Overslaan en naar de inhoud gaan

Belgische F-16 gaat supersonisch: dàt is die knal

Geplaatst opmaandag 25 mei 2020 - 10:55

Limburgers die maandagmiddag tussen 16:30 uur en 18:00 uur een luide knal horen, hoeven zich geen zorgen te maken over een explosie of andere calamiteit in de omgeving.

De Belgische luchtmacht voert rond dat tijdstip een testvlucht uit met een F-16 vanaf de vliegbasis Kleine Brogel.

Sonic boom
Tijdens die vlucht wordt ook de geluidsbarrière doorbroken. Dat gebeurt als de F-16 sneller gaat dan het geluid, een snelheid van zo'n 1200 kilometer per uur. De schokgolf die ontstaat als het vliegtuig zijn eigen geluid inhaalt, is op de grond te horen als een harde knal. Afhankelijk van de atmosferische omstandigheden is die klap tot op kilometers afstand te horen.

12 kilometer
Zo'n testvlucht gebeurt na een grote onderhoudsbeurt aan het vliegtuig, waarbij ook de motor onder handen is genomen. Om het vliegtuig weer vrij te geven voor operationeel gebruik moet eerst alles uitgetest worden. De F-16 vliegt daarbij op een hoogte van ruim 12 kilometer. Na de 'sonic boom' daalt het vliegtuig weer naar lagere hoogten voor andere tests.

Vanaf Kleine-Brogel, niet ver over de provinciegrens bij Weert, worden jaarlijks zo'n 20 supersonische vluchten uitgevoerd. De knal daarvan is vaak aan deze kant van de grens te horen.

Aanvankelijk stond de vlucht voor 14:00 uur gepland, maar in de loop van de dag werd de start uitgesteld.

View this post on Instagram

NEW TIMING Deze namiddag tussen 16u30 en 18u00 zal één van onze testpiloten een controlevlucht uitvoeren. Onze piloot zal met zijn toestel door de geluidsmuur gaan en dit is de doffe knal ("Sonic Boom") die jullie mogelijks horen. Waarom? Hoe? Check www.kleinebrogelairbase.be #WeAreKeeBee #sonicboom #testvlucht #f16 #testpilot #spreadtheword #geluidsmuur #349squadron #31tigersqn #ocusquad #defensie #belaircomp #belgiandefence @stadpeer @fmgoud @hln_be @gemeentebocholt @oudsbergen @gemeentehechteleksel @gemeentecranendonck @stadberingen @stadbree @maaseik3680 @3640kinrooi @gemeente_zonhoven @gemeentepelt @stadlommel @houthalenhelchteren @hamontachel @tvlbe @hbvl.be @stadhasselt @349belgiansquadron @31tigersquadron @ocusquadron

A post shared by Kleine-Brogel Airbase (@kleinebrogelairbase) on

Opnames voor Kwizzele op L1 TV beginnen weer!
Wil je meedoen? Meld je aan als Kwizzele-kandidaat.

Deel dit bericht via
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het nieuwe bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Ieder weekend op L1 TV!

Bekijk hier alle recepten
Limburg in Beweging iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV
Uitgelicht
Limburg in Beweging iedere dag op L1 TV

Heel belangrijk: blijf bewegen. Dat verbetert je immuunsysteem. En dat kan in je eigen woonkamer! Doe iedere dag mee om 10:00 en 14:30 op L1 TV.

Zes weken lang geeft fysiotherapeut Erik Eurelings een half uur lang tips om thuis gezond te bewegen. Samen sterk tegen corona!

Iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV

Meest gelezen