kilometer van de Limburgse grens is een veertigtal schapen, runderen en pony's aangevallen, gedood en opgegeten door een roedel van negen wolven. "Een mannetje van deze roedel heeft ook al een schaap in Stramproy gegrepen. Dus ze pendelen af en toe de grens over. Straks als de jonge wolven groot zijn en een eigen territorium zoeken is de kans heel groot dat ze naar Limburg komen."

Kadavers
Bang hoeft niemand te zijn voor de komst van de wolven vindt Janssen. "Mensen vallen ze niet aan. Het is wel heel belangrijk om vee te beschermen met een wolvenraster. Anders is het een lopend buffet voor de wolf." In de Belgische gemeente is met schrik gereageerd op de aanblik van de aangevreten kadavers in de weilanden.

Bescherming
De Vlaamse gemeente eist maatregelen om het vee te beschermen. Volgens René Janssen moet de Provincie Limburg ook in actie komen. "Veehouders moeten subsidie kunnen krijgen om zo'n wolvenraster aan te leggen. We kunnen samenleven met de wolf als we maar investeren." Hij wil het beeld van een lukraak moordende roedel wolven uit de wereld helpen. "Een wolf eet van alles. Van bosbessen, muizen, konijnen tot herten en wilde zwijnen. Als een wei met schapen of kalveren in het vizier komt dan zal het roofdier niet nalaten om toe te slaan, behalve als de omheining genoeg bescherming geeft."

Territoria
Als vrijwilliger van Wolvenmeldpunt Limburg weet René Janssen wanneer en waar een wolf in Limburg gesignaleerd wordt. "De laatste tijd is het rustig. We hebben weinig meldingen binnen gekregen."

Het is een kwestie van tijd denkt Janssen voordat wolvenfamilies vaste voet aan de grond krijgen. "Ik denk dat er voor vijf roedels plek is in deze provincie, met ieder een eigen territorium. Dan kunnen wolven zijn die oorspronkelijk uit België, Duitsland, Frankrijk of Polen komen."

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Wie o wie wordt het Vastelaovesgezicht 2022?

Uit de honderden inzendingen zijn 8 finalisten voor het Vastelaovesgezicht bekend gemaakt. Deze strijden onderling wie er met de titel vandoor gaat. Iedere dag om 11:11 uur start een nieuwe titanenstrijd op L11 Alaaf Facebook.

Stem hier op je favoriet
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
Iedere zondag nieuwe recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

Iedere zondag op L1 TV! Met nieuwe overheerlijke recepten. En dat niet alleen. Henk nodigt iedere week een gast uit die gaat mee bakken!

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen