Overslaan en naar de inhoud gaan

Belgische F-16 gaat supersonisch: dàt is die knal

Geplaatst opmaandag 25 mei 2020 - 10:55

Limburgers die maandagmiddag tussen 16:30 uur en 18:00 uur een luide knal horen, hoeven zich geen zorgen te maken over een explosie of andere calamiteit in de omgeving.

De Belgische luchtmacht voert rond dat tijdstip een testvlucht uit met een F-16 vanaf de vliegbasis Kleine Brogel.

Sonic boom
Tijdens die vlucht wordt ook de geluidsbarrière doorbroken. Dat gebeurt als de F-16 sneller gaat dan het geluid, een snelheid van zo'n 1200 kilometer per uur. De schokgolf die ontstaat als het vliegtuig zijn eigen geluid inhaalt, is op de grond te horen als een harde knal. Afhankelijk van de atmosferische omstandigheden is die klap tot op kilometers afstand te horen.

12 kilometer
Zo'n testvlucht gebeurt na een grote onderhoudsbeurt aan het vliegtuig, waarbij ook de motor onder handen is genomen. Om het vliegtuig weer vrij te geven voor operationeel gebruik moet eerst alles uitgetest worden. De F-16 vliegt daarbij op een hoogte van ruim 12 kilometer. Na de 'sonic boom' daalt het vliegtuig weer naar lagere hoogten voor andere tests.

Vanaf Kleine-Brogel, niet ver over de provinciegrens bij Weert, worden jaarlijks zo'n 20 supersonische vluchten uitgevoerd. De knal daarvan is vaak aan deze kant van de grens te horen.

Aanvankelijk stond de vlucht voor 14:00 uur gepland, maar in de loop van de dag werd de start uitgesteld.

View this post on Instagram

NEW TIMING Deze namiddag tussen 16u30 en 18u00 zal één van onze testpiloten een controlevlucht uitvoeren. Onze piloot zal met zijn toestel door de geluidsmuur gaan en dit is de doffe knal ("Sonic Boom") die jullie mogelijks horen. Waarom? Hoe? Check www.kleinebrogelairbase.be #WeAreKeeBee #sonicboom #testvlucht #f16 #testpilot #spreadtheword #geluidsmuur #349squadron #31tigersqn #ocusquad #defensie #belaircomp #belgiandefence @stadpeer @fmgoud @hln_be @gemeentebocholt @oudsbergen @gemeentehechteleksel @gemeentecranendonck @stadberingen @stadbree @maaseik3680 @3640kinrooi @gemeente_zonhoven @gemeentepelt @stadlommel @houthalenhelchteren @hamontachel @tvlbe @hbvl.be @stadhasselt @349belgiansquadron @31tigersquadron @ocusquadron

A post shared by Kleine-Brogel Airbase (@kleinebrogelairbase) on

Opnames voor Kwizzele op L1 TV beginnen weer!
Wil je meedoen? Meld je aan als Kwizzele-kandidaat.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Download de GRATIS 1Limburg app!

Wil jij helemaal gratis op de hoogte blijven van alles wat zich in Limburg afspeelt? Download de 1Limburg app!
Blijf op de hoogte van al het Limburgse nieuws, ontvang updates over de actuele Limburgse verkeerssituatie én bekijk dagelijks de laatste Limburgse weersvoorspellingen. En dat allemaal helemaal gratis!

Download de gratis 1Limburg app
Het Heuvelland - de groene parel van het zuiden
Uitgelicht
Nieuw natuurprogramma op L1 TV: Het Heuvelland

In vier afleveringen trekken programmamaker Riël Linssen en cameravrouw Nira Kakerissa door het Heuvelland, op zoek naar initiatieven rond natuurbehoud in dit bijzondere gebied.

De eerste aflevering van Het Heuvelland, de groene parel van het zuiden is zaterdag 28 november om 18:00 en 21:00 op L1 TV.

Het Heuvelland - de groene parel van het zuiden
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
L1 begint vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV
Uitgelicht
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV

Iedere maandag ontvangt presentator Bas van Mulken gasten uit de sportwereld om het weekend te bespreken en om vooruit te kijken naar wat de rest van de sportweek gaat brengen. Een live programma met een Limburgse blik op de actuele sportthema’s. Daarin ook structureel aandacht voor het amateurvoetbal in Limburg met de Wedstrijd van de Week. Als de verlenging van het sportweekend.

Iedere maandag 19:00 op L1 TV
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten

Meest gelezen