Overslaan en naar de inhoud gaan

Belgische gemeenten verwachten Nederlandse carnavalisten

Geplaatst opmaandag 8 november 2021 - 14:29

De burgemeesters van de Belgische grensgemeenten Maasmechelen en Lanaken houden er rekening mee dat tientallen Nederlandse carnavalsvierders de aftrap van het carnavalsseizoen in hun gemeente zullen bezoeken.

"Ik vrees dat daardoor de besmettingen hier weer op zullen gaan lopen", zegt Raf Terwingen, burgemeester van Maasmechelen.

Alsnog afgelasten
Volgens Terwingen is het daadwerkelijk plaatsvinden van de 11devande11e in zijn gemeente daarom nog niet in beton gegoten. "Ik houd er rekening mee dat het in de komende uren of dagen alsnog afgelast wordt. Het is koffiedik kijken."

Desalniettemin zijn Nederlanders wel degelijk welkom als het evenement doorgaat: "Mensen moeten zich gewoon houden aan de maatregelen die gelden, meer kunnen we niet doen. Een maximaal bezoekersaantal is daarbij niet mogelijk omdat het op verschillende pleinen en straten plaatsvindt."

Handrem
Ook Marino Keulen, burgemeester van Lanaken, onderschrijft de noodzaak van het opvolgen van de maatregelen tijdens het startevenement van het carnavalsseizoen. Dat is volgens hem de enige remedie tegen oplopende besmettingen: "Het is een beetje rijden met de handrem erop. Maar, er moet af en toe ook wat lucht worden geboden aan de mensen."

Het carnavalsevenement vindt op elf november in Maasmechelen plaats aan ’t Pumpke, het carnavalsmonument van Maasmechelen. In Lanaken is dat op het Kerkplein.

Egoïsme
Keulen hoopt dat het hellend vlak tussen evenementen en besmettingen mensen overtuigt van de dringendheid van de situatie: "Ik ga ervanuit dat iedereen de maatregelen opvolgt. Op deze manier houd je mensen een spiegel voor; dat ze zelf invloed hebben op de maatregelen." Keulen linkt dat direct aan de vaccinatiebereidheid. "Ik hoop dat ongevaccineerden wegblijven, ik zie het nog altijd als een vorm van egoïsme om je niet te laten vaccineren."

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

En die kun je ook allemaal heel eenvoudig zelf thuis bakken. Dankzij de handige recepten en baktips.

Bekijk hier alle recepten
Advertentie
Rousseau geeft Kerstchocolade weg aan bedrijven en verenigingen
Rousseau geeft Kerstchocolade weg aan bedrijven en verenigingen

Meest gelezen