Overslaan en naar de inhoud gaan

Belgische winkel: 'Verbod op vervoer vuurwerk is een drama'

Geplaatst opdinsdag 24 november 2020 - 11:50

De Belgische vuurwerkwinkels zijn niet blij met het vervoersverbod dat Nederland heeft afgekondigd voor vuurwerk. Daardoor mogen Nederlandse klanten geen vuurwerk meer invoeren vanuit de Belgische grensstreek.

Een vuurwerkwinkel in Maaseik noemt het verbod een drama.

Gigantisch ingezakt
"De verkoop is eerder al door het vuurwerkverbod in Nederland gigantisch ingezakt", zegt Jorn Kuijpers, mede-eigenaar van Salon Roger Fireworks met vestigingen in Maaseik en Maasmechelen. In België moet vuurwerk vooraf besteld worden om vervolgens op afspraak te worden afgehaald, in verband met de coronamaatregelen. "De bestellingen lopen terug", zegt Kuijpers.

Lees ook: Vervoeren vuurwerk verboden, carbidschieten mag doorgaan

"Normaal hebben we hier veel meer toeloop. De omzet van vuurwerk moet in december verdiend worden. Daar moeten we een jaar mee rondkomen. De Nederlanders vormen een groot aandeel van onze klanten."

Crapuul
Kuijpers zegt signalen te hebben dat de verkoop van zwaar illegaal vuurwerk uit met name Polen "gigantisch" is in Nederland. "Ongelukken met illegaal zwaar vuurwerk zijn veel ernstiger dan met het legale vuurwerk", zei hij. Volgens hem graaft Nederland daarmee zijn eigen graf. "De gevallen die straks naar de ic's in Nederlandse ziekenhuizen gaan, komen door zwaar illegaal vuurwerk. Het Nederlandse vuurwerkverbod en nu weer dat vervoersverbod werken averechts. Het crapuul dat nu dingen opblaast heeft het vuurwerk niet legaal gekocht."

Meer klanten
Een woordvoerster van Zena Vuurwerk in Maaseik bevestigt dat veel Nederlanders in deze zaak vuurwerk kopen, maar wil de pers niet te woord staan. Datzelfde geldt voor de Pyroshop in Baarle-Hertog. Een woordvoerder van Dolfijn Vuurwerk in Baarle-Hertog zegt dat het vuurwerkverbod in Nederland juist meer klanten oplevert voor de zaak. "Het werd hier drukker", zei hij. "Ik kan pas over een week zeggen wat voor consequenties het nu afgekondigde vervoersverbod heeft. Maar het zal wel kantelen, de drukte." Hij verwacht dat veel Nederlanders gewoon naar België blijven komen om vuurwerk aan te schaffen. "Sommige mensen nemen dat risico", zei hij.

Deel dit bericht via
Overzicht
Limburgse 100
Uitgelicht
Luister op Hemelvaartsdag naar de Limburgse 100!

Voor de zesentwintigste keer wordt de Limburgse 100, de lijst met de grootste Limburgse hits aller tijden, uitgezonden op Hemelvaartsdag. Het Limburgse publiek heeft ook dit jaar weer hun stem online uit kunnen brengen. Luister mee op 26 mei 2022, vanaf 08:00 uur op L1 Radio!

L1.nl/Limburgse100
Repetitie Dagboek van een Herdershond
Uitgelicht
L1 neemt een kijkje achter de schermen bij Dagboek van een Herdershond

L1 volgt de totstandkoming van de musical Dagboek van een Herdershond in een driedelige documentaireserie. Van de audities tot de eerste lezing van het script, van de repetities tot het inspelen van de muziekband, de camera's van L1 waren erbij.

L1.nl/Herdershond

Meest gelezen