Overslaan en naar de inhoud gaan

Belgische kappers weer open: controles en boetes aan grens

Geplaatst opzaterdag 13 februari 2021 - 17:45

De Belgische federale politie houdt sinds dit weekend extra grenscontroles vanwege de opening van de kapperszaken in België en de start van de carnavalsvakantie.

Wie zonder goede reden of 'verklaring op eer' de grens oversteekt, kan worden teruggestuurd met een boete van 250 euro per persoon.

Grensverkeer
De Belgische regering heeft niet-essentiële reizen van en naar België tot zeker 1 april verboden als onderdeel van de coronamaatregelen. Omdat er volgens de Belgen toch nog te veel grensverkeer plaatsvindt, is besloten over te gaan tot strengere controles.

Lees ook: Strengere regels grensverkeer België: dit moet je weten

Hoe zit het met die verklaring?
Sinds woensdag 27 januari moet je met een 'verklaring op eer' de grens oversteken. Dat is een eenvoudige verklaring die je ondertekent en waarmee je zegt dat je je aan de afspraken houdt en niet voor recreatieve en toeristische doeleinden België bezoekt. Je moet tevens verklaren wat de reden van je reis is en bij een eventuele controle dat kunnen toelichten.

Extra bewijs is volgens de Belgische minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden niet nodig voor grensbewoners. "We willen die inwoners het leven niet moeilijk maken, want we weten dat ze dagelijks de grens overgaan voor bijvoorbeeld een doktersbezoek", zegt Verlinden bij VRT NWS. Alleen de verklaring op eer is dus voldoende. Het ministerie biedt het formulier online aan.

Wanneer mag ik wel de grens over?
Je mag nog gewoon naar België voor:

  • Werk
  • Gezinshereniging of co-ouderschap
  • Echtgenoot of partner
  • Huwelijken en begrafenissen
  • Medische redenen
  • Bijstand aan kwetsbare mensen en dieren
  • Studie
  • Als je grensbewoner bent en activiteiten als onderdeel van je dagelijkse leven doet die in België gewoon mogen

De precieze uitzonderingen kun je hier raadplegen.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Doe mee aan de Henk Bakt Bakwedstrijd

Veel Limburgers zijn net als Henk enthousiaste hobbybakkers. Daarom gaat Henk met een professionele jury op zoek naar de beste hobbyvlaai -vlaoj -vlaam -vla -flaai -toert -taart -kook van Limburg. Het gebak wordt tijdens de radio-uitzending van Plat-eweg live beoordeeld op zaterdag 16 oktober tussen 13:00 en 16:00 uur.

Er zijn mooie prijzen te winnen en het recept van de winnaar wordt gebakken in een speciale aflevering van Henk Bakt! Opgeven kan t/m 5 oktober 2021.

Meld je hier aan
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
Iedere zondag nieuwe recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

Iedere zondag op L1 TV! Met nieuwe overheerlijke recepten. En dat niet alleen. Henk nodigt iedere week een gast uit die gaat mee bakken!

Bekijk hier alle recepten