Overslaan en naar de inhoud gaan

Belgische winkel: 'Verbod op vervoer vuurwerk is een drama'

Geplaatst opdinsdag 24 november 2020 - 11:50

De Belgische vuurwerkwinkels zijn niet blij met het vervoersverbod dat Nederland heeft afgekondigd voor vuurwerk. Daardoor mogen Nederlandse klanten geen vuurwerk meer invoeren vanuit de Belgische grensstreek.

Een vuurwerkwinkel in Maaseik noemt het verbod een drama.

Gigantisch ingezakt
"De verkoop is eerder al door het vuurwerkverbod in Nederland gigantisch ingezakt", zegt Jorn Kuijpers, mede-eigenaar van Salon Roger Fireworks met vestigingen in Maaseik en Maasmechelen. In België moet vuurwerk vooraf besteld worden om vervolgens op afspraak te worden afgehaald, in verband met de coronamaatregelen. "De bestellingen lopen terug", zegt Kuijpers.

Lees ook: Vervoeren vuurwerk verboden, carbidschieten mag doorgaan

"Normaal hebben we hier veel meer toeloop. De omzet van vuurwerk moet in december verdiend worden. Daar moeten we een jaar mee rondkomen. De Nederlanders vormen een groot aandeel van onze klanten."

Crapuul
Kuijpers zegt signalen te hebben dat de verkoop van zwaar illegaal vuurwerk uit met name Polen "gigantisch" is in Nederland. "Ongelukken met illegaal zwaar vuurwerk zijn veel ernstiger dan met het legale vuurwerk", zei hij. Volgens hem graaft Nederland daarmee zijn eigen graf. "De gevallen die straks naar de ic's in Nederlandse ziekenhuizen gaan, komen door zwaar illegaal vuurwerk. Het Nederlandse vuurwerkverbod en nu weer dat vervoersverbod werken averechts. Het crapuul dat nu dingen opblaast heeft het vuurwerk niet legaal gekocht."

Meer klanten
Een woordvoerster van Zena Vuurwerk in Maaseik bevestigt dat veel Nederlanders in deze zaak vuurwerk kopen, maar wil de pers niet te woord staan. Datzelfde geldt voor de Pyroshop in Baarle-Hertog. Een woordvoerder van Dolfijn Vuurwerk in Baarle-Hertog zegt dat het vuurwerkverbod in Nederland juist meer klanten oplevert voor de zaak. "Het werd hier drukker", zei hij. "Ik kan pas over een week zeggen wat voor consequenties het nu afgekondigde vervoersverbod heeft. Maar het zal wel kantelen, de drukte." Hij verwacht dat veel Nederlanders gewoon naar België blijven komen om vuurwerk aan te schaffen. "Sommige mensen nemen dat risico", zei hij.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Halve Finale LVK vrijdag op L1 Radio

Het is weer zover: de Halve Finales van het LVK! Dit jaar met 15 liedjes per Halve Finale. Je hoort ze vrijdag vanaf 18:00 op L1 Radio en L11 Alaaf Facebook. En zaterdag om 13:00 nog een keertje op L1 Radio.

Als extraatje maken we ook nog een tv-programma rond alle Halve Finales van het LVK. Daarin stellen we de artiesten en liedjes aan je voor. Henk gaat vanuit de woonkamer van L1 even skypen met iedere artiest. En je kunt dan ook genieten van hun videoclip. Zaterdag om 18:00 en 23:00 op L1 TV.

Bekijk hier de indeling van de drie Halve Finales LVK
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
Luister ook naar vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV
Uitgelicht
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV

Iedere maandag ontvangt presentator Bas van Mulken gasten uit de sportwereld om het weekend te bespreken en om vooruit te kijken naar wat de rest van de sportweek gaat brengen. Een live programma met een Limburgse blik op de actuele sportthema’s. Daarin ook structureel aandacht voor het amateurvoetbal in Limburg met de Wedstrijd van de Week. Als de verlenging van het sportweekend.

Iedere maandag 19:00 op L1 TV

Meest gelezen