Overslaan en naar de inhoud gaan

Belgische coronamaatregelen versoepeld: einde reisverbod

Geplaatst opmaandag 19 april 2021 - 5:55

De Belgische overheid is maandag begonnen met het stap voor stap versoepelen van de coronamaatregelen.

In Duitsland blijven de strenge maatregelen voorlopig nog van kracht.

Corona België, mondkapje
Foto: iStock

Positieve ontwikkelingen
Hoewel de druk op de zorg in België hoog is, met name op de intensive cares, ziet het land ook positieve ontwikkelingen. Zo daalt het gemiddelde aantal dagelijkse besmettingen en is het reproductiegetal lager dan 1. Ook begint het gemiddelde aantal ziekenhuisopnames te dalen en verloopt de vaccinatiecampagne voortvarend.

Stapsgewijs versoepelen

Reisverbod
Wat gaat er veranderen? Net als in Nederland werken onze Belgische buren met een stappenplan. Met ingang van maandag is het reisverbod voor niet-essentiële reizen opgeheven. Wel geldt er nog een negatief reisadvies voor alle reizen die niet essentieel zijn. Verder zijn ook de scholen weer gedeeltelijk open.

Winkelen
Vanaf volgende week maandag, 26 april, mogen mensen buiten weer samenkomen in groepen van maximaal tien personen. Ook mogen winkeliers de deuren weer openen voor mensen zonder dat ze een afspraak moeten maken, en hoeven mensen niet meer alleen naar de winkel maar kunnen ze iemand uit het eigen huishouden meenemen. De basisregels zoals afstand houden en mondkapjes dragen, blijven gelden. Niet-medische contactberoepen, zoals kappers en schoonheidsspecialisten, mogen weer open.

Buitenactiviteiten
Naar verwachting zijn op 8 mei bijna alle 65-plussers in België gevaccineerd. Dan mag een huishouden twee personen tegelijk, ook van één huishouden, ontvangen. Vanaf dan mogen bovendien de terrassen weer open, net als pretparken en professionele rommelmarkten. Bij evenementen en erediensten mogen dan weer maximaal 50 personen aanwezig zijn. Georganiseerde activiteiten van bijvoorbeeld verenigingen mogen met maximaal 25 personen buiten plaatsvinden. De avondklok maakt dan plaats voor een samenscholingsverbod tussen 00:00 en 5:00 uur. Maximaal drie personen of mensen uit een gezin mogen dan samenkomen in de openbare ruimte.

Corona Duitsland, mondkapje
Foto: iStock

Risicogebied
Sinds 6 april is Nederland door de Duitse federale overheid Nederland aangemerkt als een hoogrisicogebied vanwege het hoge aantal besmettingen in ons land. Nederlanders die naar Duitsland reizen, moeten nu kunnen aantonen dat ze negatief zijn getest op het coronavirus. Word je betrapt zonder testuitslag van minder dan 48 uur oud, dan riskeer je een boete.

Andere regels voor grensverkeer

Twee keer per week testen
Er gelden andere testregels voor Nederlanders die vanwege werk of studie regelmatig de grens oversteken. Hun test blijft in Noordrijn-Westfalen 72 uur geldig. Dat betekent dat zij zich in een werkweek twee keer moeten laten testen. Hetzelfde geldt voor mensen die minimaal twee maal per week de grens oversteken voor zorgtaken of familiebezoek. De Duitse politie controleert steekproefsgewijs of mensen een negatieve testuitslag kunnen tonen.

Lees ook: Commerciële snelteststraat voor grensverkeer in Vaals

Testbewijs
De GGD verstrekt geen testbewijzen hiervoor. Mensen kunnen zich bij een commerciële teststraat laten testen. Zo'n 50.000 werknemers die in het grensgebied van Nederland en Duitsland wonen en werken zouden voortaan coronatestbewijzen moeten krijgen van de GGD volgens vakbond FNV. Grensarbeiders worden volgens de bond financieel gedupeerd doordat de GGD geen testbewijzen verstrekt. Zij worden daardoor gedwongen naar commerciële bureaus te gaan voor een test. Dat kan hen duizenden euro's kosten.

Lees ook: FNV: geef grenswerkers een coronatestbewijs

Grenspendelaars kunnen zich ook in Duitsland laten testen, bijvoorbeeld bij de werkgever, school of een testlocatie in de buurt van de grens. Volgens de Duitse regionale omroep WDR kunnen Nederlandse grensarbeiders of mensen die andere dringende redenen hebben om regelmatig in Duitsland te zijn, zich gratis laten sneltesten op corona in Duitsland.

Lees ook: 'Coronatest in Duitsland ook gratis voor grenspendelaars'

Registeren en quarantaine
Reizigers uit Nederland moeten zich voor vertrek naar Duitsland ook registreren en na aankomst in quarantaine, al is dat laatste in Noordrijn-Westfalen niet vereist als mensen korter dan 24 uur blijven en een negatieve testuitslag hebben. Er geldt ook geen aanmeldplicht voor onder andere een doorreis en verblijf tot 24 uur.

Winkels en mondkapjes
In Noordrijn-Westfalen moeten mensen een medisch mondkapje dragen in openbare binnenruimtes, zoals winkels, op de werkplek en in het openbaar vervoer. Ook buiten waar veel mensen op een kleine oppervlakte samenkomen, is een mondkapje verplicht. De horeca is gesloten en scholen geven les op afstand. Veel winkels, zoals supermarkten, drogisterijen, apotheken, tuincentra en boekenwinkels, zijn geopend. Bij andere winkels kan men op afspraak terecht. Verder kunnen onder meer dierentuinen, musea en kastelen weer open. Een plek moet daar vooraf gereserveerd worden.

Euregio Maas-Rhijn heeft een handige vragenlijst opgesteld. Als je die invult, krijg je te zien welke regels voor jou gelden of waar je rekening mee moet houden bij een bezoek aan België of Duitsland.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Win een maand lang gratis campagne bij L1

Limburg gaat weer open! Dat is goed nieuws voor alle Limburgers, voor ons en zeker ook voor u als Limburgse ondernemer. Eindelijk kunt u weer doen waar u het beste in bent, ondernemen. Dat moeten we vieren vinden we bij L1 en daarom geven wij nu een maand lang gratis campagne weg!

Test uw kennis in de L1 75-jaar jubileumquiz en misschien bent u gratis een hele maand lang zicht- of hoorbaar op L1 TV of L1 Radio!

Doe de L1 75-jaar Jubileumquiz
Uitgelicht
Schiet ook mee met het OLS dankzij de gratis app. Geef je hier op!

Dankzij de gratis OLS-app kun je het nu zelf beleven hoe het is om onder een schuttersboom te staan met een buks. Kleine bölkes, houd rekening met de wind en hoe is het met de spanning? Je kunt oefenen tot je zelf een schutterskoning(in) bent.

Op zondag 4 juli zal voor de tweede keer in de geschiedenis het online-OLS worden geschoten. L1 werkt volop samen met de OLS-Federatie en doet weer uitgebreid verslag van dit schietspel. 'Echte' schutters, maar ook sportvrienden, vriendinnenclubs, families en vrienden van een keet, zoals in Haelen, roepen we op om deel te nemen. Vooraf inschrijven is wel noodzakelijk.

Geef je hier op
Uitgelicht
Tour de L1mbourg viert nieuwe start na coronacrisis

Na maanden van lockdown en coronabeperkingen, gaat L1 drie weken lang de provincie in. Het wielerprogramma Tour de L1mbourg staat zo symbool voor een nieuwe start. “Pas nu merk je hoe belangrijk het is om samen te komen, om samen die sportzomer te beleven. In Tour de L1mbourg koesteren we dat sentiment dit jaar.”

Van zaterdag 26 juni t/m zondag 18 juli iedere dag op L1 TV.

Bekijk hier alle locaties
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane

Meest gelezen